Invinge teama de avion

Nu ai calatorit niciodata cu avionul si ai auzit numai lucruri rele despre senzatiile pe care le simti atunci cand esti in aer. O alta varianta, aceea mai grava, ar fi ca ai testat pe pielea ta...
Nu ai calatorit niciodata cu avionul si ai auzit numai lucruri rele despre senzatiile pe care le simti atunci cand esti in aer. O alta varianta, aceea mai grava, ar fi ca ai testat pe pielea ta o astfel de experienta si chiar nu iti doresti sa o repeti. E ceva firesc sau esti singura care simte asta? Frica de avion variaza de la senzatia de sufocare si intepaturi ale inimii pana la pasageri care raman prosternati pe toata durata zborului.

Pentru cei care au fobie de avion, marile companii aeriene ca Swissair, British Airways sau Air France propun stagii impotriva stresului. La noi nu exista inca astfel de cursuri, desi nu ar fi deloc rau.

Cum functioneaza un avion


Aripile sunt cele care fac avionul sa zboare si nu motorul. Fiecare zbor este programat, iar echipajul ajunge cu o ora inaitea imbarcarii pentru a pregati zborul.
In acest timp sunt vizate cele mai critice scenarii, cum ar fi pana de motor. Un avion isi poate plana de 22 de ori inaltimea. Daca un motor are pana, pilotul are timp de 22 de ori mai mare sa intervina. Lui insa ii trebuie doar un minut pentru a porni cel de-al doilea motor.

Avioanele sunt foarte flexibile si nu se vor "rupe" daca sunt surprinse de furtuna in timpul zborului. Golurile de aer nu exista, sunt doar niste diferente de temperatura si de densitate intre masa aerului.

Frica de...


Psihologii care trateaza persoane care au fobie de avion incearca mai intai sa descopere ce se afla in spatele ei. Poate fi vorba de frica de vid, de prabusire, de claustrofobie sau agorafobie. Pentru a-ti invinge teama, trebuie sa afli de unde provine ea. Sa le luam pe rand:

Teama de prabusire -  este cea mai usor de combatut.
Este suficient sa intelegi cum functioneaza un avion si sa citesti statisticile care demonstreaza posibilitatea infima a acestui gen de risc. Aceasta frica ar putea veni din asa zisa lege anti-naturala. Te gandesti ca avionul este greu si zboara... Cateva explicatii ce tin de aeronautica te-ar putea linisti.

Claustofobia si agorafobia - aceste temeri sunt foarte comune. Multi oameni se simt rau in spatiu inchis sau aglomerat, aflandu-se in imposibilitatea de a se putea deplasa sau de a actiona. In general, acest tip de temeri nu sunt specifice avionului. Persoanei ii este mai curand frica de propriile reactii, palpitatii, sentiment de pericol, panica, intr-un loc in care fuga este imposibila. In acest caz, alegerea unui loc in apropierea iesirii de siguranta sau intr-un spatiu degajat poate atenua putin angoasa.
Solutia este insa urmarea unei terapii.

In cele mai multe cazuri insa, frica de avion este o chestiune de ignoranta si imaginatie. In fata necunoscutului, imaginatia noastra se pune in miscare si construieste scenarii catastrofale. Pentru a impiedica acest lucru, trebuie sa ai o activitate in timp ce zbori si sa te comporti similar unei calatorii cu trenul. Citeste, asculta muzica, lucreaza ceva, vorbeste cu ceilalti sau urmareste un film pe laptop.

Inainte de a decola


Este important sa te pregatesti fizic si psihic pentru aceasta calatorie. Ziua plecarii este bine sa vina dupa un somn bun, un mic dejun adecvat, dar usor si fara stimulente (cafea, alcool sau tigari). Calmantele sunt recomandate doar in cazul persoanelor foarte agitate. Imbraca-te cu haine comode, care nu te strang, si soseste cu ceva timp inainte de imbarcarea la bordul avionului.
Frica de a pierde avionul nu face decat sa sporeasca panica.

Nu-ti fie frica de zguduituri; aceste senzatii de disconfort sunt cauzate de masele de aer cu o temperatura diferita. Aminteste-ti ca in materie de securitate aeriana toate circuitele si echipajele sunt dublate. Aceste masuri sporesc protectia si limiteaza riscul. Potrivit studiilor, decolarea este momentul care produce cea mai multa panica, zborul este cel mai sigur, iar aterizarea a provocat cele mai multe accidente.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CORNELIA pe 26 Iun 2015, 18:59
    Frica de inaltime

    Andrei, Mircea, felicitari ca ati reusit sa zburati cu avionul. EU, nu cred ca pot. Imi doresc foarte mult, dar imi este frica sa nu fac atac de panica. Cred ca niciun tranchilizant nu-si face efectul, iar alcool nu beau. Dati-mi voi o idee, nu stiu ce as putea face. Multumesc!

    0
    0

  • andrei pe 12 Iun 2015, 10:34
    se rezolva fobia

    Am avut o retinere teribila in a decide sa zbor. Si pina la urma am zis DA, fie ce o fi! Sa va zic citeva chestii. Si tineti cont ca ma numar printre cei care au fost efectiv terorizati de zbor. Si acum zbor in fiecare vancanta. Pentru cei care au rau de inaltime sau vertij. Eu insumi ma numar printre ei si vreausa sa spun ca nu se compara. Atunci cand ma uit de la etajul 10 in jos am rau de inaltime dar cand ma uit dela 11 000 de m in jos nu e deloc aceesi senzatie......privesc ca la o harta si atat. linii, puncte, forme de relief si cam atat a si nori de toate formele si dimensiunile Avionul e un rau necesar in zilele nostre si cum imi place la nebunie sa caltoresc l/am asimilat desi nu suntem cei mai buni prieteni..ne toleram reciproc Si luati/va o tarie sau doua inainte de imbarcare plus o bere sau doua Se duce dracu toata anxietatea . Nu folositi pastile sau mai stiu eu ce chestii impotriva anxietatii ca nu va garanteaza nimic. Bagati o palinca ca e mai sfanta si mai curata si chiar o sa va placa apoi sa va uitati pe geam sa vedeti nori pufosi Si nu o sa vina sa credeti cit de usor o sa fie chiar daca mai tremura avionul chiar daca mai sunt goluri de aer Nici nu stiti cand o sa treaca timpul si deja stewardesele o sa va spuna sa puneti centura ca trebuie sa aterizati Asa ca , daca iubiti calatoriile, si nu la mamaia sau la bulgari, daca vreti spania, portugalia, insule exotice, URA SI LA BORD

    0
    0

  • mircea pe 12 Iun 2015, 10:19
    nu e nimic de nedepasit

    Nu e tocmai confortabil sa zbori dar e un compromis care merita facut. Iei un whiskey dublu, iti pui castile pe urechi si te bucuri de peisaj. Si mai poti servi si in timpul zborului ceva bun. Asa ca daca nu vreti sa va bushiti vacantele zburati.

    0
    0

  • Cornelia pe 9 Oct 2014, 20:34
    frica de inaltime

    Alexandra, in aceasta situatie ma aflu si eu, cand te intorci din Germania lasa un comentariu, poate intr-o zi imi inving si eu teama ca sa pot zbura cu avionul. Iti doresc zbor placut.

    1
    0

  • Alexandra pe 6 Sep 2014, 01:57
    Frica de inaltime

    In octombrie trebuie sa zbor in Germania pentru prima data cu avionul dar cind ma gindesc ma apuca groaza.Dupa cite am inteles pentru unii senzatia e tare,dar pentru altii mai rea.Nici nu vreau sa ma gindesc ce ma asteapa ,n-am incotro trebuie sa incep si eu odata.Una din ce sint sigura este frica de inaltime ma ameteste si ma sufoc,ma tem ca oi lesina pe acolo.Dumnezeu sa ma ajute sa trec si peste asta ma gindesc sa-mi pun o banda pe ochi sa nu vad in ce zbor,poate nu voi vedea unde ma aflu dar la sigur ca o sa fac circ acolo)).

    0
    0

  • Ando pe 9 Mai 2014, 19:03
    Am rezolvat o parte din fobie...

    ...paranoia mea este ca e fiecare data ciulesc urechile la turatia motoarelor; mai nasol este la aterizare, cand se schimba turatia, si odata cu aceasta viteza avionului :) Am rezolvat insa aceasta problema, cu muzica din casti; pur si simplu am zis, ca nu ma mai intereseaza zgomotul acela; asa ca ascult muzica, si parte din stresul produs de zbor diminua; de asemenea, (tot pe mine testat) am observat ca daca privesc aripa atunci, cand sunt turbulente, nu ma panichez extrem, deoarece ma conving ca aceasta este la locul ei :)

    1
    0

  • cip pe 24 Feb 2014, 13:54
    nici o problema

    tocmai am zburat si eu din craiova catre londra , pt mine a fost groaznic , motivul este ca mie imi este rau si pe masina, iar la decolare este presiunea acea resimtita in cap si o ameteala brusca ce dureaza doar cateva secunde , au fost turbulente gen un drum neasfaltat bine cu masina , nimic iesit din comun , dupa 15 minute adoram sa fiu in avion , este o frica de necunoscut zborul cu avionul ,atata tot , pe langa aceste senzatii mai este si senzatia de urcare si coborare ceva mai brusca a avionului , asta din cauza vantului si vitezei de deplasare , ca sa va dati seama la ce ma refer , scoateti mana pe geam in timp ce mergeti cu masina si miscati-o jos sus si veti intelege fenomenul , nu va speriati daca avionul tremura putin mai tare si simti ca scade din inaltime , se intampla asta fiindca pilotii cauta zone cat mai linistite , zborul este placut , si peisajul incantator , am avut ocazia sa zbor noaptea , londra si tot pamantul privit de sus cu atatea lumini este superb , eu am luat o pastila pt palpitatii , aspacardin se numeste , ma linistit foarte tare , aveam o senzatie de groaza prima data cand am zburat dar acum abia astept sa zbor din nou ! zbor placut va urez !

    2
    0

  • Daniel pe 7 Ian 2014, 01:08
    Experienta unica descrisa din fotoliu

    Buna, Am zburat de cateva ori cu avionul, ultima data acum 3 luni.Senzatia mea este identica cu cea in care esti atacat de 20 de maidanezi,esti ciung de o mana,iti lipseste un picior si porti o haina facuta din carnati! Adica o sa mori sigur! Insa e mai probabil sa te calce un autobuz in propria sufragerie decat sa te prabusesti cu avionul. Suntem in 2014 si se toot zboara de vreo 100 de ani. Deci nu murim, nu ne prabusim,nu ne cadem de tot,nu nimic. Atata doar ca daca m-am nascut pe pamant ma simt comfortabil cand simt solul sub picioare chiar daca e cutremur. ultima data acum 3 luni am zburat Bucuresti-Londra,cu WizzAir. Foarte tare,pilotii italiani cred ca erau fani Pearl Harbour,au decolat fast si in 30 de secunde eram in stratosfera! Cred ca am prins si toate semafoarele pe verde ca prea am trecut repede de nori! Zborul in sine a fost lin, cateva trepidatii usoare si comune la care eu am inceput sa strig: Stiam eu!! Asta ne-a fost,nu va uitati in jos!!! Deasupra Canalului Manecii m-am uitat pe vizor..aaa pe geam, si ce sa vezi, nu era nici o maneca, era doar apa.Nu tu turbulente,nu cadere libera,nu bungee-jumping,nu nimic. I-am si spus vecinului,"pff, cred ca de data asta nu ne prabusim". Si-a luat repede 2 pahare de vin de la stewardeza,unul l-a varsat pe el asa de tare tremura. Celalalt l-a varsat pe mine. urmatoarele doua pahare le-am baut amandoi,le-a platit el. Aproape de Londra,l-am mai intrebat ce cauta el la Helsinki si i-am aratat un bilet mai vechi.... In fine, am dat de cateva ori tarcoale aeroportului, adica am stat 20 de minute in are invartindu-ne in cerc, le-am si spus celor din spate ca este necesar sa golim rezervoarele inainte de prabusire sa nu ia foc pompierii,si apoi am aterizat. Lin si profesionist. Italienii ne-au adus sanatosi la destinatie desi nu am inteles nici acum de ce avionul inca mai rula cand am inceput sa coboram scarile.. Dragii mei, nu am sfaturi impotriva raului de avion,raului de frica sau fricii de ce este mai rau.Ideea este ca nu-mi mai place sa zbor,prea ma decoleaza si ma aterizeaza fara ca eu sa am vre-un control.De fapt raul de avion asta si este,lipsa oricarui control. Cat despre moarte, asta-i buna, ce iti mai trebuie control sau Facebook cand te duci direct catre un cartier linistit de case cu 900 km/h? Pe 8 ianuarie anu asta iar ma urc in avion. Iar voi vedea Londra.Sper! Al vostru, Daniel

    10
    1

  • Laura pe 1 Iul 2013, 20:44
    este super cu avionul ...

    Daca as putea sa zbor in fiecare zi as face-o ... decolarea este unul din principalele motive...este atat de minunata senzatia cand pleaca cu viteza de pe pista si incepe sa se ridice si la un moment dat nu mai simti pamantul sub picioare! mie imi place la nebunie! Pentru cei carora totusi le este frica de inaltime le-as recomanda sa nu se uite pe geam in timpul zborului! si sa gaseasca activitati spre care sa-si indrepte atentia pentru a nu se mai gandi ca sunt la 10 mii de metrii altitudine .. sa citeasca...sa doarma .. sa asculte muzica ...

    6
    1

  • ana pe 3 Dec 2012, 11:27
    cred ca sunt paranoica

    Nu stiu cu ce sa incep....Am 26 de ani si de la varsta de 18 singurul mijloc de transport pe care il folosesc este avionul...Am avut zboruri de 15 respectiv 9 ore China si Caraibe dar si zboruri de scurta durata cum ar fi 3 sau 2 ore...Primele dati a fost ok,nu mi se parea geva atat de iesit di comun,eram deja obisnuita dar in timp mi s-a declansat,nu stiu daca e corect formulat,in fine...mi s-a declansat o FOBIE o FRICA inexplicabila. De o perioada de timp cand stiu ca trebuie sa calatoresc intru in paranoie,imi transpira palmele numai la gandul ca va trebui sa urc in avion...In timpul zborurilor de multe ori pilotii au stat langa mine si m-au ajutat...pe moment era ok. Cand intru in avion e totul ok pana in momentul in care inpece a decola...Imi transpira palmele,ma ia cate o ameteala,simt ca mi se strange stomacul,tot corpul mi se raceste si stau tot timpul intr-o alerta.Intreb de 1000 de ori insotitoarele de zbor daca e totul ok,ce se intampla cat mai avem,unde suntem,,,repet aceleasi intrebari de fiecare data...Imi dau seama ca devin stresanta dar nu ma pot abtine din pacate...Cateodata incep chiar sa plang,fara sa vreau...Nu stiu e inexplicabil va jur,acum scriindu-va prin ce trec parca un pic ma linisteste.Am incercat sa iau calmante...nimic,sunt atat de agitata incat nu isi fac efectul...In momentul in care avionul aterizeaza imi vine sa dorm,adica presupun ca emotiile sunt atat de mari iar eu ma solicit atat de mult pe durata zborului incat in momentul in care stiu ca sunt in siguranta ma ia somnu...VIN...Am inceput sa beau cate un pahar de vin, inaintea zborului,in timpul zborului...nu stiu ce sa zic,,,imi da o stare de confort,nu prea mult dar este singurul lucru care in momentul ala imi da un pic de pace...Nu stiu de ce mi-e frica exact...de moarte,spatii inchise,inaltime,sau goluri de aer ori turbulente, sunt atat de confuza in momentul ala incat nu inteleg nimic...televizorul stirile despre varie incidente..imi aduc aminte de ele numai cand trebuie sa zbor....as vrea sa imi treaca .......treaca...as

    2
    3

  • Ionut pe 21 Oct 2012, 20:47
    Cum e treaba cu tulburentele.

    Vad ca nu sunt singurul cu problema asta... Mi-a spus cineva ca deasuprea Canalului dintre Franta si Anglia ma asteapta o serie frumoasa de tulburente... E prima oara cand ma urc in avion si Noiembrie, eh bine vremea nu e cea mai draguta cu mine... Nu sufar de vreo fobie dar am presimtirea ca parca avionul s-ar rupe in doua... Plus pasiunea mea pentru filme, m-a bagat in sperieti datorita scenariilor tampite ref la avion.

    3
    0

  • Iulia pe 4 Sep 2012, 21:33
    tulburari neurovegetative

    alexandru,daca ai gasit cumva un remediu pentru acest lucru te rog sa mi-l spui si mie. Stiu ca ar trebui terapie,dar eu sunt genul "rezolva-ti singur problemele". Ar cam trebui sa plec la Londra si mi-e foarte teama. Am mai fost o data cu avionul,iar a doua oara am zis ca nu ma mai urc :)). Help

    3
    0

  • deny pe 27 Dec 2010, 13:50
    frica incontrolabila

    buna vin din bucuresti am 11 ani si imi este frica de zbor de ce nu stiu am mai fost in turcia si in franta cu avionul dar acum parintii miau spus ca peste o saptamana o sa mergem in egipt si imi este frica ca o sa mor!!!!!!!!!!! intrebare egiptul este peste ocean????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    4
    0

  • relu pe 30 Nov 2010, 00:14
    zborul: ceva senzational

    nu va fie frica de zbor.....sensatia in zbor este exacta cu cea a rulari unui autocar pe autostrada.........e ceva senzational zborul. nu va fie teama asta e........ daca e scris sa .....sfarsim acolo sus .....................................pupici

    0
    1

  • Sin Octavian Andrei pe 16 Aug 2010, 22:46
    Frica

    nu inteleg. am zburat de peste 15 ori cu avionul dar de fiecare data cand zbor fac crize incep sa plang si numi dau seama de ce. adica imi e frica ca se prabuseste avionul si de tulburente.parca inebunesc in avion...

    10
    0

  • Batiz Nikoletta pe 23 Nov 2009, 17:04
    Avionul

    ftr67g6 FGYWERU 6RU GWEUIGF Fygfyiegtu gfuygdksh duygudfghfh fuhgdfui uh u hugfhgud hugh ufgih uigudhu7dyghdfi ughdiuhgfudh ughdugh hg uu u ug hgufdhgi dugh uid u gfiughf gghfduigh hfughdfuigh guhdfigufi ufgh fh ugh ufghfu ufg i dhif uhugfhu gh dfhgufhguifdhguidc udifhgdfuighdfuhgdi dfi uhg dfhgufidf hg gdhfighdufhgdui g hdifuhgdfighjh uighfdi fdghdfih idufhgdfughidghdi dfhgiu gfudihg dfuhgduifghidf ghdfuih hfdui f fughfug huhgh u pa

    3
    2

  • alexandru pe 15 Ian 2009, 13:16
    despre zbor.....

    trebuie sa plec la Madrid.....e greu....am si o problema ,tulburari neurovegetative,palpitatii,ma ia groaza cand ma gandesc la avion,...ce medicamente sa iau inainte de zbor????

    11
    4

  • gabriela pe 18 Iul 2008, 15:12
    si-a atins articolul scopul?

    Aviz autoarei: N-am circulat inca niciodata cu avionul, dar nu mai e mult pana la prima mea experienta de acest gen(undeva in luna sept.). In cautarea mea "disperata" dupa orice informatie vis-a-vis de ce implica zborul, mai ales ca o sa fie si baietelul nostru de 1 an si 6 luni, am dat peste acest articol. Toate bune si frumoase, incurajatoare, pacat insa ca finalul articolului este asa de pesimist "iar aterizarea a provocat cele mai multe accidente. " Daca scopul a fost de a dezinhiba pers., viitoare pajagere ale zborurilor aeriene, parerea mea e ca nu a fost atins. Am plecat de la spaima de accidente si inchei cu acelasi sentiment. Inceputul si sf. unui text sunt cele mai retinute, ori in cazul de fata, finalul e pe langa intentia exprimata la inceput..

    8
    3

  • Cornelia pe 29 Iun 2008, 10:42
    E aiurea

    Stiu ca suna aberant,fiindca desi nu am fost niciodata cu avionul,sunt ingrozita de simplul gand ca as putea calatori in acest fel.

    5
    0

  • Anca pe 22 Iun 2008, 00:33
    mi-e dor sa mai zbor

    Prima mea experienta in ale zburatului a fost la un an, cand am avut niste probleme medicale, si m-au dus ai mei din Suceava la Bucuresti. Anul trecut am avut ocazia sa zbor pana in nordul Africii de una singura.La dus am schimbat 2 avioane si la intoarcere 3.A fost minunat.Mi-am fost luat de acasa pastilute impotriva raului de avion.Dar n-am patit nimic.Am facut zeci de fotografii prin nori si nu incetam sa ma minunez ce frumoasa e lumea de sus.Abia astept sa mai calatoresc cu avionul.

    1
    0

  • Irinalexy pe 21 Iun 2008, 21:34
    E superb cu avionul!

    Ce n`as da sa mai calatoresc cu avionul macar 2-3 ore!Nu mi`a fost frica prima data...doar la decolare...se auzeau niste zgomote dar in rest e superb!

    3
    0

  • saresa pe 21 Iun 2008, 06:27
    Intersant articol

    Desi am zburat de nenumarate ori trebuie sa recunosc ca de fiecare data inaintea unei noi calatorii cu avionul sunt aproape disperata. Asta pana am aterizat iar si imi revin subit. Toti mi-au zis ca la cate zboruri am la activ ar trebui sa fiu imuna.Din contra eu sunt mai speriata cu fiecare alta decolare. Am un prieten pilot,degeaba mi-a desenat el despre de e vorba si multe detalii,nimic nu-si face efectul cand sunt acolo sus.

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod