Sunt periculoase coșmarurile sau nu?

Îți este frică. Un animal ciudat sau o persoană te urmărește. Se apropie, dar te trezești exact înainte de a ajunge la tine.
Poate suna ca un clișeu. Dar experții care studiază coșmarurile sunt de părere că acesta este un scenariu destul de tipic când vine vorba despre vise urâte. 

Adesea este vorba despre o amenințare cu moartea sau rănire, iar tu încerci să scapi. Dacă ai avut un eveniment traumatizat în viața ta, poate un accident de mașină, este normal ca visele urâte să readucă în discuție acea situație specifică. Însă sunt periculoase coșmarurile sau nu?

Cât de periculoase sunt coșmarurile pentru starea ta generală de sănătate?


Coșmarurile au toate formele și dimensiunile. În unele cazuri, setările sau evenimentele unui coșmar pot fi nevinovate, dar emoțiile pe care persoana care visează le simte sunt cele de teroare, dezgust și suferință. Din acest motiv, în momentul în care coșmarurile au loc frecvent și sunt stresante, pot provoca probleme reale de sănătate. Atunci când ai multe coșmaruri, aproximativ unul în fiecare noapte, poți ajunge să suferi de insomnie și un nivel ridicat al stresului.
Trezirile bruște din somn reprezintă o altă caracteristică des întâlnită a coșmarurilor. Unii cercetători spun că acestea ajută oamenii să distingă coșmarurile adevărate de visele mai urâte.

În cazul persoanelor care au probleme semnificative cu coșmarurile, este adesea comun ca acestea să încerce în mod activ să evite somnul pentru a evita coșmarurile. Când au un coșmar, adesea nu dorm pentru tot restul nopții. Iar aceste nopți pierdute au implicații semnificative pentru sănătatea unei persoane. Lipsa de somn poate provoca o serie întreagă de probleme de sănătate mentală și fizică, inclusiv depresie și boli de inimă. Există și cercetări care corelează coșmarurile cu intențiile de sinucidere.

Coșmarurile tind să apară mai mult în cazul persoanelor care suferă de anxietate, depresie și alte tulburări de sănătate mintală. Cercetările au arătat, de asemenea, că tratarea coșmarurilor unei persoane poate duce la îmbunătățiri semnificative ale somnului, nivelului de stres și ale tulburărilor de sănătate mintală corelate cu suicidul.
Coșmarurile nu sunt pur și simplu un efect secundar al acestor afecțiuni.

Însă coșmarurile nu reprezintă întotdeauna o noțiune negativă. În multe cazuri, acestea îl pot ajuta pe cel care visează să își amelioreze anxietatea din timpul zilei. Cercetările au descoperit că visele urâte pot ajuta unele persoane să învețe să gestioneze mai bine stresul. Freud spunea că preocupările noastre actuale se reflectă în visele noastre. Înregistrarea și tratarea coșmarurilor cu ajutorul unui terapeut pot dezvălui conexiunile emoționale ale coșmarurilor cu viața de zi cu zi. Analiza viselor pare a fi o modalitate perfectă care ne ajută să obținem perspective personale despre emoțiile și temerile noastre.

Odată cu furnizarea acestor informații, coșmarurile pot acționa ca un fel de terapie care tratează multe fobii și afecțiuni. De exemplu, dacă unei persoane îi este frică de câini, terapia implică petrecerea timpului într-o cameră cu un consilier și un câine.
Confruntând sursa fricii într-un cadru singular, persoana respectivă învață să gestioneze fobia. În același fel, coșmarurile care urmează după un eveniment supărător pot permite creierului unei persoane să retrăiască evenimentul și să treacă mai departe.

Însă în timpul acestei terapii, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să lași persoana anxioasă să iasă din situația respectivă când anxietatea încă este la un nivel ridicat. Această evadare întărește frica, arătându-i creierului că fuga va rezolva situația. Dacă o persoană are un coșmar recurent, dar se trezește înainte de a se întâmpla un lucru foarte rău, poate spori răspunsul fricii acelei persoane.

Îți dai seama în momentul în care coșmarurile tale sunt nesănătoase, dacă îți deranjează somnul în mod regulat sau dacă alimentează ceva care te sperie sau te tulbură. Există două opțiuni de tratament principale în momentul în care stai de vorbă cu un specialist.
Este vorba despre o medicație de tensiune arterială, care calmează răspunsul stresului, și terapia prin repetiție imagistică, ce poate ajuta pacienții să remodeleze coșmarul chiar și în timp ce dorm. Însă este, în principal, vorba despre discuțiile despre coșmaruri în timpul zilei și schimbarea lor într-un mod care nu mai creează frică, cu ajutorul imaginilor vizuale. S-ar putea să nu vrei să îți confrunți temerile, nici măcar în timpul zilei. Însă atunci când vine vorba despre coșmaruri, confruntarea fricii tale pare a fi cea mai bună modalitate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod