Simti nevoia de a fi iubita?

de Steliana Rizeanu - psihoterapeut Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6 , sect.3 (zona Piata Alba Iulia )
Tel : 0745.633.474 ; 0724.222.522 ; 021.326.52.90
E-mail : contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro
Adesea, multe dintre noi simtim panica si furie atunci cand persoanele din jurul nostru nu ne ofera dragostea si aprobarea lor totala. Nevoia de a obtine dragoste si aprobare din partea tuturor persoanelor importante pentru noi este o pretentie rigida, care ne impiedica sa avem o viata linistita si fericita. Daca ne dorim foarte mult sa fim iubite, consideram ca numai iubirea altora ne poate face fericite si ca, fara aceasta iubire, noi nu avem nicio valoare si viata nu merita sa fie traita, inseamna ca am decis deja sa ne construim o viata plina de neimpliniri si frustrari.
Adesea, multe dintre noi simtim panica si furie atunci cand persoanele din jurul nostru nu ne ofera dragostea si aprobarea lor totala. Nevoia de a obtine dragoste si aprobare din partea tuturor persoanelor importante pentru noi este o pretentie rigida, care ne impiedica sa avem o viata linistita si fericita.

Daca ne dorim foarte mult sa fim iubite, consideram ca numai iubirea altora ne poate face fericite si ca, fara aceasta iubire, noi nu avem nicio valoare si viata nu merita sa fie traita, inseamna ca am decis deja sa ne construim o viata plina de neimpliniri si frustrari.

Copiii au nevoie de ajutor din partea parintilor pentru a creste fericiti si sanatosi, ei sunt dependenti de dragostea si aprobarea parintilor, prin simplul fapt ca nu se pot descurca singuri in viata.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre adulti, care uita ca nu mai sunt copii si raman cu nevoia obsedanta de a obtine dragostea si aprobarea tuturor celor din jur.

In realitate, noi nu avem nevoie de iubirea tuturor, nici nu este posibil sa o obtinem vreodata si, persistand in aceasta dorinta, nu reusim decat sa obtinem contrariul celor dorite.

Multe femei se plang de lipsa de iubire a sotului in anumite momente, fara sa se gandeasca nicio clipa ca un sot are si alte lucruri de facut, decat sa isi demonstreze in permanenta dragostea.
Mai mult, solicitarea continua a unor noi dovezi de dragoste poate duce la agasarea partenerului si indepartarea lui, in loc de apropierea dorita.

Daca insisti sa consideri ca trebuie sa obtii dragostea si aprobarea tuturor, pentru a te simti implinita, te auto-sabotezi, din urmatoarele motive (A.
Ellis si R. Harper - "Ghid pentru o viata rationala"
):


- cerinta de a fi iubita si aprobata de toti oamenii este un scop perfectionist si imposibil de atins. Oricat de multe persoane te vor iubi, se vor gasi, cu siguranta, si unele care sa te gaseasca neinteresanta;

- chiar daca ai pretentia sa fii iubita doar de un numar limitat de persoane, tot nu poti castiga iubirea tuturor, din motive care, de multe ori, nu au legatura cu tine (unele persoane au o capacitate limitata de a iubi, altele au anumite prejudecati);

- daca ai nevoie absoluta de dragoste, vei fi mereu ingrijorata de cat de mult si cat timp vei fi iubita si vei intra in panica la fiecare semn ca dragostea nu mai este la fel de puternica;
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • jadyys_alle pe 11 Mai 2010, 20:19
  nu pot avea relati de lunga durata

  de ce nu pot avea relati de lunga durata?? la inceput totul merge perfect nu ii niki o prolema iar dupa aceea simt ca nu mai simt nimik pentru persoana cu care is si de multe orii nu am cheff niki macar sa il vad ???? am ajuns la conculzia ca imi este mai bine singura ....

  1
  1

 • Il_ifko pe 24 Nov 2009, 18:37
  ce sa fac?

  Chind ma simt in suflet singuratika nici nu shtiu ce sa fac..... daca sa ma ghindesc din tot orashuk pina akum nu mi-am gasit nici o dragoste era doar nishte pasiuni.... nici nam simtit niciodata ce este o dragoste..... cum e sa iubeshti......chind ma intilnesc cu cineva repede il displak.....shimi place de altcineva shi in kurind de altul.....prea repede m-am saturat shi ma doare asta dar totushi ma simt singuratika.....

  0
  0

 • alexia pe 30 Oct 2009, 04:24
  ce sa fac?

  eu am un prieten care ne am cunoscut din intamplare.si am vb pe internet si am decis sa stau cu el o seara dupa care i am spus sa nu ma mai caute.si lui ii se parea ca vorbesc din filme.el era si inca mai este vagabond.dupa vreo 2 luni ne am intalnit iar din intamplare si am decis sa fim ca fratii am povestit multa si am dedus amandoi ca avem unele lucruri in comun.si dupa un timp s a mutat la mine acasa si el cu toate ca stiam ca ma inseala dar imi spunea ca eu sunt nevasta sa si altele numai face sex cu ele si tot acasa se intoarce .poate vi se pare anapoda dar am acceptat.ma gandeam ca de cat sa i interzic mai bn il las ca si asa merge cu altele .si lui ii place sexul foarte mult.dar cate odat ma intreb de ce ma inseala?si imi spune ca ceea ce face cu altele ptr o seara nu poate sa o fac cu min e,ca eu sunt nevasta sa.avem un an .si acum eu nu sunt acasa in tara si el merge pe colo colo,dar stiu ca tot acasa se intoarce .m am invata sa ma inchid in mine si ma consolez cu ideea CA TOT ACASA VINE .ce zici eva ?este bn cum procedez?intotdeauna a fost cu mine si la rau si la bine .am mai avut discutii dar am trecut peste toate .dar ma simt cateodata ca nu ma mai vrea .sau ca nu s buna ptr el .nu stiu ce sa credil iubesc dar nu stiu daca el cu toate ca merge cu altele ma iubeste cum spune eltoata ziua vorbeste pe mess cu altele .se intalneste cu ele si dupa sta o noapte si dupa alta ,,,,,,dar tot acasa vine

  0
  3

 • ludmila pe 19 Aug 2009, 09:19
  esec

  de ce in permanenta am esec in dragoste, de la inceput parca merge totul bine, apoi se ruineaza tot, faza cea mai importanta este ca il iubesc, ma iubeste dar in realitate nu vreau sa fiu cu el, si el la fel simte acelasi lucru.

  0
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod