Reinceperea activitatii

S-a terminat vacanta, iar acum fiecare persoana activa isi reincepe profesia, afacerile, serviciul. Nu stiu in ce masura terminarea vacantei a fost un moment favorabil pentru unul sau pentru altul, dar pentru fiecare cuplu pare sa fie o discontinuitate.

Am fost intrebat oare de ce acum nu prea au oamenii chef sa se apuce de ceva dupa aceasta vacanta. Intrebarea pare sa fie destul de simpla. Evident exista o anumita obisnuinta, dar mi se parea ca acest tip de raspuns este departe de a fi satisfacator. Atunci i-am propus celui care a intrebat sa afle de ce nu are el chef de reinceperea activitatii. Destul de repede a ajuns la dorinta de a mai sta in vacanta, spre deosebire de alte perioade din viata sa cand dorinta era de a merge cat mai repede la serviciu.

In acest caz lucrurile stau astfel: in realitatea sociala, incepand cu 7 ianuarie vacanta s-a terminat.
Fiecare dintre noi se pregateste pentru reluarea activitatii. Dar ceea ce stim ca trebuie sa facem nu este intotdeauna echivalent cu ceea ce simtim si, ca urmare, apare aceasta rupere - "esti intr-un loc in care ai decis sa fii (la serviciu) insa ceea ce simti este sa fii in alta parte, sa faci altceva."

Este firesc pentru oricine sa aiba dorinte, sa fie undeva, sa simta ceva, sa accepte o realitate sociala, sa faca ceva, insa situatia incepe sa se complice atunci cand ne punem o intrebare simpla: "ce te face oare sa simti aceasta dorinta?".

Daca dorinta ta este sa fii in alta parte decat esti in acest moment atunci este destul de simplu de vazut ca exista doua spatii care pot fi citite diferit.
La prima citire, a dori sa fii in alta parte poate sa fie inteleasa si ca: "a nu dori sa fii aici si acum". La a doua citire celalalt spatiu conteaza: "un fel de a trebui sa fii neaparat in acel loc indiferent de locul in care esti acum". In aceasta varianta secunda dorinta de a fi "aici si acum" este indiferenta. Intre aceste doua variante exista numeroase variante intermediare dar aceste doua mi se par suficient de complexe pentru a mai incalci lucrurile si cu alte considerente.

In prima varianta, sa spunem in concediu cu familia, simti nevoia sa nu fii acolo. Ce inseamna asta? Ca ceva de acolo te face sa simti dorinta de a pleca.
In a doua varianta esti in concediu cu familia insa simti nevoia sa fii neaparat la serviciu. Este ca si cum ai iubi si ar trebui sa fii neaparat in prezenta persoanei iubite. Aceasta este dorinta ta - de a fi acolo.

Dar oare de ce sa simti asta? Si mai ales aceasta intrebare se pune si atunci cand apare lipsa de chef fata de serviciul tau - de ce sa o fi simtit? Daca nu iti place aici si ceva te face sa fugi, atunci poate merita sa intelegi ceea ce se intampla. Daca dorinta de a fi la serviciu exista, iar tu simti insa si o alta dorinta - una mult mai puternica, atunci este foarte posibil ca ceea ce merita atentia ta sa fie aceasta alta dorinta.


Mi se pare ca o stare simpla si destul de raspandita - lipsa de chef a reinceperii activitatii dupa o vacanta. Poate ca prin acest articol nu incerc decat sa aduc in atentia ta si lucrurile banale pe care le faci ca fiind importante.

De fapt, tu cum esti?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod