Hipertensiunea - un ucigas silentios

Hipertensiunea este o epidemie globala care afecteaza 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara.
Cu aceasta afectiune cardiovasculara se confrunta in primul rand persoanele mai in varsta (aproximativ 70% dintre cei care au peste 60 de ani au hipertensiune), oamenii supraponderali, alcoolicii, fumatorii si femeile care iau anticonceptionale. De asemenea, persoanele care au diabet zaharat sau prezinta insuficiente renale sunt predispuse hipertensiunii arteriale. HTA se poate mosteni si pe linie genetica, insa, cu toate acestea, exista si persoane care nu au probleme cu tensiunea chiar daca familia lor cunoaste astfel de cazuri.

Hipertensiunea arteriala determina marirea riscului aparitiei altor complicatii cerebrale, cardiace si renale, mai ales in momentul in care se prezinta deja si alti factori de risc (precum obezitatea, fumatul etc). Hipertensiunea arteriala se inregistreaza si in randul copiilor si al adultilor, dar cel mai des este intalnita in cazul persoanelor de peste 35 de ani.


Hipertensiunea poate fi prevenita si poate fi tratata!

Potrivit prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog, "in Romania, aproximativ 40% din populatie este hipertensiva. Hipertensiunea este principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la medic, dintre acestia doar 7% ajungand sa aiba tensiunea arteriala controlata".

Recunoasterea faptului ca tratamentul hipertensiunii poate preveni accidentul vascular cerebral a condus la o scadere dramatica a incidentei accidentului vascular cerebral.
S-a stabilit ca o scadere de 1mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 1% a incidentei accidentului vascular cerebral in randul populatiei. O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10mmHg, poate fi obtinuta prin scaderea sodiului in dieta si prin reducerea greutatii corporale.


Valorile normale ale tensiunii

Iata care sunt valorile normale ale tensiunii:

  • la tineri: 130/85 mmHg sau 135/85 mmHg;
  • la adulti: 140/90 mmHg sau mai mica;
  • la diabetici: 130/80 mmHg si maxim 130/85 mmHg.


Masuri pentru atingerea valorii normale a tensiunii

Pentru a atinge valoarea tinta de 140/90mmHg a tensiunii arteriale, iata ce poti face:

1. Masoara-ti regulat tensiunea arteriala!
Hipertensiunea arteriala de obicei nu are simptome. In realitate multi oameni au aceasta boala de ani de zile fara sa stie acest lucru. Avand tensiune arteriala crescuta (hipertensiune) nu inseamna ca esti tensionat, nervos sau hiperactiv. Poti sa fii o persoana calma, relaxata si sa ai hipertensiune. Singurul mod in care poti sa afli daca suferi de aceasta boala este sa-ti masori tensiunea arteriala. Potrivit prof. dr. Eduard Apetrei, orice persoana poate invata sa-si ia tensiunea si singur, dar nu ar trebui sa faca acest lucru mai des de doua ori pe zi.
Pentru o persoana care are sub 35 de ani este indicat sa-si ia tensiunea macar o data la sase luni, iar o persoana care a trecut de 50 de ani, o data la trei luni.

2. Controleaza-ti greutatea!
Obezitatea este acum recunoscuta ca factor de risc major pentru boala coronariana, putand conduce la infarct de miocard. Hipertensiunea arteriala se inregistreaza mai des la adultii obezi decat la cei cu greutate normala.

In medie, o reducere cu 10 kg a greutatii corporale se asociaza cu o reducere de 5-10mmHg a tensiunii arteriale sistolice.

3. Evita excesul de sare in alimentatie!
Reducerea cantitatii de sodiu in alimentatie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sau poate preveni aparitia ei. Reducerea la jumatate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an prin accident vascular cerebral, infarct de miocard sau boala cronica renala in intreaga lume.

Recomandarea de sare la pacientii hipertensivi este sub 1500mg/zi (1/2 lingurita sare = 1.200 mg sodiu).

4. Urmeaza o dieta sanatoasa!
Alimentatia sanatoasa este o componenta a planului de control a tensiunii arteriale si a reducerii riscului de infarct de miocard, boala coronariana si accident vascular cerebral.

Potrivit dr.
Dan Deleanu, Presedintele Sociatatii Romane de Cardiologie, "se recomanda 5 portii de fructe si legume pe zi, intrucat acestea sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si sunt sarace in calorii". De asemenea, specialistii recomanda consumul de peste, cel putin de doua ori pe saptamana. Studii recente au aratat ca mancand pesti grasi care contin acizi grasi tip omega-3 (de exemplu somon, pastrav sau hering) se reduce riscul de deces prin boala coronariana.

5. Consuma o cantitate cat mai mica de alcool!
Consumul in cantitati mari si regulat de alcool poate sa creasca dramatic tensiunea arteriala. O persoana cu hipertensiune arteriala ar putea consuma alcool, dar cu moderatie. Daca esti pe o dieta de scadere in greutate, aminteste-ti ca alcoolul este bogat in calorii.

6. Renunta la fumat
Renuntarea la fumat este lucrul cel mai important pe care il poti face pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.

7. Fa sport in mod regulat si relaxeaza-te!
Activitatea fizica poate ajuta la preventia hipertensiunii arteriale sau la reducerea acesteia daca este deja prezenta. Stresul iti poate creste tensiunea arteriala, asa ca asigura-te ca ai suficient timp pentru a te relaxa.
 
8.
Respecta tratamentul medicamentos care ti-a fost prescris!

Administrarea medicamentelor in modul recomandat de medic este un factor important pentru a atinge valorile recomandate ale tensiunii arteriale. "Tratamentul pentru hipertensiune este unul de durata, practic un astfel de pacient il face continuu", atrage atentia prof. dr. Catalina Arsenescu-Georgescu, medic primar cardiolog. "Totusi, o schema terapeutica nu este valabila pe tot parcursul vietii, aceasta variind in functie de factorii de risc existenti. De aceea, o persoana hipertensiva trebuie sa mearga regulat la medic pentru ca in fiecare moment sa beneficieze de tratamentul corespunzator", adauga specialsitul.

9. Respecta recomandarile medicului
Respecta sfatul medicului referitor la stilul de viata si tratamentul medicamentos recomandat de acesta, pentru a-ti putea atinge valoarea tinta a tensiunii arteriale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicoleta pe 4 Iul 2012, 23:01
    fumatul

    e greu sa te lasi de fumat...la mine in familie se fumeaza de cand ma stiu. tata s-a lasat de fumat de-abia anul trecut cand a ajuns la Clinicco din brasov cu infarct miocardic. foarte buni doctorii de-acolo, e ca nou acum, numai ca mananca cu mare atentie, nu fumeaza si incearca sa nu se streseze. nu stiu cum sa ma las de fumat, mai ales ca am adunat aproape 25 de ani de fumat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod