10 semne că micuţul tău are nevoie de aparat dentar

Medicii recomandă ca primul control la specialistul ortodont să fie făcut la vârsta de 6-7 ani


Cât costă investiţia în aparatul dentar

Există 2 tipuri de aparate dentare (fixe şi mobile), medicul ortodont fiind cel care stabileşte în urma consultului şi unui plan de tratament personalizat care este cel mai recomandat tip de aparat pentru copilul tău. Important de ştiut este că atât timp cât copiii au dinţi de lapte sau dentiţie mixtă (şi de lapte şi permanenţi) se află chiar în perioada de creştere şi de cele mai multe ori se optează pentru apărată mobile. Abia apoi se folosesc aparatele fixe, doar dacă va fi cazul de unele retuşuri ale poziţiei dinţilor şi/sau muşcăturii. Cele fixe pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de dorinţa pacientului şi de bugetul său; oferă un confort sporit pacientului şi se obţin rezultate mai bune în comparaţie cu cele mobile, acest lucru datorându-se faptului că este purtat obligatoriu 24h/24h, fiind cimentat pe dinţi.


În cazul aparatelor fixe există varianta bracketsilor metalici, ceramici (la culoarea dintelui) sau din safir (transparente), cei din urmă fiind şi cei mai estetici. Diferenţa dintre aceste tipuri de aparate dentare fixe ţine în principal de estetică şi nu de funcţionalitatea lor.

Aparatul ortodontic trebuie purtat între 1 şi 3 ani, în funcţie de fiecare copil în parte. Această perioadă variază în funcţie de vârstă, de starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor şi de gradul de severitate a problemei.
”Ar trebui să ia în calcul următoarele costuri: preţul aparatului, care începe de la 2.350 lei/arcada pentru aparat fix cu bracketsi metalici, până la 4.100 lei/arcada pentru aparatul fix cu bracketsi de safir, ce se pot achita şi în rate.
Dacă este nevoie de aparat pe ambele arcade, este bine de ştiut că ele se pun la 3-4 luni diferenţă. Alături de costurile iniţiale intervin la 3-4 luni cele de igienizare de aproximativ 150 lei, care în cazul purtătorilor de aparat se fac mult mai des şi cele de mentenanţa lunară de aproximativ 150 lei, pe perioadă a 1-3 ani, în funcţie de cât trebuie purtat. Rolul igienizărilor este de întreţinere a sănătăţii dinţilor şi are un rol foarte important. Lunar se adăugă consultul ortodontic pentru activarea aparatului care este de 100 lei”
, explică dr. Andra Custură.

Igiena dentară în perioada purtării aparatului

De reţinut un aspect extrem de important, şi anume igiena dentară, care trebuie realizată cu rigurozitate prin:
- Spălarea pe dinţi după fiecare masă, iar dacă nu se poate, măcar clătirea gurei cu apă/apa de gură.
- Utilizarea unor periuţe speciale interdentare pentru aparatul ortodontic.
- Folosirea apei de gură şi atei dentare o dată pe zi.
- Utilizarea duşului bucal, cel mai eficient mijloc de curăţare pentru purtătorii de aparate ortodontice!
Igienizare perioadă la 3-4 luni.

„În caz contrar, pacienţii ar trebui să ştie că îşi asumă nişte riscuri precum pete albe ireversibile şi nefizionomice care se văd după ce dezlipim aparatul (acestea sunt zone de smalt demineralizat care se pot transforma în carii), carii pe zonele dentare de lângă bracketi, între dinţi sau pe fetele masticatorii, dar şi gingivita, adică gingia devine inflamată, roşie, umflată şi sângerândă la cele mai mici atingeri din cauza retenţiei bacteriene în zonele vecine, carii dentare între dinţi pentru că e o zonă greu accesibilă de curăţat şi este foarte vulnerabilă apariţiei cariilor”, adăugă dr.
Andra Custură.


Foto: Depositphotos

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod