Kinetoterapia in hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala (HTA) se poate considera presiunea sanguina, in clinostatism, ca avand valoarea sistolica peste 140 mmHg si cea diastolica peste 90 mmHg.
Ca simptome caracteristice se considera: cefalee sub forma unei presiuni in regiunea occipitala: ameteli, vajiieli in urechi, senzatii nedefinite in regiunea precordiala. In perioadele initiale HTA poate fi asimtomatica.


Obiective


1. Echilibrarea sistemului nervos si influentarea pozitiva a centrilor vasomotori;
2. Favorizarea vasodilatatiei periferice si a decongestionarii unor segmente ale corpului;
3. Atingerea si mentinerea unei greutati corporale optime;
4. Prevenirea fenomenelor de ateroscleroza;
5.
Obtinerea vasodilatatiei locale si scaderea rezistentei periferice;
6. Relaxare musculara si neuro-psihica;

Mijloace: exercitii de membre inferioare din decubit cu capul ridicat, exercitii de trunchi sub forma de circumductii, exercitii de respiratie cu accent pe expiratie, exercitii de membre superioare pentru derivarea circulatiei toracice, exercitii de relaxare: balansari ale membrelor, scuturari de membre executate de pacient sau scuturari pasive executate de catre kinetoterapeut, rasucirile de trunchi sau unele pozitii cu rasucirea trunchiului, exercitii de relaxare neuro-psihica, antrenamentul de rezistenta: mersul, alergarea, urcatul scarilor si pantelor, bicicleta ergometrica sau covorul rulant, inotul in piscina in apa calda (termala sau mezotermala), sportul terapeutic.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona pe 21 Nov 2008, 00:33
    Felicitari pt articol

    Multumiri pentru articol... foarte bun pentru cei ce studiaza... in domeniul kinetoterapiei. As fi bucuroasa sa mai citesc pe site articole ale prof. dr. Zoltan Pasztai... la mai multe!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod