Obezitatea la copil si adolescent

Obezitatea se caracterizeaza printr-un exces de greutate si marirea testului adipos. Consecintele se rasfrang atat asupra sanatatii, multe functii ale organismului fiind ingreunate, cat si din punct de vedere estetic.
Diagnosticul de obezitate se pune atunci cand greutatea corporala depaseste cu 20% greutatea normala pentru varsta si inaltimea copilului. Obezitatea este la fel de frecventa la fete si la baieti si poate surveni la orice varsta, incepand din copilaria mica.


Unele mame considera ca un copil este sanatos daca este grasut

Inainte de 3-4 ani, la sugar si copilul mic, obezitatea are un specific aparte fiind pusa in relatie cu atitudinea mamei. Fie ca este vorba despre o mama anxioasa care obisnuieste sa linisteasca bebelusul hranindu-l, fie ca este foarte preocupata de alimentatie, considerand implicit ca un sugar este doar un tub digestiv. Aceste mame vorbesc despre copilul lor doar legat de hranire, ce lapte praf folosesc, cand si cum au inceput diversificarea, se plang necontenit ca cel mic nu mananca "destul" sau "tot" desi este sanatos si arata bine. Pentru ele un copil este sanatos atunci cand este grasut si ii dau dulciuri si cereale in exces.

"A manca bine" este un indicator al starii psihice de "bine". Atunci cand copilul mananca mai putin, ele se impacienteaza si fac tot posibilul pentru a-l hrani chiar si cu forta.
"Nu a mancat tot", "nu mai mananca suficient", "mananca prea putin" sunt replici insotite de suparare, furie, nervozitate, disperare. "Ce sa fac sa manace?", "Cum sa procedez?", "E normal sa manace doar atat?" sunt intrebari pe care le auzim de la aceste mame care cer ajutor sincer pentru ceea ce simt in legatura cu micutul lor. Nimic altceva nu pare sa aiba vreo importanta, ele nu spun nimic despre cum se joaca, cum doarme, ce vorbeste, ce ii place, ce il sperie etc, nu exista interactiuni in afara meselor care devin fie o placere excesiva, fie un chin din cauza frustrarii mamei ca cel mic nu mananca suficient.


Dificultati motorii si probleme de relationare

Adesea acesti copii au dificultati motorii, probleme de alimentatie si de relationare. Ei ajung sa refuze mancarea sau compania mamei, refuza sa vorbeasca si sa comunice in orice fel, nu se joaca, devin apatici, izolati sau agresivi. Multe din cazurile "problema" din gradinite sunt legate de copii obezi care din pricina interesului excesiv centrat pe mancare nu au invatat sa exprime ce simt, sa se joace, sa-si gaseasca activitati placute si interesante.
Unii dintre ei sunt dependenti de mama sau mediul familial si nu accepta sa ramana la gradinita, altii reactioneaza exagerat la frustrari, mai ales alimentare si obisnuiesc sa se linisteasca mancand.


Sedentarismul - cauza si efectul obezitatii

Greutatea excesiva creeaza dificultate in miscare, in practicarea sporturilor si a jocurilor, copiii nu se descurca la alergat, sarit, nu invata sa mearga pe bicicleta, pe role, sa sara coarda si multi dintre ei isi ocupa timpul in fata televizorului si calculatorului. Aici vorbim despre un cerc vicios intrucat sedentarismul este si cauza si efectul obezitatii: cu cat este mai inactiv, copilul va deveni si mai gras. Intrarea la scoala este si ea un pas dificil, copilul fiind deja constient de forma sa si de dificultatile pe care le are, in acelasi timp se afla in imposibilitatea de a manca mai putin sau de a renunta la anumite alimente, de a incepe un sport. In aceste cazuri, el poate ajunge sa caute ajutor pentru a slabi sau a-si schimba stilul de viata.

Adesea acesti copii au porecle care ii fac sa sufere, ceilalti copii ii necajesc, ii tachineaza, fac glume pe seama lor, ceea ce le produce o suferinta dificila de gestionat.
Cu cat copilul este mai mare, cu atat dificultatile sunt mai mari. Putem sa ne referim la imaginea de sine si la investirea propriului corp, cu atat mai dificila in perioada pubertatii si adolescentei. Copilul si adolescentul vede ca nu arata conform standardelor si este respins sau ironizat de celalti, se retrage in sine, se izoleaza, devine deprimat, se simte neputincios, trist, singur, neineles si se linisteste mancand. Unii dintre ei incep cure de slabire, dar ele sunt haotice si constau in infometare, dupa care urmeaza faze de mancat excesiv.


Obezitatea poate debuta intr-un moment dificil

Forma corpului atat de importanta in adolescenta este afectata serios de aceasta boala cronica si de obiceiurile alimentare greu de abandonat, unele dintre ele prezente din copilaria mica. Alegerea hainelor si aspectul fizic general pun probleme, mai ales fetelor. Ele au nevoie de o sustinere din partea familiei, de ajutorul unui nutritionist si uneori de o consiliere psihologica. De multe ori, obezitatea a debutat intr-un moment dificil de depasit: divortul parintilor, un doliu, atmosfera tensionata in familie, dificultati scolare, perfectionism din partea parintilor, atitudinea rece sau supra-protectiva, lipsa de autonomie.


In privinta tratamentului, atat pentru curele de slabire, cat si pentru exercitiile fizice necesare, copilul sau adolescentul are nevoie permanenta de sustinere si incurajare, trebuie sa invete sa devina mai rezistent la frustrare pentru ca orice inceput este greu, mai ales in privinta sporturilor. Pe langa rude, colegii si prietenii au o mare importanta in sutinerea lor. De multe ori insa, intreaga familie este in suferinta si obezitatea nu a facut decat sa mascheze sursa acesteia. O psihoterapie de familie, care abordeaza simptomul din punct de vedere al familiei ca intregul sau, care ii ajuta pe membri sa descopere relatiile dintre ei si sa exprime in cuvinte ceea ce simt, este adesea de foarte mare ajutor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valentina pe 14 Iul 2008, 11:56
    obez

    n-am citit tot anuntul dar e important ceva......nu e bine sa crezi ca un copil e sanatos daca manaca si daca e gras io am fost grasa de mik si acum am 17 ani simi plang de mila ca nu pot sa dau jos ca nu am prieteni din cauza asta si asa mai depate copilul de la 7 ani treb educat cu sa manace fara mancaruri pete ora 5 6 chiar daca este mik...fratele meu are aproape 7 ani si dupa ora 6 nu mai manaca si fara dulciuri multe si mancaruri sanatoare io acm ma chiniu sa dau 1 kg intro luna si am 17 ani si 90 de kg

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod