Trucul simplu care te va ajuta să nu mai amâni alarma dimineaţa

Trezitul de dimineaţă este pentru unii oameni un coşmar, în timp ce pentru alţii pare să fie destul de simplu.
Dacă nu te încadrezi în categoria destul de restrânsă a celor care se trezesc fără să-şi pună alarma să sune, atunci cu siguranţă îţi este familiară tentaţia de a mai sta câteva minute în pat şi de a amâna trezitul.

Chiar dacă te simţi bine pe moment, stresul provocat apoi de faptul că eşti în întârziere sau ai ratat să faci lucruri importante dimineaţa îţi strică întreaga zi. Vei regreta cu siguranţă că ai mai stat încă puţin timp în pat.

Pentru a înţelege mecanismul care stă în spatele acestui comportament şi pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu această problemă, cercetătorii de la Universitatea Berkley din California au realizat un studiu pe această temă.

"Oamenii fac adesea compromisuri când vine vorba de tentaţiile de moment şi rezultatele pe termen lung.
Cei care rezistă tentaţiei de moment şi aleg să ia deciziile corecte au rezultate care le aduc mai multe beneficii din punct de vedere fizic, psihic sau material
", au arătat oamenii de ştiinţă într-un raport cu privire la studiul efectuat.

Bineînţeles că este mai uşor de spus decât de făcut. Astfel că oamenii de ştiinţă au căutat şi o modalitate prin care poţi schimba acest comportament. Există o tehnică care te ajută să iei decizii mai bune pe moment în astfel de situaţii. Se numeşte anticiparea consecinţelor.

Secretul, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de health.com, este acela de a te gândi la consecinţele unei decizii, în loc să te concentrezi asupra plăcerii imediate. Poate părea destul de evident, dar alte studii au mai arătat că o astfel de schimbare simplă poate creşte capacitatea oamenilor de a fi mai răbdători şi prin urmare de a lua decizii mai bune.
Trei experimente demonstrează acest lucru.


Într-unul dintre ele, voluntarilor li s-au oferit mai multe variante de opţiuni, cum ar fi să aleagă dacă vor 15 dolari a doua zi sau 20 de dolari peste 30 de zile. Unora dintre ei li s-au prezentat consecinţele pe termen lung, la fel şi rezultatele imdiate sub forma "poţi avea 15 dolari mâine şi 0 dolari în 30 de zile sau 0 dolari mâine şi 20 de dolari în 30 de zile".

Aşa cum s-au aşteptat oamenii de ştiinţă, voluntarii cărora le-au fost prezentate ofertele sub forma consecinţelor pe termen lung au ales varianta mai bună, cea cu 20 de dolari.

În al doilea experiment, cercetătorii le-au cerut participanţilor să-şi ia notiţe şi să răspundă la întrebări referitoare la modul în care iau decizii. Au descoperit că oamenii au fost mai predispuşi să-şi imagineze rezultatele pe termen lung ale unei decizii atunci când opţiunile au fost prezentate sub forma acţiune-efect.

În ultima etapă a studiului, oamenii de ştiinţă au monitorizat prin RMN activitatea cerebrală a voluntarilor în timp ce aceştia luau decizii.
Când opţiunile le-au fost prezentate cu tot cu consecinţele pe termen lung, voluntarii care au ales opţiunile mai avantajoase aveau activitate intensă în zonele creierului asociate cu imaginaţia. Când opţiunile le-au fost prezentate fără consecinţele pe care le au, zonele creierului responsabile pentru voinţă au fost cele mai active.


Rezultatele indică faptul că atât imaginaţia, cât şi voinţa sunt foarte importante în dobândirea capacităţii de a lua decizii inteligente, sunt de părere specialiştii. Iar în situaţiile în care voinţa este pusă la încercare, aşa cum se întâmplă dacă eşti stresată, obosită şi foarte ocupată, folosindu-ţi imaginaţia pentru a anticipa consecinţele deciziilor tale poate fi o strategie folositoare.

Revenind la problema trezitului de dimineaţă, în momentul în care eşti tentată să amâni alarma, gândeşte că nu vei mai avea timp pentru micul dejun, nu vei mai putea să-ţi savurezi cafeaua, să te pregăteşti aşa cum trebuie, că vei întâzia la serviciu, iar din această cauză rişti ca întreaga zi să fie dată peste cap.
Procedând astfel vei diminua dorinţa de a mai dormi şi vei spori şansele de a te ridica imediat din pat.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod