Hipotensiunea arteriala

Sincopa si lesinul Sincopa este un sindrom clinic caracterizat prin pierderea brusca, de scurta durata, a cunostintei si a functiilor vitale, datorita opririi trecatoare si reversibile a circulatiei cerebrale.

Lipotimia sau lesinul este o pierdere de cunostinta usoara, incompleta, care apare la persoane emotive, cu labilitate psihice, dupa emotii puternice, avand un fond favorizat patogenic: stenoza aortica, hipotensiune arteriala, infarctul miocardic, tulburarrile de ritm rapid, cardiopatiile congenitale .



Simptome

1. Sincopa
Bolnavul este inert, imobil, palid, nu reactioneaza la excitatie, nu respira, nu are puls, nu se aud bataile inimii, tensiunea arteriala este scazuta, pupilele sunt midriatice. Bolnavul se afla in stare de moarte clinica, care se termina fie prin revenirea cunostintei, fie prin moartea biologica.

Daca isi revine fata se coloreaza, pulsul si zgomotele inimii reapar, constiinta revina. De obicei, dupa 5 secunde apar tulburarile de vedere, dupa 15 secunde bolnavul isi pierde cunostinta si dispar reflexele, iar dupa 20-30 secunde se opreste respiratie, apar convulsii generalizate, pierderea urinii si a materiilor fecale, iar peste 4-5 minute urmeaza moartea.


2. Lipotimia
In cazul lipotimiilor, bolnavul se afla intr-o stare de obnubilare. Fara piederea completa a cunostintei si fara abolirea totala a functiilor vegetative, pulsul, bataile cardiace si respiratia sunt perceptibile, iar tensiunea arteriala masurabila este precedata de ameteli, sudori reci, tulburari vizuale.


Tratament

Primul pas terapeutic este asezarea pacientului cu picioarele usor ridicate. Se combate mecanismul de producere - hipotensiunea arteriala, scaderea ritmului, ortostatismul.
Nu se administreaza lichide pe cale orala.


Tratamentul de reanimare consta in aplicarea a 2-3 lovituri de pumn violente in regiunea precordiala, masajul cardiac extern, respiratie "gura la gura". Se cheama medicul si se respecta toate indicatiile terapeutice.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dimitriu maria pe 15 Iun 2008, 10:20
    hipertensiunea arteriala

    Da este un articol bun, dar doresc mai multe detalii, in legatura cu afectiuni aparute din cauza tensiunii arteriale... supar de multi ani, sunt in tratament, dar au aparut si alte afectiuni. Multumesc

    1
    0

  • putintelu viorica pe 14 Iun 2008, 11:20
    stenoza mitrala

    MULT MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEASTA BOALA CARDIO VASACULARA ASTEPT

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod