Ce trebuie sa stii despre malformatiile cardiace congenitale

In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care apar aceste defecte cardiace din nastere. Despre testele din timpul sarcinii si simptomele care ar putea indica un defect la inima ne vorbeste Conf. Dr. Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania si sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.
Ce sunt malformatiile cardiace congenitale?
Conf. Dr. Silvia Stoicescu: Malformatiile cardiace conge­nitale reprezinta totalitatea ano­maliilor structurale ale inimii prezente la nastere, fiind rezultatul unei alterari a dezvoltarii embriologice cardiovasculare. Ele apar in perioada formarii inimii, in viata intrauterina.

Congenital inseamna din nastere (existent la nastere). Termeni folositi frecvent sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul “defect” (sau varianta sa stiintifica- malformatie) este mai corect decat cel de “boala”. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect, malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).


Din ce cauze pot sa apara malformatiile cardiace congenitale?
Conf. Dr. Silvia Stoicescu: In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicate fiind rubeola; virusul rubeolei poate interfera cu dezvoltarea normala a inimii fatului sau cu dezvoltarea normala a altor organe).
Dar si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale. Uneori ereditatea joaca si ea un rol in aparitia malformatiilor cardiace congenitale. Se pot intalni familii in care mai mult de un copil este afectat de o malformatie cardiaca congenitala, insa aceste cazuri sunt rare. Alte situatii in care apar malformatii cardiace congenitale sunt sindroamele genetice care evolueaza cu afectarea mai multor organe, cum ar fi sindromul Down.

Sunt in curs de investigatie alte posibile cauze de malformatii cardiace congenitale. Esenta este ca, in majoritatea cazurilor, nu cunoastem cauzele aparitiei malformatiilor cardiace congenitale. Printre conditiile care cresc riscul nasterii unui copil cu malformatie cardiaca se numara: infectii mate­rne (rubeola in primul trimestru de sarcina, alte infectii virale), medicatie administrata mamei, consumul de alcool sau droguri, boli ale mamei (diabet, boli autoimune), factori toxici externi. Cea mai vulnerabila perioada privind influenta factorilor de mediu asupra dezvoltarii cardiovasculare este perioada formarii inimii, in primele saptamani de sarcina.


Ce teste se pot efectua in timpul sarcinii pentru a depista eventualele defecte cardiovasculare?
Conf.
Dr. Silvia Stoicescu:
Malformatiile cardiace congenitale pot fi detectate cu mare dificultate de catre specialistii ecografisti cu multa experienta, inclusiv prin utilizarea unor aparate ecografice de ultima ora. In principal, diagnosticul nu se poate stabili cu certitudine in timpul sarcinii pentru ca structura cordului fetal si circulatia intrauterina sunt altele decat circulatia terestra. Practic, intrauterin fatul isi asigura prin inimioara si prin circulatie oxigenarea in mediu acvatic, deci una redusa, comparativ cu viata extrauterina, care se desfasoara in mediu uscat.

Important de stiut pentru mame este sa efectueze consultatii prenatale ritmice, insotite de ecografii la medici specializati in ecografie fetala dupa 20-22 saptamani de sarcina. In cele mai multe cazuri, in functie de complexitatea afectiunii, diagnosticarea se poate face orientativ in jurul saptamanii 20 de gestatie. Diagnosticul de certitudine insa nu se poate stabili ecografic intrauterin, existand malformatii complexe ce nu pot fi vizualizate exact nici chiar la nou-nascut.
 


Ce se intampla dupa nastere, care sunt semnele si simptomele care ar putea indica un defect cardiac?
Conf. Dr. Silvia Stoicescu: Niciun nou-nascut nu poate fi externat din maternitate fara a fi diagnosticat, deoarece la iesire se controleaza clinic si inimioara. Daca insa externarea se face dupa 24 de ore (prea repede), exista riscul ca diagnosticul sa nu fie pus, deoarece modificarile clinice legate de o malformatie cardiaca apar dupa 3 zile de viata. Daca la domiciliu nou-nascutul are coloratie violacee, refuza alimentatia, se ineaca la supt, e “moale” (raspunde greu la stimuli), poate fi vorba de o malformatie de cord. In acest caz, parintele e obligat ca in cel mai scurt timp (urgenta) sa se prezinte la medic in spital.


Ce masuri se iau daca este vorba despre o malformatie congenitala? Care sunt optiunile de tratament?
Conf. Dr. Silvia Stoicescu: Terapia malformatiilor cardiace congenitale depinde de tipul afectiunii. Exista afectiuni minore, bine tolerate de copil, care nu necesita tratament. Insa, cealalta extrema o reprezinta afectiunile complexe, severe, amenintatoare de viata, care necesita tratament de urgenta imediat dupa nastere.
Fiind determinate de anomalii structurale, malformatiile cardiace se pot trata numai prin interventii chirurgicale. In astfel de cazuri, rolul cardiologilor pediatri este esential in stabilirea diagnosticului corect si a temporizarii interventiei chirurgicale.


Cate clinici de chirurgie cardiovasculara pentru nou-nascuti avem in tara si unde sunt localizate?
Conf. Dr. Silvia Stoicescu: Momentan, in Romania exista o singura clinica de chirurgie cardiovasculara pentru nou-nascuti: Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu - Mures.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana cica pe 17 Mar 2016, 20:36
    persistenta canal arterial

    Buna seara,copilul meu are 16 ani si joaca fotbal.Medicul sportiv i-a spus ca are suflu sistolic de gr 2 si l-a trimis sa faca ecografie cardiaca.La o clinica privata i-a facut ecocardiografie si a spus ca are boala congenitala de cord de aia se aude suflu si mi-a spus dr respectiva sa merg la fundeni la operatir.Vreau sa stiu daca exista vreun risc,deoarece copilul nu oboseste,joaca ambele reprize la meciuri,nu are simptome de boala?Nu stiu ce sa fac daca i se interzice fotbalul,mingea e viata lui mi-e frica sa nu isi faca rau.Unde sa ma duc cu el sa mi se spuna ca e bine sa joace fotbal fara riscuri?Multumesc

    0
    0

  • alina pe 22 Iul 2015, 16:51
    DSA- EREDITAR??

    Sotul a fost operat cand era de 4 ani de dsa. acum este bine(bineinteles a dus o viata fara alcool si tutun)...intrebarea mea este daca noi facem un copil este posibil sa-l mosteneasca???

    0
    0

  • VlasceanMimi pe 26 Sep 2014, 17:23
    Buna Alesia

    Ai dus printesa la un cardiolog sa vedeti despre ce e vorba? Ai reusit sa iei legatura cu echipa domnul doctor?

    0
    0

  • RoxuRox pe 19 Aug 2014, 12:07
    DSA

    Sanda sa stii ca la varsta copilului tau, din pacate e putin probabil sa se mai inchida defectul.Exista si un motiv de bcuurie,daca ii pot spune asa, si anume ca DSA se inchide mai usor minim invaziv ca DSV ul, deci posibil sa ai totusi noroc cu acest defect.Cu privire la domnul dr. Deleanu, cred ca gasesti pe net unde isi desfasoara activitatea, inclusiv un nr de contact. Daca nu ar fi bine ca cineva care a trecut pe la dansul sa te ajute cu un nr de tel.

    0
    0

  • SandaPanda pe 29 Iul 2014, 12:02
    Defect Septal Atrial

    Buna, baietelul meu e in varsta de 4 ani si 9 luni. A fost descoperit in al 2 lea an de viata ca are un DSA de 8mm. De atunci mergem regulat la control fara a primi nici o indicatie de la dl cardiolog. Nu ne spune nimic ce sa facem, ce nu, ce avem voie si ce nu...sunt confuza. Inca nu are simptomele bolii insa din ce am citit nu stii cand apar si cat de tare afecteaza bolnavul.Cum ajung la dl. dr Deleanu pt o consultatie? Am auzit numai de cazuri fericite iesite din mana dansului.

    0
    0

  • VlasceanMimi pe 23 Iul 2014, 17:27
    malformatii cardiace

    Buna Alesia. eu zic ca e foarte important ca fetita ta sa fie vazuta de un cardiolog foarte bun, iar in acest sens il recomand pe dr. Dan Deleanu. Il gasesti pe net pe domnul doctor si vezi unde isi desfasoara activitatea in prezent pentru ca eu nu mai stiu exact. E primordial o vizita aici parerea mea, eu nu am mai auzit de copii cu malformatii care sa se ingrase ci din contra de copii care slabesc sau nu asimileaza in greutate! Incearca si asta..

    0
    0

  • Alesia pe 17 Iul 2014, 12:42
    malformatii cardiace

    Buna, fetita mea are 12 ani. Pe la 5 ani ne-am dat seama ca are o respiratie modificata si ca nu poate sa depuna efort, Am fost la doctor am facut investigatii si ne-a spus ca fata nu are nimic. Ulterior copilul meu nu putea sa faca sport in consecinta a inceput sa se ingrase, acum ajungand la o greutate de 70 kg si inaltime de 1.50. Sunt foarte necajta, o duc la consultatii peste tot si nu se concretizeaza nimic,Va rog frumos sa imi spuneti unde sa merg pentru ca nu mai stiu ce sa ma fac cu ea!

    0
    0

  • raluca norocea pe 3 Mar 2012, 15:51
    intrebare

    buna am si eu o intrebare: bunica mea in varsta de 65 ani a primit diagnosticul cu malformatie congenitala pe partea stanga, i-a dat ceva tratament si a chemat-o la control peste o saptamana, dar nu i-a spus ce riscuri prezinta aceasta boala si ce restrictii ar avea (aici ma refer de exemplu la cafea, daca e voie sau nu). va multumesc anticipat

    0
    0

  • betyshoes pe 7 Feb 2012, 11:35
    Mlaformatii Congenitale Cardiace

    Buna ziua, incepand cu Ianuarie 2012 se va practica in premiera in Romania intr-un spital privat (Delta Hospital) din Bucuresti o interventie minim invaziva (fara operatie) pentru corectarea defectelor septale atriale si ventriculare. Aceasta procedura consta in introducerea pe cale arteriala (punctie) a unei "umbrele" care inchide defectul permanent si este efectuata de catre o echipa specializata si renumita de la spitalul C.C Iliescu, Fundeni sub indrumarea unuia dintre cei mai experimentati si renumiti medici cardiologi interventionisti pediatri din lume, Prof.Dr. Avraham Lorber. Sper ca aceasta informatie sa va fie de ajutor

    1
    0

  • simonel pe 11 Aug 2009, 23:22
    intrebare

    IN CAZUL UNOR INFECTII IN ORGANISM,CU CE ANTIBIOTICE SE POT TRATA ACESTE PERSANE CU MALFORMATII CONGENITALE CARDIACE....? E DREPT CA SUNT RECOMANDATE ANTIBIOTICELE PE BAZA DE PENICILINA IN SPECIAL? VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL D-VOASTRA.

    0
    0

  • VLAICU NICOLETA pe 31 Iul 2009, 10:52
    defect septal interatrial

    MAI EXISTA ALTA SOLUTIE SA POATA CONTINUA SI FARA OPERATIE UN ADULT LA 47 ANI?EL ACUM ARE PB.DE CIRCULATIE ,NU CARDIACE,DACA SE OPEREAZA NU SE TRANSFORMA IN CARDIAC?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod