Anemia - cate tipuri?

Anemie inseamna prea putine globule rosii in sange care sa transporte oxigenul din plamani la tesuturi. Exista multe tipuri de anemie , fiecare cauzata de alte dereglari, de gravitate variabila. Anemia poate fi o consecinta a dietei sarace in fier si vitamina B12 sau un semnal de alarma pentru o boala mai grava. Ca sa depistati adevarata cauza trebuie sa consultati un doctor.
Semne si simptome

Oboseala insidioasa e primul semn care ar trebui sa te duca cu gandul la anemie. Alte simptome:

  • Senzatia de slabiciune
  • Paloarea pielii
  • Batai rapide de inima
  • Respiri "greu"
  • Durere in piept
  • Ameteala
  • Probleme de concentrare si memorie
  • Maini si picioare reci
  • Dureri de cap

Nu apar toate decat atunci cand anemia e foarte grava. De obicei, la inceput se percepe o usoara oboseala si in timp apar si celelalte simptome.


  Tipuri de anemie


Prin deficit de fier

Este cea mai intalnita forma de anemie, de obicei datorata dietei sarace in fier sau pierderii de sange. Pentru producerea hematiilor(globulelor rosii) organismul are nevoie de fier. El este reciclat din hematiile care mor, de aceea pierderile de sange la menstruatie sau prin ulcerul gastric provoaca anemie.
La femeile insarcinate fatul consuma rezervele de fier ale mamei daca ea nu isi suplimenteaza dieta.


Prin deficit de vitamine

Pe langa fier, organismul are nevoie de acid folic si vitamina B12 pentru a produce hematii. Persoanele care nu absorb aceste substante din cauza unor boli intestinale sunt cele mai vizate sa se imbolnaveasca. Hematiile care sufera de acest deficit sunt marite si iau forme nepotrivite cu functia lor.


Anemiile din bolile cronice

Unele boli cronice, cum e cancerul, artrita reumatoida, boala Crohn si altele deregleaza procesul de formare a hematiilor. Anemia de acest gen poate aparea si atunci cand rinchii nu functioneaza bine, fiindca rinichii produc un hormon care stimuleaza formarea hematiilor. Tratamentul cancerului, chimioterapia, afecteaza cateodata functia rinichilor.


Anemia aplastica

Este o categorie foarte periculoasa de anemie fiindca organismul nu e capabil sa produca nici un fel de globule sanguine - nici albe, nici rosii(hematiile), nici trombocite. Se presupune ca boala are cauza autoimuna, stimulata de chimioterapie, radioterapie, poluare, sarcina si lupus.


Anemii asociate cu boli de maduva

Hematiile sunt produse in maduva osoasa. Bolile maduvei - leucemia, mielodisplazia - produc si anemie printre alte consecinte. Uneori anemia ramane foarte usoara, alteori ajunge sa puna in pericol viata.


Anemie hemolitica

Cand hematiile sunt distruse mai repede decat sunt produse anemia se numeste hemolitica. Daca sistemul imun al organismului este dereglat, si lupta impotriva propriilor hematii, maduva nu le poate reface in acelasi ritm.


Anemia - siclemie

Hematiile iau forma de secera, nociva pentru transportul oxigenului si pentru alunecarea prin vasele de sange. Viata lor este mult mai scurta decat a hematiilor cu forma normala. Boala se transmite ereditar, afectand in principal populatia africana si araba.


Pe langa aceste categorii de anemie se cunosc si alte forme mai rare, cum e talasemia, sau anemii a caror cauza nu poate fi identificata si care nu se incadreaza in nici o categorie.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena r. pe 4 Dec 2008, 22:19
    Anemia

    Informatiile sunt clare, dar trebuie date mai amanuntit;) este o boala care o am si eu... dar asta e... trecem peste

    0
    0

  • iulia pe 22 Oct 2008, 16:56
    anemia

    Cam slab in informatii dar e totusi bun.

    0
    0

  • alecu raluca pe 20 Oct 2008, 01:33
    Anemie...

    Este un articol bun... dar persoanele care sunt mai panicate, si au o auto-sugestie... mai mare, care au anemia pe sistem nervos... si se gandesc mereu la ea... ce ar trebui sa faca? Eu am toate semnele precizate in articol, in analize nu mi-a iesit nimic... dar cam ma enervez... lesin sau am dureri de cap sau ma inteapa inima. Ee ar trebui sa fac? avand in vedere ca am doar 17 ani? si s-ar putea sa fie ereditara, de la mama? Va multumesc anticipat

    0
    0

  • lorena pe 30 Sep 2008, 12:23
    Anemia

    Ma simt slabita... ametesc si am probleme de concentrare si memorie. Ce alimentatie pot sa iau si vreau sa stiu daca fac bine si dorm mult...

    0
    0

  • andrei nicoleta pe 25 Sep 2008, 20:14
    Anemia

    Am toate simPtomele de anemie dar analizele au iesit bine. Ce pot sa fac? Ma simt obosita nu sunt capabila sa conduc masina, ametesc si nu stiu ce am pentru ca am analizele bune...

    0
    0

  • SCHULDE CRISTINA pe 22 Iul 2008, 23:03
    ANEMIA

    EU AM UN BAIETEL DE 8 LUNI SI L-AM NASCUT CU ANEMIE. I-AM FACUT TRATAMENTE SI DUPA TRATAMENT A FOST BINE. AS VREA SA STIU MAI POATE SA II SCADA HEMIGLOBINA?

    0
    0

  • ioana pe 30 Ian 2008, 15:02
    Anemia

    Acest studiu este foarte util, prevenindu-ne intr-un fel sau altul cu privire la pericolul la care suntem expusi. As vrea sa va intreb si eu ceva, daca se poate... Am 17 ani sunt eleva si am anemie de cativa ani. Acum insa am din ce in ce mai des ameteli si stari de oboseala. Mi s-a spus ca anemia pate fi faza incipienta a leucemiei. Este adevarat?

    0
    0

  • Bradis Stefania pe 22 Nov 2007, 12:03
    Am slabit foarte mult

    Buna ziua. Sunt Stefania Bradis, am 24 de ani si am o problema. Am slabit foarte mult.In aproximativ 5 luni de zile am slabit vreo 8 kg. E drept, muncesc 20 de ore din 24, nu prea am timp sa mananc, insa in ultimele 2 saptamani cred ca am slabit vreo 3 kg.Credeti ca e anemie?? Va multumesc anticipat

    0
    0

  • luciana zeier pe 23 Sep 2007, 13:51
    informatii

    Buna ziua.Ma numese Luciana Zeier,am 25 de ani,casatorita,cu i mare dorinta de a avea un copil.Insa,in urma cu 5 ani am fost diagnosticata cu o anemie ipocromoca-microcitica sideropenica,in italia,unde si locuiesc.Credeti ca ar fi un pericol pt mine si fat?continuu sa iau ferro-grad in fiecare zi,dar analizele raman acceleasi ,emoglobina sub limita,feritina la fel.va multumesc

    0
    0

  • lidia pe 15 Ian 2007, 18:35
    talasemia

    este de 2 tipuri miora si majora ambele sunt ereditare.minora necesita tratament medicamentos iar cealalta transfuzi de sange,nu se vindeca

    0
    0

  • ioana pe 14 Ian 2007, 20:10
    anemia sideropriva

    am citit toate categoriile de anemie si nu stiu in care m-as putea incadra .Diagnosticul meu este :anemie sideropriva forma usoara, daca stie cineva va rog trimite-ti raspuns

    0
    0

  • madalina pe 13 Nov 2006, 16:10
    talasemia

    as vrea si eu mai multe informatii despre talasemie .daca cineva are aceste informatii il rog sa mi le trimita si mei

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod