8 sfaturi pentru dieta hipertensivilor

In cazul pacientilor cu hipertensiune un regim alimentar adecvat este, de cele mai multe ori, mai benefic decat un tratament cu medicamente, motiv pentru care este indicat sa iei in considerare urmatoarele 8 sfaturi.
1. Restrictionarea caloriilor in cazul persoanelor obeze cu hipertensiune este principala recomandare. Totodata, specialistii recomanda indivizilor normali ca numarul de calorii consumate zilnic sa se realizeze in functie de varsta, sex si activitati fizice.

2. In caz de hipertensiune severa, proteinele vor fi restrictionate pana la 20 mg/ zi, dar in cazul unei hipertensiuni in stadiu mediu ai voie la 1 mg proteina pentru fiecare kilogram din greutatea corpului. De exemplu, daca persoana are 60 kg are voie sa consume 60 mg proteine in fiecare zi.

3. Este recomandat sa reduci consumul de grasimi, fiinda indicat sa eviti cantitatile ridicate de grasimi animale sau uleiurile hidrogenate, deoarece contin acizi grasi saturati.
Aliementele cu un nivel ridicat de colesterol cum ar fi: ficatul, carnea, organele de animale, galbenusurile de ou, homarul, crabul si crevetele roz ar trebui sa lipseasca din dieta. Grasimile, care au voie sa intre in planul tai de meniu, ar trebuie sa provina din ulei de masline, ulei din floarea-soarelui si ulei din cereale.

4. Nivelul scazut de grasimi si sodiu, dar ridicat de potasiu va ajuta la scaderea presiunii sanguine. Consumul moderat de sodiu trebuie restricionat la 2-3 mg pe zi, deoarece scade presiunea diastolica cu 6-10 mm Hg si creste presiunea sangvina, reducand, astfel, efectul de terapie diuretica.


5. Alimentele care contin cantitati ridicate de potasiu ar trebui consumate in cantitati substantiale. Sursele de potasiu ar trebui ridicate si in cazul pacientilor care sunt la dieta. De exemplu, caisele, tomatele, pepenele verde, bananele, legumele cu frunze, vinetele si cartofii ar trebui introduse in dieta zilnica, deoarece au un continut scazut de sodiu si ridicat de potasiu. Cu toate acestea, pacientii hipertensivi cu afectiuni ale rinichilor ar trebui sa evite alimentele care contin mult potasiu.

6.
O alta sursa de potasiu este telina. Aceasta mai contine un compus care actioneaza ca un sedativ si, care ajuta la scaderea presiunii sanguine. Usturoiul si agrisele sunt alte alimente indicate pentru scaderea presiunii sangelui.

7. In cazul hipertensivilor nu este recomandata reducerea consumului de lichide in afara cazului cand pacientul are o edema sau o insuficienta cardiaca unde restrictionarea lichidelor se face in functie de urina eliminata.

8. Alcoolul si fumatul provoaca reactii adverse in cazul hipertensivilor,  motiv pentru care vor fi evitate.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • monica13 pe 16 Mar 2010, 16:30
    Hipertensiune

    Nu mai stiu ce sa cred...Intr-un articol am citit ca usturoiul nu este deloc recomandat la hipertensivi, aici se recomanda in dieta...La fel si migdalele, unii medici sau nutritionisti le recomanda, altii le considera daunatoare. Daca poate cineva sa-mi dea un raspuns in cunostinta de cauza, ii multumesc anticipat!

    0
    0

  • Dimitriu pe 30 Ian 2008, 22:01
    Hipertensiunea

    Cred cauza esentiala este stresul, intrucat cu tot tratamentul tensiunea nu scade 17-18 cu 10 sau 14- cu 10, deci exista o afectiune a unui organ, ma intreb.

    4
    0

  • covaciu floare pe 22 Ian 2008, 12:57
    Monitorizare

    In timpul tratamentului ar trebui internat fiecare si verificate toate analizele dupa si dinaintea tatamentului altfel asa se explica gravele inmbolnaviri dupa ca se indoapa cu medicamente, romanii sunt tot mai bolnavi.

    2
    0

  • Cristina pe 19 Ian 2008, 11:20
    Tensiunea arteriala

    Parerea mea este ca trebuie urmat un tratament medicamentos pentru a tine tensiunea sub control , cu toate ca sunt adepta tratamentelor naturiste. Articolul de mai sus este foarte bun!

    0
    0

  • Ligia pe 18 Ian 2008, 15:42
    Raspuns pentru intrebarea de mai sus

    Problema cu vegetarienii este ca de multe ori, consumam multe mancaruri foarte mult procesate cum ar fi in cazul romanilor: chiftele vegetariene dar prajite in ulei, cartofi prajiti - moarte curata pentru organism, salate diverse care contin muraturi si care au nivel ridicat de sare, nelipsita ceapa prajita din toate mancarurile scazute in loc de a doar calii ceapa in apa si putin ulei, folosirea uleiului dublu rafinat in alimentatie in loc de ulei extravirgin de masline. Daca sunteti ovo-lacto atunci lactatele si ouale sunt marea problema de ridicarea a colesterolului. Lista poate continua, dar poate gresesc si dv. nu faceti greselile care le-am mentionat mai sus. Imi cer scuze atunci.

    0
    0

  • alexandru varga pe 17 Ian 2008, 13:10
    tensiunea arteriala

    sunt vegetarian de 16 ani si totusi persista hipertensiunea, desi aproape in totalitate m-am conformat celor scrise in articolul dvs.adica comparand modul meu de viata cu cele scrise in articol, am observat ca foarte multe din cele scrise le respectam de cca.15-16 ani.ma intreb unde gresesc?in ceace priveste articolul de mai sus, e scris cu mult profesionalism!cu respect...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod