verde

Viaţa are culoare: Ce rol joacă verdele în existenţa noastră

Verdele este o culoare care induce optimismul şi conferă o senzaţie de calm

 

Localizată în celulele plantelor, clorofila îndeplineşte rolul esenţial în procesul de fotosinteză, proces prin care plantele transformă lumina solară în energie pe care o folosesc pentru a creşte. Moleculele de clorofilă absorb lumina albastră şi roşie şi o reflectă pe cea verde. Cojile de banană sunt verzi până când clorofila din interiorul lor începe să se descompună, iar amidonul este transformat în zahăr. Astfel, cu cât coaja unei banane este mai galbenă, cu atât mai dulce este fructul.

Astfel, deşi nu mai trăim în păduri ca în urmă cu mii de ani, felul în care percepem şi interpretăm semnificaţia culorii verzi continuă să aibă un rol esenţial în modul în care ne hrănim.

Ne ajută să fim sănătoşi şi mai calmi


Unii cercetători sunt de părere că percepţia culorii verzi ne ajută şi să ne calmăm. Lungimea de undă specifică acestei culori se află la mijlocul spectrului vizibil al luminii, fiind recepţionată cu cel mai mic efort, condiţii în care ne poate ajuta să ne relaxăm.

De asemenea, mediul natural, plin de verde, ne poate ajuta să trăim mai mult.
Un studiu de anul trecut ajungea la concluzia că traiul în mijlocul naturii sau în apropierea spaţiilor verzi este legat de o creştere a speranţei de viaţă şi de o mai bună stare de sănătate psihică în rândul femeilor. Studiul a fost realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Brigham şi raporta riscul de mortalitate la prezenţa de spaţii verzi, păduri şi parcuri din jurul sau în apropierea locuinţelor a peste 100.000 de femei. Studiul s-a desfăşurat de-a lungul a 8 ani, iar concluziile sale indică faptul că participantele la cercetare care trăiesc în zonele cu cea mai multă verdeaţă au un risc de mortalitate cu 12% mai mic decât femeile care trăiesc în zonele cu cele mai puţine spaţii verzi.

Persoanele care trăiesc în zone cu multă verdeaţă au o sănătate psihică şi fizică mai bună, dispunând de mai multe oportunităţi de a socializa în mijlocul naturii.
"Am fost surprinşi de cât de mari sunt beneficiile spaţiilor verzi pentru sănătatea mentală", a subliniat Peter James, co-autor al studiului şi cercetător la Departamentul de Epidemiologie de la Harvard Chan School of Public Health.

Pentru persoanele participante la studiu care trăiau în zonele cu cea mai puţină verdeaţă, maladiile respiratorii reprezintă a doua cea mai răspândită cauză de mortalitate.

"Deja ştiam că vegetaţia poate ameliora efectele schimbărilor climatice, însă acest studiu susţine că există şi potenţiale beneficii pentru sănătate"
, a adăugat Peter James.


Foto: Depositphotos
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod