Risotto cu şofran şi fructe de mare

Risotto cu şofran şi fructe de mare by Chef Paul Siserman

Era anul de graţie 1574. Luna Septembrie. Milano. Deja de 200 de ani se construia la finalizarea catedralei, astfel că în zonă trăiau generaţii de muncitori, mulţi dintre aceştia veniţi din toate colţurile Europei.
Printre ei, Valerio, un mastru in arta sticlariei, responsabil sa creeze geamuri cu scene din viata Sfintei Elena. Acesta avea alaturi de el o serie de discipoli. Unul dintre ei era extrem de talentat in combinarea si crearea culorilor. Secretul lui consta in adaugarea unui strop de sofran, astfel ca il si poreclisera ca pe ingredient. Mastro Valerio stia prea bine ce truc foloseste discipolul sau, dar isi juca rolul de ignorant, necajindu-l adesea ca, intr-un final, o sa ajunga sa puna sofran in toate - chiar si in risotto.

Intr-o buna zi, dupa ani de tachinare, tanarul a decis sa ii joace o festa maestrului a carui fiica urma sa se marite.
Astfel, l-a mituit pe bucatar si a adaugat putin praf galben in risotto-ul pregatit pentru cina de la nunta. Cand farfuriile cu orezul astfel colorat au ajuns la masa, mare le-a fost uimirea tuturor. Unii au avut curaj sa guste, imbiindu-i pe toti sa isi satisfaca marea curiozitate asupra ciudatului preparat. Atat de gustos era totul, incat ciudatul risotto s-a mancat pe nerasuflate. Astfel s-a nascut "risotto alla milanese"… sau cam asa spune legenda!

In italia, istoria risotto este legata de cea a orezului. Acesta a fost introdus in tara de catre popoarele arabe, in perioada Evului Mediu.
Popularitatea a crescut iar in timp si calitatea productiilor proprii. Dar deliciosul destin si l-a cunoscut in Milano.
 
Si pentru ca este septembrie, va propun sa celebram “nasterea” risotto (cel putin conform legendei ) cu un preparat delicios pe baza de orez italian: Risotto cu sofran si fructe de mare.

Ingrediente  pentru 6 portii:

350 g orez pentru risotto
200 g creveti
200 g carne de midii
Cca. 200 g caracatita baby
1,2 litri supa de peste
(pentru supa de peste): 1-2 cepe, 2-3 morcovi, 3-4 tulpini de telina, 4-5 fire de cimbru, 1 frunza de dafin, 1 legatura mica de patrunjel, 1 lingurita boabe de piper, 1 tacam peste si o sita deasa
250 ml vin alb demisec.
1 ceapa de apa mare
3-4 catei de usturoi, taiati felii subtiri
sare si piper, dupa gust
sofran
100 ml ulei de masline
80 g unt

Mod preparare:

Pentru supa de peste, trageti la tigaie pestele si legumele separate, apoi le puneti impreuna si adaugati apa (sa acopere 2-3 cm ingredientele din oala, asa supa va fi mai concentrata).
Fierbeti totul cca. 1 ora si strecurati prin sita deasa.

Risotto:

Fructele de mare se trag la tigaie in putin ulei si se pun deoparte. Ceapa tocata marunt si usturoiul se calesc in restul de ulei. Sofranul se hidrateaza in 100 ml de apa. Se adauga orezul si se caleste pana devine sticlos, apoi se stinge cu vinul. Lasam sa fiarba totul la foc mic, amestecand din cand in cand. In momentul in care tot lichidul este absorbit, se adauga apa strecurata cu sofran si completam cu supa (treptat, cate un polinic odata). Spre final, adaugam fructele de mare si untul.

Orezul se ia de pe foc in momentul in care bobul de orez este aproape fiert (al dente) si cremos si se lasa acoperit pentru cca.
10 min.

Pana data viitoare, fiti inspirati in bucatarie si in viata!

Chef Paul Siserman
(InkChef)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod