400.000 de români au obezitate morbidă: Singura lor soluție e operația

Aproximativ 400.000 de români suferă de obezitate morbidă, iar unica soluție medicală pentru aceștia este operația, care se face doar în clinicile private, o intervenție dificilă, cu posibile complicații și mai ales foarte costisitoare, potrivit prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

"În jur de 400.000 de adulți din România au obezitate morbidă, la care răspunsul terapeutic mai poate fi așteptat decât prin așa-numita chirurgie metabolică, prin intervenții chirurgicale, care sunt extrem de costisitoare și care nu sunt asigurate nici ca și coplată, la ora actuală, de statul român", a declarat, în prima zi a Congresului Național de Diabet, prof. univ. dr. Maria Moța, citată de Agerpres.

Chirurgia metabolică se adresează eșecurilor terapiei nutriționaleDr.
Cristian Serafinceanu
Operații de micșorare de stomac sau șuntarea unei părți din intestin se fac în mai multe centre private din România, însă costurile nu sunt mai mici de 3.000 de euro pentru o singură intervenție de acest fel.

"S-a început timid, în urmă cu câțiva ani, într-un singur centru privat din România, iar costurile în acel moment erau de aproape 10.000 de euro pentru o intervenție chirurgicală. (...) La ora actuală, în București sunt mai multe centre. S-a deschis un centru de excelență în Timișoara.
Aceste intervenții — dar nu sunt foarte informată, știu că se fac și în Cluj, în Iași. În Craiova s-au făcut câteva intervenții cu o echipă internațională. Operațiile nu pot continua la stat. Ele nu pot fi făcute la ora actuală decât în sistem privat, pentru că, deși s-au redus costurile, sunt în funcție de tehnica chirurgicală. Sunt numeroase tehnici, între 3 și 10.000, dacă nu apar probleme. Dacă apar complicații postoperatorii, costurile pot să fie mai mari"
, a explicat prof.
univ. dr. Maria Moța.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod