Muzica intretine optimismul

O zicala latina ne aminteste legatura dintre trup si psihic: "O minte sanatoasa in corp sanatos". Daca prin exercitii fizice, mai mult sau mai putin intense, poti ajunge la anumite performante...
O zicala latina ne aminteste legatura dintre trup si psihic: "O minte sanatoasa in corp sanatos". Daca prin exercitii fizice, mai mult sau mai putin intense, poti ajunge la anumite performante, nu-i mai putin adevarat ca si prin exercitii de o alta natura, psihologica, poti ajunge la unele performante care sa contribuie intr-un fel la netezirea caii catre cucerirea optimismului de care ai atata nevoie in viata.

Optimismul poate fi cultivat foarte bine cu ajutorul muzicii, a sunetelor placute; as putea chiar spune ca muzica este bateria care alimenteaza cu energie psihica, optimismul. Muzica poate patrunde in cele mai ascunse cotloane ale sufletului tau, facand sa vibreze cea mai mica fibra a acestuia.

Daca ai un job pe cat de obositor, pe atat de stresant, ai putea ca in fiecare dimineata, inainte de a pleca la serviciu, sa asculti muzica preferata, o jumatate de ora, timp in care te pregatesti pentru o noua zi de munca, astfel incarcandu-ti bateria sufletului cu buna dispozitie.

Muzica este un important factor al refacerii afectiv-emotionale.
Ea iti tonifica sperantele si chiar calitatile creatoare, in general fiind un factor al echilibrarii si potentarii trasaturilor pozitive personale. Iti poate reda increderea in tine si in viata. Ea se adreseaza atat laturii tale constiente, cat si celei inconstiente. De cele mai multe ori, latura inconstienta este cea care face sa renasca optimismul, care poate te paraseste uneori.

Optimismul poate aparea spontan in viata ta, fara a constientiza acest lucru. Asa se explica faptul ca, uneori, te trezesti fara sa vrei fredonand o melodie auzita candva, fara a gasi o explicatie. In aceste clipe, trairea pe care o ai este una asemanatoare cu cea a unei inlaturari a tuturor reziduurilor supararilor anterioare.

Ca muzica are proprietatea de a a purifica, nu este o idee aparuta de curand.
Acest lucru este vechi de cand lumea. Titus Livius povesteste intr-una din scrierile sale ca 27 de fecioare a trebuit sa parcurga o zi intreaga Cetatea Eterna, cantand un carmen (cantec) pentru a purifica Roma murdarita prin nasterea unui prunc hermafrodit. Plutarh, de asemenea, aminteste despre muzicianul Thaletas din insula Creta care ar fi "curatat" Sparta de ciuma, cu ajutorul muzicii. Iata ca muzica devine chiar un simbol al  binelui si al castigarii echilibrului, al normalitatii trairilor afectiv-emotionale si, de ce nu, chiar etico-morale.

Deoarece cred ca nu exista femeie careia sa nu-i placa muzica, iata o mica lista a unor bucati muzicale pe care le poti asculta pentru a-ti capata sau fortifica starea de spirit, facand loc optimismului in comportamentul tau de zi cu zi:

Efect linistitor:

  •  Valsurile - Chopin
  •  Ave Maria - Schubert
  •  Anotimpurile - Vivaldi
  •  Concertul imperial - Beethoven
  •  Preludiile - Bach

Efect tonifiant:

  •  Aida - Verdi
  •  Rapsodia maghiara - Liszt
  •  Faust (actul V)- Gounod
  •  Marele vals din Tannhauser - Wagner

Efect reconfortant:

  •  Balada - C.
    Porumbescu
  •  Voci de primavara - J. Strauss
  •  Lacul lebedelor - Ceaikovski
  •  Vis de dragoste - Liszt
  •  Serenada - Schubert

Bineinteles, iti poti cauta orice gen de muzica preferat, cele de mai sus reprezentand doar cateva sugestii generale. Astfel vei obtine o stare de spirit optimista, care sa te sprijine in viata de zi cu zi. Totul este sa ai incredere in efectul benefic al muzicii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod