Cum te influenteaza culorile?

Culorile sunt prezente peste tot in natura. Ce inseamna insa fiecare culoare in parte si ce efect au acestea asupra dispozitiei tale? De ce oamenii se simt mult mai relaxati atunci cand se afla in incaperi care au peretii varuiti in verde? Si de ce halterofilii se antreneaza si obtin rezultate deosebite in sali de gimnastica de culoare albastra?

Adesea, aceeasi culoare poate avea semnificatii variate in diferite culturi. Chiar si in societatile din Occident, semnificatia culorilor s-a modificat de-a lungul timpului. Totusi exista anumite tendinte generale...

Negru

Negrul - o non-culoare, ca si albul - simbolizeaza autoritatea si puterea. Negrul este extrem de popular in industria modei, deoarece, din punct de vedere vizual, subtiaza silueta. In plus, este o non-culoare stilata si vesnic la moda. De asemenea, negrul semnifica supunere. Preotii poarta negru pentru a-si arata supunerea in fata lui Dumnezeu. Unii experti din moda afirma ca femeile care poarta negru isi arata supunerea fata de barbati.

Costumele sau vestimentatia neagra pot conferi "purtatorului" senzatia de putere si autoritate dominatoare sau il pot face sa para distant sau chiar... malefic. Personajele negative adesea sunt infatisate imbracate in negru - cum ar fi Dracula, "baietii rai" din filme etc.

Alb

Rochia alba de mireasa simbolizeaza inocenta si puritatea. Albul reflecta lumina si este considerat ca apartinand paletei cromatice de vara. Albul este popular in special in designul interior, in domeniul decoratiunilor, precum si in cel al modei, deoarece este luminos, neutru si se asorteaza cu orice.


Totusi, pe obiectele sau hainele de culoare alba murdaria se vede cel mai usor, astfel incat este mult mai dificil sa le mentii curate, comparativ cu cele in culori vii. Albul halatelor pe care le poarta doctorii si asistentele medicale implica sterilitate si curatenie exemplara.

Rosu

Culoarea cea mai intensa din punct de vedere emotional, rosul stimuleaza un ritm cardiac si respirator mai rapid. De asemenea, este si culoarea dragostei si a indragostitilor. Vestimentatia de culoare rosie iese foarte mult in evidenta si il face pe cel imbracat in rosu sa para mai solid. Fiind o culoare extrema, hainele rosii nu ii ajuta pe cei care poarta discutii de negociere sau care se afla in mijlocul unor confruntari.

Masinile rosii sunt tinte foarte populare pentru hoti, deoarece aceasta culoare atrage foarte mult atentia. In designul interior, rosul este folosit, de regula, ca si culoare de accent. Designerii afirma ca elementele de mobilier de culoare rosie reprezinta o alegere perfecta, de vreme ce pot deveni un punct focal sau de interes maxim intr-o incapere.

Rosu inseamna noroc in China, motiv pentru care este si culoarea traditionala pentru mirese. In China si Japonia, albul este culoarea traditionala pentru doliu.

Roz

Culoarea cea mai romantica, rozul are efecte calmante si linistitoare. Au existat cazuri in care antrenorii echipelor de sport varuiau peretii vestiarelor folosite de echipele adverse in roz aprins, puternic, astfel incat oponentii lor sa isi piarda energia - aceasta deoarece rozul oboseste foarte mult privirea si, implicit, iti da senzatia de oboseala a intregului corp.

Albastru

Culoarea cerului si a oceanului, albastrul este una dintre cele mai populare culori.
Efectul sau asupra psihicului uman este exact opus celui produs de culoarea rosie. Albastrul linistit si relaxant determina organismul sa produca substante chimice calmante, astfel incat este adesea utilizat in designul interior, in special pentru dormitoare.

De asemenea, albastrul poate fi si foarte rece si deprimant. Consultatii din domeniul modei recomanda purtarea hainelor de culoare albastra la interviurile de angajare, deoarece simbolizeaza loialitatea. Oamenii dau dovada de o mai mare productivitate daca muncesc in camere ai caror pereti sunt varuiti in albastru. Studiile arata ca halterofilii reusesc sa ridice mai multa greutate daca se antreneaza in sali de gimnastica albastre.

Imbracamintea albastra purtata in Roma antica de functionarii publici a rezistat pana in ziua de astazi, transmitandu-se uniformelor albastre purtate de politisti sau de angajatii din alte ramuri profesionale.

Testele indica faptul ca albastrul este cea mai putin "apetisanta" culoare in ceea ce priveste produsele alimentare, deoarece se intalneste rar in natura, iar mancarea stricata capata, adesea, nuante de mov sau albastru. Pe de alta parte, rosul sporeste apetitul. Din acest motiv, foarte multe restaurante si localuri sunt decorate in rosu.

Verde

In prezent cea mai populara culoare folosita in designul interior si pentru decoratiuni, verdele simbolizeaza natura. Este culoarea cea mai usor de perceput pentru ochiul uman, deoarece reprezinta atat o combinatie de culoara calda (galben), cat si de culoare rece (albastru). In plus, verdele poate ajuta si la imbunatatirea vederii.
Este o culoare "proaspata", cu efect calmant.

Persoanele care urmeaza sa intre intr-un studio de televiziune, pentru o filmare, se relaxeaza anterior in "camera verde". In spitale, se foloseste foarte mult culoarea verde (peretii saloanelor sunt adesea varuite in verde), deoarece ii relaxeaza pe pacienti.

Miresele din Evul Mediu se imbracau in rochii de culoare verde, care simbolizau fertilitatea, prin asociere cu verdele intregii naturi prospere. Verdele inchis este masculin, conservator si implica bogatie.

Galben

Galbenul vesel si solar atrage imediat atentia. Desi este considerata o culoare optimista, cercetarile arata ca oamenii se enerveaza cel mai mult, isi pierd rabdarea, devin iritabili si nervosi in camere vopsite in galben. Acelasi efect il are aceasta culoare si asupra bebelusilor, care, in incaperi galbene, tind sa planga mai mult.

Este culoarea cea mai dificil de observat si de asimilat pentru ochi. Poate crea senzatia de putere dominatoare, daca este utilizata in exces. Galbenul intensifica si faciliteaza concentrarea si, datorita efectelor sale, metabolismul poate avea procese mai rapide.

Rosu inchis, violet sau purpuriu

Purpuriul sau violetul este culoarea traditionala a roialitatii. Cleopatrei ii placea rosul inchis la nebunie. Aceasta culoare denota lux, bogatie, prosperitate si un simt pentru lucrurile fine si sofisticate. De asemenea, este o culoare feminina si romantica. Totusi, deoarece in natura este rar intalnita, poate parea artificiala.

Maro

Culoarea pamantului, maroul indica autenticitatea, adevarul si sinceritatea.
Maroul solid este o culoare de baza, naturala, a carei prezenta este abundenta in natura. Nuantele de maro deschis implica onestitate si caracter veritabil, in timp ce maroul inchis la culoare este asemanator lemnului sau pielii - durabil.

De asemenea, maroul are si efecte psihologice - iti poate induce o stare de melancolie. Barbatilor le este mult mai usor si se simt mai confortabil sa spuna ca maroul este una dintre culorile lor preferate, fiind o nuanta naturala, destul de rece si distanta, masculina.

Hrana pentru suflet...

Desi albastrul este una dintre cele mai populare culori, este si una dintre cele mai putin apetisante, in special in ceea ce priveste produsele alimentare sau mancarea. Aceasta deoarece mancarea albastra este rara in natura. Cautandu-si hrana, oamenii au invatat sa evite mancarea toxica sau cea stricata, care adesea capata nuante de albastru, negru sau violet. In cadrul unor studii efectuate, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand mancarea vopsita in albastru este oferita spre consum diferitilor subiecti, acestia isi pierd apetitul.

Verde, maro si rosu sunt culorile cel mai des intalnite in gastronomie. Rosul este folosit adesea in paleta cromatica si in designul restaurantelor, deoarece stimuleaza apetitul.
 

Comentarii (18)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Robert pe 9 Nov 2012, 17:30
    Impresii despre articol

    Un articol de nota 10.Cât despre culoarea mea preferată,aleg verdele,deoarece este cea mai liniştitoare culoare pentru ochi,şi după cum am văzut,poate ajuta la îmbunătăţirea vederii.Aş vrea să mai adaug următoarele lucruri:violetul este cea mai puţin obobsitoare culoare pentru ochi,iar roşul este cea mai obositoare culoare,ţinând seama de lungimea de undă a culorilor :D

    2
    1

  • dragoi lidia pe 2 Apr 2012, 22:52
    imi place foarte mult culoarea albastru

    culoarea mea favorita este albastru.este super tare.spunea la cum te influinteza culorile adica pe saitul acesta culoare albastru semnifica o culoare populara.apropo imi plac toate comentariele.si ravas marioare sti ce culoare sar potrivi cu rochia mov.eu cred ca este culoarea roz inchis.bine,pe curand.o, stai era sa uit va rog sa imi votati comentariul,pentruca eu am votat toate comentariele voastre.am 8 ani si sunt in clasa a 2 a.la revedere.!

    2
    2

  • emilia pe 5 Nov 2011, 10:47
    despre culori

    ii plaaaaaaaaac culorileeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    3
    2

  • ady pe 2 Nov 2011, 10:41
    albastrul

    misto imi place albastrul!!!!!!!

    6
    2

  • loredana pe 27 Oct 2011, 15:59
    efectele psihologice ale culorii portocaliu

    multumesc K IMI VETI DA RASPUNSU

    2
    2

  • FocSy pe 16 Sep 2011, 16:44
    Despre Culori

    Buna... imi place foarte mult cum ati explicat culorile ;) app, eu stiam ca galbenul inseamna Gelozie... dar explicatiile sunt foarte frumoase;) Pa-pa..

    2
    2

  • adrian. pe 6 Nov 2010, 00:35
    va rog, dati-le cititorilor dvs sedative. mai mullllte

    va rog spuneti-mi si mie toti cititorii dvs sunt cretini. cred ca absolut toti au ochii vineti-violet. cititorii dvs nu stiu ca la balamuc singura culoare acceptata e albul? va rog, raspundeti-mi si mie!!!!! si fetei care vrea sa asorteaza rochia violet cu biciul

    8
    0

  • ravas marioara pe 4 Aug 2010, 17:09
    asortarea culorilor

    buna cu ce culoare as putea asorta o rochie mov inchis cu talie inalta va implor ajutati-ma!!!!!!!va multumesc anticipat

    6
    2

  • dina pe 18 Mar 2010, 15:53
    ma surprinde cat de adevarat poate fi articoloul

    mie imi plac in general culorile inchise care sa arte oarecum opac ..iar rosu bordo intra in categoria preferatelor nele la fel ca maro sau negruam inteles ca culorile astea inchise reprezinta individualismul si puterea.caty despre negru imi plk sa fiu supusa unui barbat .lumea imi spune ca tot ce arat eu este foarte senzual excitant pare ca flirtez cu toata lumea.va rog sami spuneti daca are insa legatura cu ce am spus mai sus .

    5
    1

  • deny pe 12 Nov 2009, 20:35
    pliz

    datimi va rog si ceva imagini cu culorile astea

    4
    3

  • dy pe 7 Sep 2009, 14:12
    ceva despre culori

    dar puteti sami spuneti si mie ce culoare iese daca amestecam verde , roz si portocaliu?????? va rog sami raspundeti si mie

    3
    3

  • natalia pe 7 Mai 2009, 14:39
    interesant

    .....dar cred ca sunt mult mai multe de zis in chestia asta

    2
    1

  • Andy pe 9 Apr 2009, 17:21
    Ce culori trebuie se amestecam ca sa obtinem maroul???

    Si verde nu se obtine amestecand albastru cu galben? Da' zi-i cum vrei tu.... ideea e ca si Claudiu Bixa are dreptate

    4
    0

  • Anicika pe 3 Ian 2009, 17:12
    e culori trebuie se amestecam ca sa obtinem maroul???

    Stiu ca maroul se poate obtine amestecind culoarea rosie cu verde.

    1
    2

  • Claudiu Bixa pe 12 Nov 2008, 03:26
    Ce culori trebuie se amestecam ca sa obtinem maroul???

    andreea maroul se obtine din cele 3 principale culori.Rosul-galben-albastru .Prima data peste galben pui rosu pana ajungi la nuanta de portocaliu.Apoi pui cateputin albastru si vei vedea cum te apropii de maro.Mai poti apoi completa cu rosu sau negru,in functie de nunata de maro dorita.Succes

    2
    1

  • andreea pe 24 Oct 2008, 20:43
    Ce culori trebuie se amestecam ca sa obtinem maroul???

    va rog din tot sufletul spunetimi si mie din ce culori este obtinut maroul

    1
    2

  • Denis pe 19 Iun 2008, 14:24
    Despre culori

    Multumesc.In sfarsit am inteles ce simbolizeaza fiecare culoare.

    3
    1

  • andyna pe 6 Apr 2008, 19:57
    Ce este culoarea in general?

    Va rog sa imi raspundeti la aceasta intrebare...

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod