Sfaturi practice pentru bolnavii cardiaci in timpul anotimpului rece

Anotimpurile reci si umede, prin modificarile specifice ale mediului ambiant (frig, ceata, ploi, lapovita, ninsoare, viscol, modificari ale presiunii atmosferice) pot determina precipitarea aparitiei unor boli precum: infarctul miocardic acut si accidentele cerebrale vasculare, agravarea fenomenelor de angina pectorala si decompensarea insuficientei cardiace congestive.
De aceea consideram oportun sa reamintim unele sfaturi simple a caror respectare duce la evitarea sau diminuarea acestor neplaceri.

In primul rand, persoanele cu insuficienta cardiaca trebuie sa previna infectiile respiratorii foarte frecvente in aceasta perioada, prin evitarea aglomerarilor populationale si a contactului cu persoanele bolnave. Calea de transmitere este respiratorie si contaminarea se poate face foarte usor.

Sunt deosebit de expuse persoanele varstnice si copiii cu afectiuni cardiace congenitale. Acestia pot prezenta un risc suplimentar daca asociaza si alte afectiuni care scad puterea de aparare a organismului, cum ar fi: diabet zaharat, alcoolism, subnutritie, cancere care necesita tratament cu citostatice, ciroze hepatice, maladii care impun corticoterapie prelungita.


Daca totusi infectia respiratorie nu s-a putut evita, ea va fi tratata cu promptitudine. Bolnavul se va adresa nedicului de familie care va decide daca forma de boala este usoara, cardiacul este compensat si tratamentul se poate face la domiciliu. De asemenea, tot medicul va decide daca forma este mai severa si este necesara internarea intr-o clinica de specialitate pentru masuri terapuetice mai energice.

Grija trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat persoana cardiaca prezinta cord pulmonar cronic ca etapa tardiva in evolutia unei afectiuni a parenchimului pulmonar. Prin evitarea infectiilor sunt prevenite unele boli ale inimii - pericardite, miocardite, endocardite.


Anotimpul rece nu inseamna neaparat izolare pentru bolnavii cardiaci. Ei pot depune efort fizic conform tolerantei individuale sau sa-si desfasoare plimbarile in aer liber, dar cu anumite precautii. De pilda, un bolnav cu angina pectorala stabila sau chiar cu un infarct miocardic in antecedente poate efectua efort fizic, dar nu intens si fara sa treaca brusc de la o atmosfera incalzita la ger sau sa incerce sa infrunte temerar frigul, vantul, viscolul.

Frigul poate produce spasm coronarian si sa determine aparitia crizelor anginoase, cresterea frecventei acestora si a numarului de tablete de NTG administrate sublingual.
Bolnavii hipertensivi, mai ales daca au si probleme de insuficienta cardiaca congestiva vor evita alimentele bogate in sare, precum conservele si muraturile specifice sezonului.

O alta categorie de bolnavi este reprezentata de cei cu insuficienta circulatorie periferica (fenomen Raynaud, trombangeita obliteranta, arteriopatii arterosclerotice ale membrelor inferioare). Acestia daca se expun la frig pot constata accentuarea simptopatologiei clinice (amorteli, furnicaturi, senzatia neplacuta de picior sau mana rece, tulburari trofice ale degetelor, degeraturi). Este recomandat sa poarte incataminte calduroasa si comoda, manusi, sa evite expunerea prelungita la frig si umezeala si sa continue tratamentul vasodilatator prescris de medic.


De asemenea, trebuie respectate masurile igieno-dietetice si terapia medicamentoasa indicate de medic, in raport cu afectiunea fiecarei persoane, forma clinica si stadiul acesteia.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vera bucuresti pe 20 Sep 2008, 16:33
    Operatie bental

    Am fost operata la Cluj si ma simt binisor am speranta ca o sa fie bine. Avem la Cluj medici excelenti.

    0
    1

  • meli pe 15 Mar 2008, 21:41
    Sanatate

    Si eu am fost operata de 2 ori cu tetralogie fallot tot la tg mures, si ma simt f bine mult noroc.

    0
    0

  • meli pe 15 Mar 2008, 21:39
    tetralogie fallot

    Si eu am fost operata de tetralogie fallot la tg mures acum 20 de ani de 2 ori si ma simt f bine. Baietelul mai trebuie operat inca o data si dupa aceea nu mai trebuie si eu de doua ori am fost operata. Multa sanatate.

    0
    0

  • Gigi pe 30 Ian 2007, 09:23
    Sperati !!!

    Fiti siguri ca dupa un tratament sau o interventie de angioplastie viata nu va mai fi ca inainte ! Dar, prelungirea vietii, in conditia in care traiesti viata la o intensitate de 70 %, este cel mai mare castig !Interventiile cardiovasculare, chiar si pe cord deschis, sunt la indemana eminentilor nostrii chirurgi cardiovasculari! Un patit cu trei by-pass-uri !!

    0
    0

  • gabriela pe 17 Oct 2006, 13:25
    transpozitie de vase mari defecte septale interatriale si ventriculare dextrocardie stenoza pulmonara

    Ce fel de viata va avea aceasta fiinta umana cat de mult poate realiza din visurile sale in aceste conditii poate avea o viata normala cu tot ce inseamna ea fiind cunoscut faptul ca psihologic nu are probleme

    0
    0

  • valericanicolescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Factorii de risc

    Prin eliminarea factorilor de risc bolnavul de inima isi poate prelungi si salva viata.Acestia sant: eliminarea definitiva a bauturilor alcolice,eliminarea cafelei,eliminarea sari in proportie de 75%,eliminarea eforturilor fizice,sa se fereasca de temperaturi mari de frig ,ceata,abuzul de mancare care duce la balonari,sa reduca obezitatea prin tinerea de posturi in timpul anului,concomitent cu medicamentele sa foloseasca si plantele medicinale,sa caute cu tot dinadinsul buna dispozitie si daca nu poate sa ia pe Dumnezeu de partea lui care poate totul in toti,si altele.Cu stima valericanicolescu@rdslink.ro

    0
    0

  • STANCU ANA-MARIA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Tetralogie Fallot

    Am un baiat de2.10luni.A fost operat acum un an si jumatate pe cord de tetralogie fallot la spitalul din TG.Mures. acum are insuficienta pulmonara gr.3, insuf.tricuspida gr.2, insuf.aortica gr.1.In viitorul apropiat va trebui operat pt.ai schimba valva pulmonara. Intrebarea mea este: dupa aceasta operatie ,( daca va fi o reusita)o sa mai aiba nevoie de alta interventie? CARE VA FI VIITORUL COPILULUI MEU?

    0
    0

  • alexa elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    hipertiroidia poate afecta grav inima?

    Am hipertiroidie din anul 1992,SPONDILOZA LOMBARA CU LOMBOSCIATICA bilaterala si o viroza pulmonara asociata cu o bronsita cronica.As dori sa stiu de ce obosesc cind vorbesc si la cel mai mic efort inimna se zvircoleste dupa care cind ma asez pe pat in pozitia culcat cu fata in sus se zbata abdomenul iar din inima simt ca-mi curge ceva din interiorul inimii dindu-mi o stare de sufocare si o respiratie foarte rapida.Simt uneori ca nu mai reusesc sa-mi umpllu pieptul cu aer prin aspiratie.Sa fie oare datorita sindromului nevrotic pe care il am din anul 1992?Mentionez ca sunt operata de tumoare mamara sin sting din 1994la I.O.B Bucuresti.Am si o angina pectorala din copilarie.Ce medicatie imi sugerati, daca se poate farmacia naturista ptr ca ma simt din ce in ce mai rau?La fiecare schimbare de clima mie imi este foarte rau.Astept recomandarile D-vst pe e-mailul meu.

    0
    0

  • bebel_cel_frumusel pe 19 Ian 2006, 17:48
    Suflu Sistolic

    Din liceu am fost diagnosticata cu suflu sistolic.Nu m-a deranjat pana acum cand simt o greutate pe piept si inima bate mai puternic decat e normal.De asemenea obosesc foarte repede. Am fost la medic dar nu am rezolvat nimic. Imi puteti recomanda un cardiolog bun?

    0
    0

  • Danila Marinela pe 19 Ian 2006, 17:48
    cardiopatie congenitala complexa,htp majora severa

    Am o fetita de 14 ani,care a fost diagnosticata de la nastere cu aceasta boala.Acuma a ajuns in stadiul ca nu mai merge la scoala,oboseste foarte tare, se invineteste, ii tremura picioarele.La medici am fost mereu si mi-au zis ca singura sansa este transplantul de cord-plamani,care s-ar putea face ,dar in ultima faza.Daca este cineva care ma poate ajuta cumva va rog trimiteti mesaje la adresa mea de mail dmnro2000@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod