Aspirina si afectiunile cardiovasculare

Unele medicamente cardiovasculare actioneaza asemanator medicamentelor antitrombotice, care impiedica celule de sange foarte mici, cunoscute drept trombocitare, sa se uneasca - primul pas catre formarea cheagurilor de sange.

Aspirina este unul din cele mai vechi medicamente, care si in prezent continua sa ne surprinda. Acest medicament comun, necostisitor protejeaza supravietuirorii unui atac de inima de un viitor atac sau chiar de moarte. Astfel, s-a constatat ca aspirina a contribuit la reducerea numarului de decese, care au loc la mai putin de o ora de la un atac de inima.

Aspirina in afectiunile cardiovasculare 

Cu toate ca aspirina este cunoscuta ca fiind cel mai bun medicament antitrombocitar, aceasta, de asemenea, poate sa estompeze inflamatia care este cauza primorala in cazul afectiunilor arterei coronare.


Cercetarile au scos la suprafata evidente clare cu privire la evaluarea aspirinei in prevenirea atacurilor de inima la barbati si tratarea afectiunilor arterei coronare in cazul ambelor sexe. Zeci de studii, care au implicat mii de oameni, au aratat ca dozele mici de aspirina reduc riscul unei afectiuni cardiovasculare sau unui atac de inima cu pana la 25%.

O doza standart de aspirina menita sa protejeze atacul de inima este 81 mg in fiecare zi, cam cat se administreaza unui bebelus.

Un studiu raportat in 2005 a conchis ca evidentele nu sunt extrem de clare cu privire la cum poti preveni atacurile de inima in cazul femeilor.
Insa, cu exceptia celor care sunt alergici la aspirina sau iti declanseaza alte probleme, celelalte persoane ar trebui sa ia o aspirina daca:

  • au diabet;
  • au angina;
  • a avut un atac cardiovascular;
  • a avut un infarct sau un preinfarct;
  • a trecut pe langa o afectiune a arterei coronare;
  • prezinta un risc ridicat pentru afectiunile cardiovasculare.


In ciuda beneficiilor aspirinei, aceasta are si cateva efecte secundare. Potrivit evidentelor existente, riscurile sunt mai ridicate in cazul barbatilor decat in cazul femeilor, cel putin in termenii prevenirii primare, adica evitarea unui eveniment cardiovascular.
 

Aspirina creste riscul unui atac si aparitia unei afectiuni gastrointestinale semnificante. Chiar si persoanele care se trateaza cu aspirina ocazional si care nu au probleme pot trece prin experiente dureroase daca aspirina este administrata regular pe o lunga perioada de timp.

Particular, Aspirina s-ar putea sa nu fie o buna alegere pentru persoanele care au o hipertensiune necontrolata (cauza principala in cazul unei hemoragii la creier). De asemene, ocazional aspirina irita mucoasa stomacului fara sa duca la sangerare. Oricum, aceste riscuri pot fi reduse daca este administrata aspirina tamponata, care reduce la minim iritatiile stomacale.



Sfaturi

Daca esti una dintre femeile, care a suferit deja un atac de inima sau alte evnimente cardiovasculare, sfatul este: sa iti administrezi aspirina pentru a reduce riscul unui al doilea eveniment.

Daca iti administrezi aspirina pentru prevenirea unui eventual eveniment sfatul este mai putin clar: vorbeste cu un specialist pentru a pune in balanta beneficiile si riscurile.
 
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniel pe 12 Aug 2016, 10:28
    Foarte interesant

    Foarte interesant, citeste si aici: http://www.regiocard.ro/blog/aspirina-si-preventia-bolilor-cardiovasculare/

    1
    0

  • adina pe 22 Feb 2008, 17:13
    poate sa nu fie folositoare la anumite persoane

    mama mea a facut alergie la aspirina si nu mai manca si a inceput sa-i curga sange pe gura din cauza acestui medicament pacatos

    0
    1

  • loredana pe 28 Ian 2008, 17:21
    Atentie

    Aspirina administrata ca antitrombotic trebuie sa fie in doze de pana la 150mg/zi maxim ....altfel la doze mai mari efectul este invers ... La sugari si copii aspirina este interzisa pana in jurul varstei de 8 ani ... (dupa unii specialisti pana la 4 ani ) pentru ca poate declansa brusc un sindrom pe nume Reye care se manifesta prin hepatita fulminanta pana la moarte subita, deci ... dragii mei documentati-va mai bine!

    0
    0

  • Larisa pe 24 Ian 2008, 12:26
    Aspirina

    Aspirina sau alte antiagregante trebuie administrate, practic, tuturor pacientilor care sufera de orice boala cardiovasculara. O zi buna si cu toata increderea inainte.

    1
    0

  • maria r. pe 23 Ian 2008, 16:56
    Aspirina si afectiunile cardiovasculare

    Bun articol!!! Cei cu tahicardie si tensiune normala trebuie sa ia aspirina: cum, cat sau este contra indicat. Multumesc. Mai clar, va rog, ce inseamna afectiune a arterei coronariene, sunteti foarte valorosi.

    3
    0

  • das pe 23 Ian 2008, 12:44
    Ciudat

    Nu inteleg pentru ca eu am probleme de inima si... mi s-a interzis aspirina din acest motiv.

    2
    0

  • yeta1 pe 23 Ian 2008, 12:05

    Sunt de acord si sunt mult mai multe beneficiile care le aduce aspirina.

    2
    0

  • Olga pe 23 Ian 2008, 11:58
    Aspirina este interzisa in unele tari din UE

    Aspirina este un medicament ieftin si la indemana oricui. Se administreaza de obicei ca solutie pentru diverse afectiuni datorita comoditatii. Aspirina este interzisa in majoritatea tarilor din UE. In vederea tratarii bolilor o simpla vizita la un doctor si un examne al starii de sanatate poate asigura un tratament mai eficient si cu mai putine riscuri pentru sanatate.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod