De ce este important sa stii daca esti hipertensiv sau nu?

Relatia dintre hipertensiunea arteriala si afectiunile cardiovasculare este directa si independenta privind alti factori de risc. Cu cat este mai ridicata presiunea arteriala, cu atat este mai mare sansa producerii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Hipertensiunea arteriala iti afecteaza organismul in mai multe feluri. In primul rand, ea determina depunerea unui efort mai mare din partea inimii si a arterelor. Pentru ca inima lucreza mai mult pentru o perioada lunga de timp, prezinta tendinta de a se mari.

O inima marita poate lucra eficient, dar daca diferenta de volum este prea mare, cordul prezinta probleme privind satisfacerea anumitor nevoi ale organismului. Hipertensiunea arteriala este principalul factor de risc privind declansarea unui accident vascular cerebral.

De asemena, ea contribuie la producerea atacurilor de inima, a insuficientelor cardiace, a insuficientelor renale si a aterosclerozei.

Studiile medicale au demonstrat ca prin coborarea tensiunii arteriale la nivele normale se obtin urmatoarele beneficii:

  • Accidentele vasculare cerebrale se reduc in procent de 35-40%.
  • Atacurile de inima se reduc in procent de 20-25%.
  • Insuficientele renale se reduc in procent de 50%.

Arterele ca si arteriolele sufera, de asemenea, in urma hipertensiunii arteriale.
Pe masura ce imbatranesti, arterele se ingroasa, pierzandu-si flexibilitatea. Acest lucru se produce treptat la oricare persoana, chiar si la cele care nu au probleme legate de presiunea sangelui.

In cazurile in care esti predispus la aparitia hipertensiunii, se accelereaza si procesul de pierdere a elasticitatii vaselor de sange.

Diferitele leziuni arteriale dauneaza sanatatii intregului organism pentru ca odata cu ingrosarea si ingustarea arterelor, cantitatea de sange transportata nu mai reuseste sa satisfaca necesitatile anumitor organe.

Organele care nu mai primesc suplimentele nutritive si oxigenul vital de care au nevoie incep sa functioneze defectuos.

Un alt risc este reprezentat de cheagurile de sange formate pe peretii arterelor.
Aceste cheaguri ingrosate si de depozitele de grasime pot ajunge sa priveze parti ale organismului de cantitatea de sange necesara.

Daca prezinti o presiune arteriala ridicata, consulta de urgenta medicul specialist si urmeaza-i sfaturile. Cele mai multe cazuri hipertensive nu pot fi vindecate, dar pot fi controlate. Efectele, de asemenea, pot fi prevenite si reduse - numai in cazurile in care hipertensiunea este supravegheata adecvat.


Ce poti face daca esti hipertensiv?

Hipertensiunea este o afectiune cu care te confrunti toata viata. Ea poate sa fie controlata, nu si vindecata. Daca respecti punct cu punct tratamentul recomandat de medic, este destul de usor sa-ti mentii tensiunea in limitele valorilor normale.


Controlandu-ti tensiunea ridicata preintampini riscurile altor afectiuni precum accidentele vasculare celebrale, atacurile de inima, insuficientele cardiace si renale. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti iei tensiunea.

Daca prezinti o presiune ridicata a sangelui, exista o paleta mare de lucruri ce pot fi facute in scopul reducerii tensiunii:

  • In privinta alimentatiei este foarte important sa renunti la grasimi si la produsele ce au un continut ridicat de sare.
  • Schimba-ti stilul de viata pentru a da jos kilogramele acumulate in plus si apuca-te sa faci activitate fizica in mod regulat.
  • Este bine sa reduci consumul de alcool si sa renunti la fumat.
  • Doctorul va decide daca medicamentul trebuie asociat unei diete, impunand schimbarile la nivelul modului de viata.

Consulta-ti doctorul pentru a trasa tratamentul care ti se potriveste cel mai bine.


Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Probabil pe 21 Mar 2009, 12:07
    Probabil

    Mai bine nu...e de nashpa fiindca "are hipertensiva"...e foarte posibil, probabil, nu?

    0
    0

  • nu conteaza pe 19 Apr 2008, 19:04
    Posibil

    Am aflat ca iubita mea are hipertensiva si vreau sa fumez un joint cu ea... ii va face rau daca fumeaza marijuana??

    0
    1

  • mariana pe 29 Oct 2007, 15:48
    hipertensiv

    mama mea are tensiunea f f mare 24 cu 18 ce este de facut

    0
    0

  • ela pe 27 Aug 2007, 13:36
    hipertensiv sau nu

    Tatal meu are 54 de ani si o tensiune de 14 cu 9,5. Este, sau nu hipertensiv ?

    1
    1

  • rica pe 29 Mai 2007, 16:50
    hipertensiva

    cred ca toate persoanele care sufera de aceasta boala trebuie sa stie sa utilizeze un tensiometru unde sa invat ma ajutati//

    0
    0

  • lucian pe 8 Feb 2007, 23:40
    sfat

    chestiile astea cu sfaturi medicale pe net sunt sinonime cu brosurile de alta data gen ,,stiinta pentru toti". Le citeai si dupa aceea te credeai un mare specialist, totul era simplu si rezolvabil! solutii: prezentarea la medic

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod