Protejeaza-ti inima de afectiuni!

Anual, bolile cardiovasculare ucid aproximativ 17 milioane de persoane. Potrivit specialistilor, alimentatia sanatoasa, evitarea sedentarismului si renuntarea la fumat pot reduce cu 80% numarul deceselor provocate de afectiuni cardiovasculare.
Anual, bolile cardiovasculare ucid aproximativ 17 milioane de persoane. Potrivit specialistilor, alimentatia sanatoasa, evitarea sedentarismului si renuntarea la fumat pot reduce cu 80% numarul deceselor provocate de afectiuni cardiovasculare.

In anul 2009, Romania ocupa locul 3 la incidenta bolilor cardiovasculare, fiind intrecuta doar de Rusia si Bulgaria. Conform datelor oferite de OMS, in tara noastra, rata mortalitatii din cauze cardiovasculare este de 61% din numarul total de decese, fata de 37% media U.E.


Masoara-ti gratuit tensiunea arteriala!


In luna iubirii, se sarbatoreste nu doar Sfantul Valentin, ci si sanatatea. In acest an, pe 11 februarie, a fost demarat programul de sanatate si responsabilitate sociala "O inima sanatoasa iubeste mai mult", program ce are la baza informarea, preventia si educarea.

In cadrul programului se va face masurarea gratuita a tensiunii arteriale in cadrul farmaciilor Catena.
Vor fi distribuite si 300.000 de brosuri in farmacii, centre de sanatate, cabinetele medicilor de familie. Acestea sunt destinate constientizarii riscurilor cauzate de bolile cardiovasculare si sunt puse la dispozitia publicului. De asemenea vor fi facute si reduceri speciale pentru suplimentele nutritionale cu scop preventiv.

Programul "O inima sanatoasa iubeste mai mult" face parte din campania cu acelasi nume, lansata anul trecut.


Controleaza-ti tensiunea cel putin o data pe an!


"Boala cardiovasculara este situata pe primul loc ca si cauza a mortalitatii in Europa, atat la femei, cat si la barbati, potrivit Cartei Europene a Sanatatii Cardiovasculare. Incidenta si consecintele bolilor cardiovasculare pot fi reduse prin diagnostic timpuriu, un management adecvat al afectiunii, recuperare si preventie, inclusiv consiliere privind organizarea stilului de viata," declara dr.
Camelia Diaconu, medic primar medicina interna, doctor in medicina, competenta ecografie generala si cardiaca

Principalii factori de risc sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul ridicat al colesterolului sangvin. Cel putin 20% dintre pacientii hipertensivi care se prezinta la un consult medical nu stiu ca au hipertensiune arteriala, chiar daca tensiunea lor arteriala are valori ridicate. Din acest motiv, controlul tensiunii arteriale este necesar cel putin o data pe an, chiar in absenta oricarei manifestari de boala.


Atentie la alimentatie!


"Stilul de viata este o sintagma cu multe implicatii: alimentatie, fumat, regim de activitate (stres), perioade de odihna, exercitii fizice, aspecte psihologice. In ceea ce priveste alimentatia, foarte importante sunt legaturile cantitative (cat mancam) si cele calitative (ce mancam)," explica dr.
Corina-Aurelia Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie.

Este cunoscut faptul ca surplusul de kilograme reprezinta un factor de risc pentru mai multe afectiuni, iar aceasta regula se aplica si in cazul afectiunilor cardiovasculare. Greutatea peste limitele normale reprezinta un factor de risc important si asta pentru ca inima munceste in plus, tensiunea arteriala creste, la fel se intampla si cu trigliceridele si colesterolul rau (HDL), iar colesterolul bun (LDL) scade. Studiile clinice arata ca fiecare kilogram pierdut este important, reducand riscul de boala cardiaca si atac vascular.

Cat despre dieta, dr. Zugravu avertizeaza ca alimentele nu reprezinta medicamente, deci nu vindeca, ci actioneaza pe termen lung si au efect profilactic. Important este sa mancam astfel incat sa ne pastram la o greutate sanatoasa, nu sa slabim, iar numarul de calorii consumat sa fie in functie de efortul depus zilnic.


"Este indicata reducerea consumului de sare, a grasimilor animale si consumul fibrelor, a fructelor si legumelor. De asemenea, este foarte important exercitiul fizic, efectuat cel putin 30 de minute pe zi,
" recomanda specialistul. Potrivit studiilor, 30% din aritmii, 14% din accidentele vasculare si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii cauzate de excesul de sare.

De asemenea miscarea contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Pentru adultii sanatosi este recomandat sa faca miscare o ora pe zi. Activitatea fizica ajuta la mentinerea greutatii, antreneaza inima, normalizeaza tensiunea arteriala si reduce stresul oxidativ.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corina pe 10 Oct 2010, 13:10
    inima poate exploda?

    Am o intrebare pe baza acestui subiect.Am o cunostiinta careia i-a decedat sotul acum cativa ani din cauza aceasta.M-ar interesa si pe mine sa stiu cum poate exploda inima si care ar fi cauza care duce la explozie?Mentionez ca persoanei decedate ii placea alcoolul, in general vin.Astept un raspuns.

    0
    0

  • ady4 pe 20 Feb 2010, 21:34
    Fltatii din

    plastic[caserole,pungi,etc]sunt vinovati in cea mai mare masura de bolile cardio-vasculare.

    0
    0

  • raluca pe 16 Feb 2010, 12:03
    raspuns

    citeste cu atentie: este indicata reducerea celor de mai sus si "indicata" consumarea fibrelor, fructelor si legumelor. daca ai fi mai atenta ai intelege!

    0
    0

  • Geta pe 16 Feb 2010, 04:31
    Nu inteleg

    Este indicata reducerea consumului de sare, a grasimilor animale si consumul fibrelor, a fructelor si legumelor.----;am inteles ca trebuiesc reduse grasimile dar fructele si legumele de ce?;Doamne; Oare nu ar trebui,atunci cind scriu un articol,sa se puna de acord intre ei,specialistii|?;nici nu mai stii dupa cine sa te ghidezi; Mai bine,ramin la consumul din batrini si evit acesti"superbi specialisti"care se bat in ideii;Doamne ajuta!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod