Copilul tău are colesterolul mărit?

Atenţie la colesterolul copilului tău
Ultimele cercetări scot la iveală pericolul tigăilor non-aderente care cresc nivelul colesterolului la copii, după cum susţin experţii americani de la West Virginia University. Află ce alimente trebuie să eviţi atât în alimentaţia copilului, cât şi a ta pentru a preveni bolile de inimă!

Potrivit unui studiu apărut în publicaţia "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine", substanţele folosite în confecţionarea tigăilor non-aderente prezintă semne de îngrijorare, deoarece ar determina o creştere a nivelului de colesterol. Expertii americani precizează că nu au argumente solide în sprijinul acestei teorii, însă semnalează necesitatea unor studii mai detaliate, scrie BBC News. Cercetările efectuate pe animale arată că anumite substanţe afectează ficatul, generând astfel o modificare a nivelului de colesterol.


Ai verificat colesterolul copilului tău?


Ţinând cont de numărul din ce în ce mai mare de copii care suferă de hipercolesterolemie, medicii avertizează părinţii să acorde o atenţie sporită nivelului de colesterol în cazul copiilor cu vârsta peste 2 ani şi să le verifice colesterolul, mai ales dacă există cazuri de hipercolesterolemie sau alte boli cardiace în familie. Nu te consola cu ideea că este copil şi poate sa mănânce orice, deoarece în cazul în care analizele de sânge scot la iveală un colesterol mărit trebuie să ştii ca acesta este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.
Institutul American pentru Sănătatea Inimii, Plămânului şi Sângelui (The National Heart, Lung, and Blood Institute) precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să se situeze sub valoarea de 170 mg.

"Din momentul în care colesterolul depăşeşte valorile normale, se depune pe pereţii interiori ai arterelor şi îngreunează circulaţia sângelui. Astfel că, în timp, se dezvoltă afecţiuni cardio-vasculare. Este important de reţinut că există două tipuri de colesterol: colesterolul bun adică HDL (High Density Lipoprotein) şi colesterolul rău adică LDL (Low Density Lipoprotein). Cu cât nivelul colesterolului rău este mai mare, cu atât mai mare este şi riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, explica dr. Camelia Teleianu, medic primar cardiologie la clinica Medsana.


Factori de risc pentru hipercolesterolemia la copii


Printre cele mai frecvente cauze care determină creşterea colesterolului la copii se numără:
  • factorul ereditar;
  • dieta bogată în grăsimi;
  • obezitatea;
  • lipsa exerciţiului fizic.


Alimente care nu au ce să caute în alimentaţia copilului tău


Potrivit Dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, o dietă bogată în grăsimi saturate are drept rezultat creşterea producţiei de colesterol din organism.
Prin urmare, odată cu reducerea cantităţii de grăsimi din dietă se poate menţine nivelul colesterolului sanguin total în limite aproximativ normale. Potrivit specialiştilor, 30% din alimentaţia zilnică a unui copil poate să fie constituită din grăsimi de bună calitate, iar acest lucru este valabil pentru orice copil cu vârsta peste 2 ani.

Se evită în special prăjelile, produsele de patiserie, mâncarea de tip fast-food şi dulciurile industriale. De asemenea, este esenţial să discuţi cu un specialist pentru sugestii în privinţa unei alimentaţii corecte, săracă în grăsimi saturate sau urmarea unui tratament medicamentos adecvat dacă tu sau copilul tău aveţi colesterolul mărit. Şi nu uita de importanţa pe care o joacă exerciţiul fizic în prevenirea obezităţii infantile şi, implicit, în reducerea riscului de boala cardiovasculară.


Ce recomandă Societatea Română de Cardiologie ...


 1. Cât mai multe şi mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grăsimi;
 2.
Cel puţin de 2 ori/săptămâna peste (cu cât mai gras cu atât mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogaţi în acizi graşi omega-3 polinesaturati;
 3. Lactate cu conţinut scăzut de grăsime (1%);
 4. Mai puţină carne, mai degrabă de pui fără pieliţa, nu prăjeli. Nu găti cu uleiuri saturate;
 5. Redu consumul de băuturi răcoritoare dulci şi de sare (adaugă condimente pentru gust), alcool cu moderaţie, preferabil un pahar de vin roşu;
 6. Cantitatea cea mai mare de grăsimi să fie de tip mono şi polinesaturate. Evită produsele hidrogenate;
 7. Maxim 2 ouă/săptămână;
 8. Evită cartofii prăjiţi, prăjiturile, cremele, gogoşile, covrigeii şi biscuiţii;
 9. Maxim 1-2 cafele /zi;
 9. Cât mai rar la restaurantele de tip "fast-food".


În septembrie îţi verifici gratuit colesterolul


Campaniei „Ai grijă de inima ta! Iar dacă tu eşti bine, ai grijă de inimile celor dragi!” care se desfaşoară toată luna septembrie îţi oferă şansa de a-ţi verifica gratuit nivelul colesterolului. Mai multe informaţii găseşti pe site-ul oficial al campaniei sau la TelVerde 0800150150.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ramona pe 15 Oct 2013, 12:16
    colesterolul mare

    Buna ziua! Am o fetita de 2 anisori si are colesterolul marit.are valoarea de 190. Umblam la Cluj la Spitalul Clinic de Urgenta Copii,regulat de la varsta de 3 luni deoarece are un hemangiom pe buza inferioara si facem tratament medicamentos cu Propranolol.La 3 luni avea colesterolul de 199.Medicul ne-a spus ca poate fi ereditar,soacra mea este diabetica si e obeza,respectiv socrul meu a murit de infarct,dar nu a fost obez. A-ti putea sa-mi dati un sfat in ceea ce priveste alimetatia,cum as putea sa-i tin colesterolul sub contol? Nu este mare amatoare de carne,dar ii plac supele si ciorbitele cu putina smantana.Mananca biscuiti si paste,dar nu in exces.V-as ruga daca ati putea sa-mi spune-ti de cate ori pe saptamana as putea sa-i dau aceste alimente,si ce alte alimetene ne-ar ajuta sa micsoram nivelul crescut al colesterolului? Va multumesc!

    2
    0

  • Adeline Teodorescu pe 28 Mar 2012, 20:34
    colesterolul la copii

    Fetiţa mea are 11 ani şi face sport de performanţă de câţiva ani. Are o alură mignionă ceea ce este bine deoarece este gimnastă. De curând am descoperit că are colesterolul mărit. Gătim dietetic, fără grăsimi, iar dulciurile nu sunt preferatele ei. În familie nu sunt probeme cu colesterolul. Deci, care ar putea fi cauza?

    31
    7

  • simona pe 10 Ian 2012, 22:05
    colesterol la copii

    Baietelul meu are 5 ani jumate si are val. colesterolului de 195 am fost la dr. si mi-a spus sa-i scot din alimentatie cartofii pai, mezelurile si bauturile carbogazoase. Daca se respecta acest regim se poate corecta vai. colesterolului in decurs de 2 luni. Iar daca se combina si cu putina miscare e perfect.

    14
    14

  • mary pe 2 Dec 2011, 19:32
    coresterolul mare

    locuiesc in spania si aici nu miau dat nici un fel de medicatie pt. coresterolul mare doar regim alimentar la 6 ani baiatu meu are 21 kg e slabut si are coresterolul 240 . dar are asa coresterolul mare de la 3 ani si jumatate ba ii creste ba ii scade . dar vad ca la regim alimentar ii scade coresterolul incercati si voi cu saia si peste pe 5 dec. 2011 am analize amanuntite la sange va zic ce se intampla pe 8 decembrie 2011

    4
    1

  • stefan pe 10 Oct 2011, 14:51
    colesterol

    baietelul meu are 8 ani, colesterolul este 211, iar medicul nu ne a recomandat nici un medicament, doar regim alimentar, ce trebuie sa fac?multumesc.

    11
    10

  • cristina pe 16 Sep 2011, 11:12
    colesterol mare la copii

    Buna ziua , am o fetita de 11 ani , are 52 kg, si colesterol 290. A facut si tratament cu CRESTOR , tine si regim alimentar , dar tot nu -i scade . Ce as mai putea face ? Va multumesc.

    7
    7

  • NADIA pe 9 Dec 2010, 19:42
    baietelul meu are colesterol

    Buna seara,locuiesc in Spania si azi am fost la doctor,dupa analizele baiatului meu.Are 9 ani si mi s-a spus ca are colesterolul foarte marit,206,si ldl 154.Doctora nu mi-a dat nici un tratament,mi-a spus doar ca trebuie sa-i tin un regim foarte strict.Anul trecut avea tot asa colesterolul mare,200.Eu si sotul meu avem colesterol,mi s-a spus ca e ereditar.Ce sfaturi imi pute-ti da.Va multumesc.

    21
    13

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod