Disfunctia erectila poate anunta o afectiune a inimii

Aproximativ 1 din 10 barbati sufera de disfunctie erectila si desi este tratabila, numai 10% dintre ei urmeaza un tratament. Potrivit specialistilor, disfunctia erectila poate reprezinta un semnal de alarma pentru instalarea anumitor afectiuni, precum boli de inima.
Aproximativ 1 din 10 barbati sufera de disfunctie erectila si desi este tratabila, numai 10% dintre ei urmeaza un tratament. Potrivit specialistilor, disfunctia erectila poate reprezenta un semnal de alarma pentru instalarea anumitor afectiuni, precum boli de inima.

Dr. Steven Lamm, medic specialist medicina interna, scrie in cartea sa, The Hardness Factor, ca sanatatea generala a unui barbat afecteaza in mod direct calitatea erectiilor. Din acest motiv, specialistii recomanda barbatilor care intampina probleme de erectie, chiar daca ocazional, sa consulte medicul urolog si sa faca periodic controale medicale.

Este cunoscut faptul ca barbatii care sufera de afectiuni ale inimii prezinta si un risc mai mare de disfunctie erectila (DE) sau impotenta, insa studiile recente arata ca si disfunctia erectila poate fi un semnal pentru instalarea bolilor de inima.


Disfunctia erectila si sanatatea inimii


Cel mai recent studiu aparut in 2009 in jurnalul Mayo Clinic Proceedings a aratat ca DE poate prevesti o viitoare boala de inima. La studiu au participat 1.400 de barbati care nu au fost depistati cu afectiuni ale inimii. Cercetatorii au observat insa ca barbatii cu DE au un risc cu 80% mai mare de a suferi de boli de inima in urmatorii 10 ani fata de barbatii fara DE. Studiul a aratat ca barbatii cu DE trecuti de 40 ani prezinta cel mai mare risc de afectiuni ale inimii.

Un alt studiu publicat in jurnalul Asociatiei Europene de Urologie in anul 2005 a descoperit ca barbatii cu DE de la moderata la severa prezinta un risc cu 65% mai mare de a suferi de o afectiune a inimii in urmatorii 10 ani fata de cei fara DE. La studiu au participat 2.500 de austrieci cu varste cuprinse intre 30 si 69 de ani.


Arteroscleroza poate provoca DE


Cauza comuna a DE si a bolilor cardivosculare este ateroscleroza (ingrosarea arterelor sau ingustarea vaselor de sange). In acest caz, vasele care duc sangele catre penis (arterele) se ingusteaza. Ca urmare, sangele care intra in penis nu mai este suficient pentru aparitia erectiei. Factorii de risc care pot duce la ingustarea arterelor sunt: varsta inaintata, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut in sange, fumatul si diabetul.

"Arterele care duc in zona penisului sunt mai mici decate cele care duc la inima sau creier," spune dr. Ira Sharlip, medic urolog la Universitatea California. Ateroscleroza afecteaza prima data arterele mici cu mult inainte ca efectele sa apara si la cele mai mari.

Potrivit dr. Sharlip, in cazul in care "un barbat de 45 sau 50 de ani fara alte probleme de sanatate depistate se confrunta cu DE trebuie sa consulte un medic primar."

Specialistii sustin ca in cazul in care DE este diagnosticata din timp, in unele cazuri se pot preveni afectiunile inimii prin modificarea stilului de viata (renuntarea la fumat, alimentatie sanatoasa, sport). Insa deocamdata aceasta este doar o ipoteza, neexistand dovezi care sa arate ca barbatii cu DE dar fara afectiuni ale inimii pot lua masuri pentru a preveni aparitia acestora.


Disfunctia erectila: cauze


Disfunctia erectila poate sa afecteze barbatii de orice varsta, insa frecventa este mai ridicata in randul celor trecuti de 65 de ani.DE nu poate fi considerata ca un proces firesc care survine odata cu inaintarea in varsta. Este adevarat ca pe masura ce un barbat imbatraneste va avea nevoie si de o stimulare mai intensa pentru a obtine o erectie, iar perioada dintre doua erectii se va mari. Insa, un barbat in varsta poate sa fie perfect functional pentru a se bucura de actul sexual.

Cauzele disfunctiei erectile: consumul de alcool si tutun; oboseala; leziunile la nivelul creierului; hipogonadismul (o afectiune in care testiculele nu functioneaza bine si afecteaza nivelul de testosteron); afectiuni ale ficatului si rinichilor; scleroza multipla; boala Parkinson; atacul de cord; unele interventii chirurgicale efectuate la nivelul prostatei; diabetul; hipertensiunea; ateroscleroza.

Alti factori care pot determina aparitia disfunctiei erectile:
  • stare de nervozitate cand vine vorba despre sex, cauzata atat de o exprienta din trecut sau un alt episod de impotenta;
  • stresul de la serviciu sau problemele familiale;
  • starile de depresie;
  • imposibilitatea de a te relaxa si a te bucura de actul sexual;
  • gandul ca partenera ta nu este foarte receptiva.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Suri pe 2 Mar 2015, 10:52
    Cresterea performantelor sexuale

    Cresterea performantelor sexuale e direct proportionala cu starea de sanatate a individului respectiv. Daca starea de sanatate e precara si exista afectiuni gen diabet sau boli de inima atunci viata sexuala are de suferit.

    0
    0

  • Gabriel pe 5 Mai 2014, 13:26
    Pornpropills

    Dintre cei care ati folosit suplimentul asta ati simtit vreun efect secundar in timpul tratamentului? Eu sufar cu inima si m-ar interesa daca pot sa iau produsul Pornpropills. Am 68 de ani! Multumesc!

    0
    0

  • Kadar pe 11 Apr 2014, 14:30
    Suplimente pt potenta

    Si eu am folosit Pornpropills o luna si mi-am mai imbunatatit performantele sexuale. Rezultatele nu au fost atat de spectaculoase dar ceva imbunatatiri se observa. Rezist mai mult si am erectii mai ferme!

    0
    0

  • Traian pe 30 Oct 2013, 16:52
    Pornpropills e bun la imbunatatirea performantelor sexuale

    Suplimentul asta mi-a fost mie de folos in lupta cu disfunctia erectila. Mi l-a recomandat un coleg bun si mi-a garantat ca o sa am rezultate cu el. La inceput mam uitat crucis la el, dar dupa ce incepeau sa apara rezultatele am inceput sa-i dau dreptate. E super sa fii apt din punct de vedere sexual!

    0
    0

  • Contes pe 14 Oct 2013, 14:46
    Vigrax un tratament eficient pt impotenta

    Si eu am avut disfunctie erectila, cativa ani de zile si nu stiam ce trebuie sa mai fac pentru a obtine performante sexuale mai bune. In final am apelat la serviciile produsului Vigrax, care au reusit sa ma scape de aceasta neplacere!

    0
    0

  • anamaria pe 28 Feb 2012, 00:06
    cardiologie

    foarte util si interesant articolul. e foarte bine sa fim informati si sa prevenim, mai ales ca in romania nici nu stii de ce doctor dai. in ceea ce priveste bolile de inima, e bine de stiut ca exista spitale bune, specializate pe cardiologie nu numai in bucuresti, dar si la cluj si destul de recent, la brasov,clinicco.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod