Cum ne afecteaza vara aparatul cardiovascular si respirator?

In timpul verii exista unele modificari climatice care pot solicita, uneori peste limitele obisnuite, atat aparatul cardiovascular, cat si aparatul respirator. Aceste modificari sunt rezultatul temperaturii crescute si al umiditatii aerului.
Este posibil ca pe timpul caniculei mecanismele de termoreglare a organismului sa fie depasite de temperatura extrema, aceasta provocand o serie de tulburari, in forma lor cea ma grava fiind chiar socul termic.

Cele mai afectate persoane sunt cele la varste extreme: copiii si batranii, care se deshidrateaza foarte usor. O categorie speciala sunt batranii pentru ca au o multime de afectiuni, tulburari neurologice, mecanisme diminuate de termoreglare si utilizeaza medicamente care pot sa fie riscante daca sunt administrate in perioadele caniculare. De asemenea, ei beneficiaza de retele de suport social limitate.

 Exista la pacientii cu insuficienta cardiaca , hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischiemica o serie de medicamente diuretice si vasodilatatoare care, daca sunt administrate pe timpul verii in dozele stabilite anterior, pot conduce la reactii adverse. In acesta perioada sunt activate diverse mecanisme precum: vasodilatatia, scaderea rezistentei vasculare periferice, cresterea pulsului, pierderea de apa si electroliti prin traspiratie excesiva.

La persoanele aclimatizate cantitatea de transpiratie care se elimina poate sa fie de 3-3,5 litri/24 h, iar la cele neaclimatizate de 1,5 litri/24h.
In cazul unor activitati care solicita efort mare se ajunge la o pierdere de transpiratie de pana la 6-8 litri/24h, iar in urma unei activitati obisnuite la 0,2-0,4 litri/24h.

Aceatsa pierdere de apa si electroliti are repercursiuni asupra organismului si solicita masuri de adaptare importante din partea aparatului cardiovascular si respirator. Pentru ca organismul sa se poate adapta, trebuie ca tulburarile determinate de pierderea de apa si electroliti sa fie corectate. In aceste sens intervin unele masuri adaptative:
  • evaporarea sudorii, care este un mecanism de adaptare care cheltuie energie (pentru 1 litru de sudoare evaporat se cheltuiesc 580 kcal din organism)
  • activarea circulatiei cutanate - "radiatorul organismului" - prin plexurile cutanate poate sa reprezinte de la 0-30% din intregul debit cardiac.

Aceste perturbari produse de temperatura crescuta pot fi agravate de umiditatea sau uscaciunea aerului. Daca umiditatea este prea mare, evaporarea sudorii este intarziata, iar pierderea de caldura si mentinerea termoreglarii sunt din ce in ce mai dificile.
Nici uscaciunea aerului nu este deloc benefica.


Masuri de protectie

Fiecare trebuie sa se protejeze in conditii de expunere la temperaturi extrem de ridicate. Iata cateva masuri de protectie care vor asigura o buna functionare a aparatelor cardiovascular si respirator:
  • sa se asigure o temperatura ambientala normala prin aerisirea camerelor si folosirea aerului conditionat pentru temperaturi normale;
  • este indicata evitarea plimbarilor in spatiile deschise in timpul orelor caniculare (11:00-17:00), mai ales in cazul varstnicilor si a copiilor;
  • imbracaminte lejera si subtire, in culori deschise, iar pe cap palarie protectoare pentru evitarea insolatiei;
  • rehidratarea cu cantitati adecvate de lichide pentru a se evita insolatia, lesinul, scaderea tensiunii arteriale si accidentele vasculare.Se pot folosi sucuri de fructe, apa plata si minerala, ceaiuri de plante la temperatura camerei;
  • dusuri la temperatura camerei;
  • o remarca speciala trebuie facuta pentru persoanele  varstnice care urmeaza tratamente vasodilatatoare si cu diuretice (pentru diferite afectiuni cardiace).
    Dozele in aceasta perioada trebuie readaptate! Este posibila intreruperea administrarii unor medicamente sau reducerea dozelor acestora, deoarece pot produce vasodilatatie (care se suprapune peste vasodilatatia determinata de temperatura ridicata) sau pierderea de apa si electroliti prin urina (in cazul diureticelor). Toate acestea pot scadea volumul sanguin circulant si tensiunea arteriala si sa predispuna la accidente vasculare;
  • evitarea alcoolului (in special a tariilor) in perioadele de caldura pentru ca poate sa produca vasodilatatie sau tahicardie (accelerare a ritmului cardiac) care se suprapune peste tahicardia produsa de temperatura ridicata.


Efectele temperaturii ridicate asupra organismului

Aceste efecte sunt extrem de importante, cel mai accentuat si grav fiind socul caloric (in putine cazuri si numai in conditii de canicula intensa si prelungita). Acestea pot avea un debut insidios, uneori chiar semanand cu o boala virala si se manifesta prin:
  • oboseala;
  • mialgii (dureri musculare);
  • slabiciune;
  • greturi;
  • varsaturi;
  • dureri de cap;
  • ameteli;

Iar in cazul socului caloric se adauga celor enumerate mai sus si:
  • tulburari ale functiei cognitive, halucinatii, comportament bizar, confuzie, dezorientare si chiar coma.

Insemnele fizice pe care le intalnim la astfel de persoane sunt:
  • slabiciunea;
  • voma;
  • hipotensiune ortostatica;
  • modificari in tensiunea sanguina;
  • piloerectia;
  • tahicardia;
  • temperatura a corpului mai mica de 41 de grade Celsius.

In asemenea situatii care depasesc obisnuitul, masurile de protectie sunt mai drastice si nu se pot face acasa prin automedicatie, ci prin internarea in spital, reechilibrarea hidroelectrolita, restabilirea statusului mental si a functionalitatii cardiovasculare si respiratorii de catre medici.

Articol scris in colaborare cu Dr. Vasile Greere, medic primar cardiolog
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anghel simona pe 26 Mai 2009, 21:08
    tensiunea si pulsu

    am tensiunea care credte si scade cand creste am 15 cu 9 si cand o am mica am 9 cu 3 si pulsul mare 116 ba 100 si 103 si am 18 ai ce as putea sa fac

    0
    1

  • sana pe 26 Dec 2008, 12:17
    iarna?

    Nu stiu cand a fost scris articolul.Eu l-am citit acum,L-am notat pentru la vara.Dar acum a venit iarna Ce Facem?Astept articolul si sfaturile Dl.Dr.Greere in care am incredere.Multumesc

    0
    0

  • Constantin A malia Ingrid pe 21 Apr 2008, 09:37
    PULS MARE

    Am tensiunea normala 12 cu 8, dar am pulsul f mare 116. Din ce cauze poate fi ?

    1
    0

  • nini cernau pe 27 Feb 2008, 12:45
    Intrebare

    Buna ziua, cu respect sunt din Brasov si as dorii sa adresez o intrebare domnului dr VASILE GREERE in legatura cu o boala care o am daca se poate adresa astept un raspuns de la dvs, sau o alta adresa unde as putea sa-l contactez pe domnul dr. Cu stima si respect.

    0
    0

  • gheorghita maria pe 5 Feb 2008, 14:00
    Distonie neurovegetativa

    Vreau sa stiu ce insemna si cum se trateaza, unde sunt recomandate tratamente balneare? Multumesc!

    0
    0

  • marinela popescu pe 23 Dec 2007, 20:44
    Care este tratamentul medicamentos pentru insuficienta mitrala gr 2/3

    Tratamentul urmat in prezent de mama mea este: prestarium, metoprolol.

    0
    0

  • nini cernau pe 21 Aug 2007, 22:32
    doresc un raspuns

    as dori sa iau legatura cu un medic cardiolog si prin mail daca se poate astept un raspuns cu stima si respect ninicernau@yahoo.com

    0
    0

  • el, bobe pe 21 Iul 2007, 19:51
    scaserea brusca atensiunii

    intradevar , sunt o mare hipertensiva cu 2 accidente cerebrale la acti tratament de intretinere recomandat de dl. docor diaconu- spit.sf,ioan este foarte efticace dar in timpul acestei canicule am qavu t o cadere de tensiun sub 10 cu puls de 104 de obicei sub tratament continuu de 5 ani tens. de 17-10 medicamente auronl,bloxan aspirina ,stugeron,si la nevoie un diuretic. e normala aceasta situatie?

    0
    0

  • Conf. Dr. Ivanovici pe 18 Iul 2007, 15:25
    raspuns

    Poate a fost o insolatie sau pur si simplu o migrena. Evitai expunerea la soare si un set de analize si un consult cardiologic poate v-ar folosi pt linistea dv

    0
    0

  • MIHAELA pe 9 Iul 2007, 09:29
    VREAU O PARERE

    Buna ziua!am si eu o intrebare. Saptamana trecuta mi-a fost rau intr-o zi(brusc m-a apucat o ameteala ingrozitoare insotita de varsaturi, senzatie de cap greu).Recunosc ca m-am speriat si m-am dus la spitalul sf. pantelimon de urgenta.Acolo mi-au luat tensiunea care era normala(108,7), mi-au facut control ginecologic, unde nu au fost probleme si un metoclopramid injectabil. am plecat acasa fara nicio lamurire.Mi-a fost rau inca doua zile in special dimineata, acum ma simt mai bine, dar parca tot mai am un pic de greata dimineata.Mentionez ca singura pozitie in care ma linisteam era pe partea dreapta, daca incercam sa intorc macar capul pe stanga ameteam si vomam imediat.Poate cineva sa-mi spuna ce s-a intamplat?am 31 de ani. multumesc!

    0
    0

  • alecu mihai pe 18 Mai 2007, 19:26
    intrebare

    Exemplu: Daca afara sunt 36 grade , ce temperatura este indicata pentru interior, avand in vedere ca se foloseste aerul conditionat? Exista in sistemul legislativ o astfel de reglementare?

    0
    0

  • aurelia pe 16 Ian 2007, 06:42
    Va rog ,ajutatzi-ma !

    Domnule Dr.Greere sper din toata inima sa imi putetzi raspunde si mie la intrebare...Am 42 de ani si sufar de o cardiopatie ischemica gr.III,htp gr.III,obezitate, calculi renali,siin ultima vreme imi amorteste in timpul zilei mana dreapta,pentru timp indelungat....medicamentele care le iau pt inima parca sunt din ce in ce mai ineficiente..Acum de o buna perioada de timp am si picioarele umflate asa de rau de imt ca imi plesneste pielea...Am o mare rugaminte, spunetzi-mi si mie unde pot merge sa fac un consult de specialitate (as prefera ca in clinica dvs)caci vad ca suntetzi unul din medicii care profeseaza din dragoste pt meserie, si am incredere mare in ceea ce recomandatzi dvs.In orasul in care locuiesc eu nu exista medic cardiolog, si daca tot tb sa plec pt un diagnostic bun,,,cred,,ca pot (nu cunosc legile din ac punct de vedere)Va rog spunetzi-mi cum sa procedez pt a face niste analize,si daca tb trimitere, cat costa analizele, si mai ales ce analize tb facute pt a depista situatzia mea actuala .Va multzumesc si astept raspunsul dvs.daca se poate pe mama_mia_riki@yahoo.com

    0
    0

  • LUMINITA pe 8 Ian 2007, 23:38
    TRIGLICERIDELE

    AS AVEA O INTREBARE MI-AU IESIT TRIGLICERIDELE MARI ADICA 233,9 SI AM DIN CE IN CE MAI DESE PALPITATII LA INIMA ARE VREO LEGATURA DAU FAPTUL CA DE LA MED GINECOLOG MI SA INDICAT SA IAU ANTICONCEPTIONALE AU VREO LEGATURA ESTE F GREU PTR CA AM AVUT PULSUL130 PE MIN SIMTEAM CA RESPIR DIN CE IN CE MAI GREU AM FACUT EKG DAR MI SA SPUS SA IAU PROPRANOLOLDE 10 MG CATE 2 LA CRIZA AM MAI LUAT SI CALMOGEN IAU ZILNIC PROPRANOLOL DE 3 ORI PE ZI.AM INTELES CA ATUNCI CAND AI CRIZA TREBUIE SA MG LA URGENTA SA POATA DESCOPERI TAHICARDIA MAI BINE E ADEVARAT?CE TREBUIE SA FACI LA O CRIZA DE BATAI DE INIMA F MARI??VA ROG DA-TI UN RASPUNS PENTRU NOI FACE MULT CEI CARE SUFEIM ENOM

    0
    0

  • ENE EMILIA pe 27 Aug 2006, 23:27
    INIMA

    Buna seara. Intamplator am ajuns pe pagina dvs. si am citit articolele legate de problemele cardiovasculare. Sunt un om sanatos si tanar. Totusi, in ultima perioada am observat ca atunci cand sunt obosita sau dupa o suparare mai puternica inima mea loveste cu putere "in gat", lucru care ma face sa cred ca exista o problema. Precizez ca in general am tensiunea mica si din cauza aceasta beau doua, trei cesti de cafea (tare)iar la ultimele analize de sange (acum doua luni), colesterolul era crescut, adica peste limita maxima. Sa fie acesta motivul "supararii" inimii mele? Va rog respectuos sa-mi raspundeti la aceasta intrebare atunci cand veti avea timp si sa nu o ocoliti. Cu deosebita consideratie, Emilia Ene

    0
    0

  • mariana -36 ani pe 27 Iun 2006, 19:33
    stenoza aortica stransa

    v-as ruga dle doctor sa-mi spuneti mai multe despre aceasta boala

    0
    0

  • 1613989 pe 21 Iun 2006, 19:31
    Propunere

    Sunt binevenite aceste sfaturi. Ar fi ideal ca acestea sa se transmita si in institutii, pentru ca cei care inca nu sunt in concediu sa stie ce masuri sa ia. Salutari domnului doctor Greere, care este un medic excelent!

    0
    0

  • krissapl pe 19 Iun 2006, 20:20
    ?

    ce inseamna "persoana aclimatizata"?

    0
    0

  • cotoc carmen-alexandra pe 4 Mai 2006, 21:26
    pricardita

    de ce daca iau egiloc de 25mg /1 pe zi si 2/zi de preductal totusi ma mai doare inima si nici cu nitrogricerina nu cedeaza cand am crize mai mari.Tensiunea findu-mi mica

    0
    0

  • Macai Irina pe 10 Feb 2006, 18:55
    Insuficienta mitrala gradul 1/2

    Cum pot sa ma vindec de aceata boala?

    0
    0

  • ilie adrian pe 10 Feb 2006, 14:05
    Frica

    mi-e frica de intuneric

    0
    0

  • mirela pe 19 Ian 2006, 17:48
    ramane doar o nedumerire

    Tatal meu de 73 ani a fost internat in 27.08.2005 dupa efort in agricultura cu o slabiciune mare in corp, o apasare difuza in piept si o usoara durere de mina dreapta de la cot in jos iar dupa o zi a murit constatindu-se la autopsie infarct cu hematotamponada. I-au fost prescrise Isodinit tablete si perfuzabil Nitroglicerina.Eu cred ca a fost abordat gresit si nu i-au fost facute destule investigatii.Tata nu a suferit niciodata de nimic si nici nu se stia bolnav cu inima.Daca cineva ma poate ajuta cu o parere.Multumesc.

    0
    0

  • doina pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre canicula

    eu sunt cardiaca si sunt operata pe cord cu inlocuire valvulara mitrala si aorta si rezist ff bine la caldura imi place mai mult canicula decat frigul totusi ma feresc sa circul pr afara cand este prea cald nu vreau sa risc nimic.cu respect

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod