4 cele mai nebuneşti lucruri pe care le faci din cauza stresului

Până şi cel mai raţional om de pe Terra ajunge să se poarte ca ultimul nebun în condiţii de stres. Iar fenomenul este departe de a fi o iluzie, ci unul cât se poate de real.
De ce, însă? Din cauza reacţiilor primare, săpate adânc în noi de-a lungul evoluţiei. Şi totuşi, care sunt cele mai prosteşti lucruri pe care le poţi face (şi le şi faci) când eşti stresată?

Stresul cotidian este un sabotor bine-cunoscut al sănătăţii fizice, psihice şi, pare-se, şi al inteligenţei. Atunci când suntem stresaţi, speriaţi sau anxioşi, creierul nostru pur şi simplu nu mai funcţionează în parametri optimi, dezvăluie studiile, adoptând o strategie de supravieţuire care, odinioară, pe vremea când omul trăia în natură şi se confrunta cu pericole la tot pasul, era cât se poate de binevenită.

Astăzi, însă, când stresul a devenit o stare aproape permanentă în cazul celor mai mulţi dintre noi, răspunsul "fight or flight", cu secreţia aferentă de hormoni (adrenalină şi cortizol), este orice, mai puţin productivă.

Aşa se pot explica reacţiile violente, bâlbâiala, emotivitatea crescută, incapacitatea de a mai scoate două vorbe ş.a în momentele de stres.
Iată şi deciziile proaste care însoţesc prezenţa stresului:

1. Sari peste cafeaua de dimineaţă

Cafeaua nu face decât să te agite şi mai mult, aşa că, dacă eşti stresată, te rezumi la 1-2 guri şi cam atât? Ei bine, studiile au arătat că, în cazul femeilor, cafeaua este chiar benefică în condiţii de stres ridicat! Câtă vreme nu bei mai mult de 3 căni de cafea pe zi, această băutura energizantă te va ajuta să îţi pui ordine în gânduri, să ai o atitudine mai optimistă şi să colaborezi mai bine cu cei din jur!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod