Implicatia kinetoterapiei in bolile de inima

Informati generale Efortul fizic ce se realizeaza in cadrul unui program kinetoterapeutic (dar si viata de toate zilele este un permanent efort fizic si neuropsihic) se caracterizeaza din punct de vedere fiziologic printr-o stare de tensiune functionala activa somato-psihica de stres, care declanseaza reactia generala de adaptare. Spre deosebire de alte tipuri de stres, acesta poate fi dirijat si dozat, in cadrul programelor de kinetoterapie (terapie prin miscare sau antrenament la efort).

In ultimii 15-20 de ani, numeroase studii au demonstrat ca procedurile nemedicamentoase (terapia prin miscare - kinetoterapia) pot determina o imbunatatire a calitatii vietii celor suferinzi de afectiuni cardiovasculare de la hipertensiune arteriala (HTA) pana la cardiopatia ischemica (CI) - trecand prin infarctul miocardic acut (IMA) si ajungand la un posttransplant cardiac.

Aplicarea inadecvata a terapiei nemedicamentoase dupa altii paramedicamentoase, sa zicem a kinetoterapiei, se datoreaza lipsei de incredere in ea si excesului de incredere in terapia medicamentoasa prin aplicarea inoportuna si excesiva de medicamente la o larga categorie de bolnavi asimptomatici, cu crestere usoara sau moderata a tensiunii arteriale, netinand cont ca efectele secundare ale medicamentelor.


De exemplu: un pacient cu HTA tratat medicamentos nu insemna ca este si recuperat si are o calitate a vietii schimbata spre bine. Prin folosirea drogurilor si obtinerea efectului terapeutic, el devine astenic, anxios, depresiv si munceste tot mai greu si fara placere.

Recuperarea medicala prin folosirea kinetoterapiei urmareste mentinerea capacitatii de prestatie (capacitatii functionale) in paralel cu scaderea valorilor tensionale sau a afectiunii in alt caz. Ea nu exclude in totalitate, folosirea terapiei medicamentoase, care insa poate fi redusa ca dozaj.

Recuperarea bolnavilor cu infarct miocardic acut (IMA) a fost cea care a pus bazele recuperarii prin miscare (kinetoterapie cardio si respiratore) a cardiopatiei ischemice si in general a recuperarii pacientilor cu afectiuni cardiovasculare.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Filo pe 21 Oct 2008, 12:17
    Disperare

    Foarte interesante articole, dar repet de domeniul SF. Cat priveste elementarul fapt, alimentatia, la o pensie de supravietuire nici macar legumele (care nu-mi plac) nu sunt accesibile. Asa ca Dumnezeu cu mila...

    0
    0

  • Filo pe 21 Oct 2008, 12:13
    inutil

    Nu am tensiune, nici diabet zaharat dar pacat ca n-am nici un diagnostic precis, ma tratez "dupa ureche"...

    0
    0

  • Filo pe 21 Oct 2008, 12:10
    teste

    Testele sunt S.F. unde locuiesc eu si chiar sunt curioasa ce-cum sunt si. Chiar se fac? UNDE?

    0
    0

  • Filo pe 21 Oct 2008, 12:08
    Imposibil

    Cu o anumita varsta si un infarct nu mai vad urmarea decat.....

    0
    0

  • Filo pe 21 Oct 2008, 12:06
    informativ

    Foarte interesant dar la mine in "oras" n-am unde face...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod