20 de lucruri interesante despre sânge și sistemul circulator

Sistemul sanguin este destul de complicat, iar oamenii de rând nu știu exact cum funcționează. Dar ceea ce știm destul de bine este că trebuie să ne menținem sănătatea inimii și să ne cunoaștem grupa sanguină.
Aceasta din urmă prezintă un mister chiar și pentru oamenii de știință, care descoperă din când în când lucruri interesante și complet surprinzătoare.

Iată 15 lucruri inedite despre inimă, sânge sau grupa sanguină, potrivit brightside.me:


Este nevoie de 1.120.000 de țânțari pentru a suge tot sângele din corpul unei persoane adulte.

Pentru a face sângele să circule, inima creează o presiune atât de mare încât poate lansa un jet de sânge de 9 metri înălțime.

Un om poate trăi fără puls. În 2012, medicii au instalat un aparat în corpul unui bărbat în vârstă de 55 de ani care permite circularea sângelui fără puls.

Un bărbat pe nume Stan Larkin a trăit 555 de zile fără inimă, în așteptarea unui transplant. Inima lui a fost înlocuită cu un aparat pe care acesta îl căra în spate, într-un rucsac.
Chiar și așa, Stan era foarte activ și putea juca baschet.

Cantitatea de sânge care circulă prin corp în decurs a 25 de zile poate umple o piscină de dimensiune medie.

O persoană poate supraviețui chiar dacă pierde până la 40% din cantitatea de sânge. Bineînțeles, o transfuzie de sânge este necesară cât mai rapid.

21% dintre atacurile de cord se întâmplă în zilele de luni. O altă creștere a riscului apare vinerea. Cercetătorii consideră că săptămâna de lucru și hormonii de stres au legătură cu acest fenomen.

Bătăile inimii ne influențează starea de spirit. Cercetătorii au descoperit acest fenomen după ce i-au transplantat unui bărbat o nouă inimă. După opeație, comportamentul, modul de gândire și acțiunile sale s-au schimbat în mod neașteptat.

Pentru a reduce riscul atacului de cord, trebuie să te ridici treptat din pat dimineața și să reduci activitatea fizică seara.

Apa de cocos poate înlocui plasma din sângele uman pentru că au compoziții similare.

Grupa sanguină poate fi motiv de divorț.
Cercetătorii au descoperit că există o legătură între grupele sanguine ale soților și rata de divorț. În cele mai rezistente cupluri, ambii parteneri au grupa 0. Cuplurile care decid să divorțeze au de obicei combinațiile de grupe A și AB sau A și 0.

Grupa sanguină are și un efect asupra sănătății. Persoanele care au grupa 0 sunt predispuse la boli cardiovasculare și sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de piele sau de a deveni obeze.

Cei cu grupa A ar trebui să monitorizeze nivelul colesterolului din sânge. Au risc mai mare de a dezvolta ateroscleroză - îngroșarea vaselor de sânge.

Persoanele cu grupa sanguină B sunt predispuse la diabet și cancer pancreatic.

Cei cu grupa AB pot avea probleme de concentrare și memorie, riscul de apariție a problemelor cognitive în cazul lor este cu 82 la sută mai mare decât la celelalte grupe sanguine.

Băuturile energizante schimbă modul în care inima bate.
Cercetătorii au descoperit că nivelul cofeinei din sângele unei persoane este trei ori mai mare după ce bea băuturi energizante decât după ce bea cafea sau sucuri. Mai mult, acestea pot afecta bătăile inimii, provocând atacuri de cord sau deces.

Dietele bazate pe grupele sanguine nu funcționează. Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto au demonstrat că dietele bazate pe grupele sanguine sunt un mit.

Performanța sportivă depinde și de grupa sanguină. Un studiu realizat în 2017 a arătat că oamenii care au grupa 0 au o rezistență fizică mai mare decât ceilalți. În rândul practicanților de polo, cercetătorii nu au descoperit niciun sportiv cu grupa sanguină AB. 

Caracterul unei persoane este influențat de grupa sanguină. Cercetătorii au descoperit unele conexiuni între grupa sanguină și anumite trăsături de caracter.
În Japonia, oamenii cred ca grupa sanguină influențează trăsăturile de personalitate, dar și succesul în carieră sau viața personală.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod