Importanta unei prietenii adevarate

Implicarea intr-o relatie durabila de prietenie rezulta din impulsul de a te alatura celorlalti si, bineinteles, de a nu fi singura, izolata. Prietenia este o relatie armonioasa, o relatie profunda...
Implicarea intr-o relatie durabila de prietenie rezulta din impulsul de a te alatura celorlalti si, bineinteles, de a nu fi singura, izolata. Prietenia este o relatie armonioasa, o relatie profunda, care poate da sens vietii tale. Sunt sigura ca o doresti autentica. In acest timp, trairea ta afectiva ajunge, de cele mai multe ori, la o foarte mare intensitate.

Adesea, prietena sau prietenul nu-ti este nici ruda, nici iubit. Spre deosebire de rude, prietenele sau prietenii ti-i alegi singura. Este optiunea ta daca sa intretii o prietenie sau sa-i pui capat. De mentionat este faptul ca, spre deosebire de dragoste, prieteniei ii lipseste pasiunea.

Linia de demarcatie intre acesti doi termeni, prietenie si pasiune, nu este chiar atat de bine conturata. Astfel, poti fi si prietena iubitului tau, iar iubitul tau poate deveni si prietenul tau. In dragoste si prietenie, una se poate transforma in cealalta. Majoritatea cuplurilor isi considera de aceea  partenerii drept cei mai buni prieteni.

In anumite culturi, prietenii cei mai apropiati se gasesc din randul rudelor; de cele mai multe ori insa, datorita scaderii timpului petrecut in jurul rudelor, consecinta este ca majoritatea prieteniilor se formeaza in afara familiei largi.

Toate definitiile prieteniei includ caracteristici precum: consideratie reciproca, sprijin, nevoia de a face confidente, de a impartasi experiente si activitati; intr-un cuvant, presupun comunicare reciproca, afectiv-emotional-pozitiva, incredere si, intr-o oarecare masura, dependenta, aceasta fiind practic una dintre consecinte.

Prietenii iti plac pentru ca si tu le placi lor. Asemanandu-te cu ei, din punct de vedere ideologic, filosofic, atitudinal, din punctul de vedere al trecutului eventual etc, intre voi intervine si o comuniune de interese care va motiveaza pentru a va sfatui reciproc, pentru a va face anumite confidente referitoare la diverse situatii si, nu in ultimul rand, pentru a petrece cat mai mult timp posibil impreuna.

Te simti mai in siguranta in compania prietenilor pentru ca se aseamana cu tine, aceasta mai ales in conditii de stres.

Iata care ar putea fi caracteristicile ideale ale unei prietenii adevarate:

  •  Va tratati ca fiind egali.
  •  Va simtiti bine unul in compania celuilalt.
  •  Aveti incredere reciproca.
  •  Va aceptati asa cum sunteti.
  •  Va respectati in egala masura.
  •  Va ajutati la nevoie.
  •  Va purtati firesc si fara masti.
  •  Va intelegeti simtamintele si trairile.
  •  Va faceti confidente.
  •  Aveti interese si valori asemanatoare.

Prietenele si prietenii iti pot furniza o multime de informatii despre lume si solutii pentru problemele tale. Feed-back-ul primit iti permite sa-ti formezi o imagine mai buna despre tine insati, despre cum sa-ti adaptezi comportamentul si atitudinea, in situatii diferite.

Uneori le impartasesti anumite indoieli, fara teama de a fi respinsa. Chiar daca nu-ti ofera propriu-zis raspunsuri, simplul fapt de a te dezvalui cuiva contribuie la starea ta de confort psihic, prin asa-zisul catharsis sau descarcarea emotionala, folositoare pentru a nu permite incarcarea de acumulari tensionale cu efect sigur negativ.

In general, atunci cand iti cauti un prieten sau o prietena ar trebui sa te orientezi dupa urmatoarele cinci lucruri:

1. Similaritatea trasaturilor de personalitate, a valorilor sau atitudinilor - care iti permit impartasirea de experiente si activitati comune.

2. Reciprocitatea - sa va puteti ajuta, intelege si acepta, sa puteti avea incredere reciproca pentru eventuale confesiuni ce contin secrete personale, regula netradarii fiind esentiala.

3. Compatibilitatea - adica sa va simtiti bine impreuna.

4. Proximitatea - sa locuiti relativ aproape pentru a putea schimba intre voi pareri, idei, bunuri.

5. Modelarea reciproca - sa va apreciati reciproc calitatile, sa vi le respectati si sa acceptati sa va ajustati reciproc comportamentele, atiutudinile etc.

Este foarte bine cand simti ca tu si altcineva sunteti "in aceeasi barca", atunci cand simti ca ai o afinitate cu prietena sau prietenul tau si te simti in largul tau. Aceasta iti da o mai mare incredere in tine si te determina sa te exprimi mai liber, sa fii mai sincera, mai comunicativa si mai amabila cu ceilalti.

Deoarece prietenia nu are varsta, sex sau prejudecati, o poti avea oricand. Totul este sa gasesti persoana care sa aiba si ea nevoie de acelasi lucru.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • raluca pe 16 Mar 2011, 21:31
    Prietenie" fumata"! continuare

    Ii s-a citi pe fata dezamagirea,nu se astepta! De-a lungul prieteniei noastre i-am pus o conditie"Sa nu umli cu Clara!" Iar cand ne certam mrgea la ea! Stiu sunt ma posesiva dar i-am spus nu ea! in rest cu toata lumea! si azi statea doar cu ea...cand am luat-o si i-am spus sa ne impacam dupa ce am injurat-o pe Clara! Acum mi-am cerut scuze,si ne-am impacat! Dar am ajuns la o concluzie nu exista o PRIETENIE ADEVARATA. SAu exista dar nu la varsta asta! Am 14 ani! MAi incolo! Pe ea o cheama alexandra. SI ii din Moldova si ii mai prietenoasa ,dar sa faca o decizie! DAr am sa renut la ea ,DEfiNItIV! sa stea cu cine o accepta. "Orice e al tau intodeauna va gasi o cale sa ajunga la tine.

    1
    0

  • raluca pe 16 Mar 2011, 21:30
    Prietenie" fumata"! continuare

    Ii s-a citi pe fata dezamagirea,nu se astepta! De-a lungul prieteniei noastre i-am pus o conditie"Sa nu umli cu Clara!" Iar cand ne certam mrgea la ea! Stiu sunt ma posesiva dar i-am spus nu ea! in rest cu toata lumea! si azi statea doar cu ea...cand am luat-o si i-am spus sa ne impacam dupa ce am injurat-o pe Clara! Acum mi-am cerut scuze,si ne-am impacat! Dar am ajuns la o concluzie nu exista o PRIETENIE ADEVARATA. SAu exista dar nu la varsta asta! Am 14 ani! MAi incolo! Pe ea o cheama alexandra. SI ii din Moldova si ii mai prietenoasa ,dar sa faca o decizie! DAr am sa renut la ea ,DEfiNItIV! sa stea cu cine o accepta. "Orice e al tau intodeauna va gasi o cale sa ajunga la tine.

    1
    0

  • raluca pe 16 Mar 2011, 21:13
    Prietenie" fumata"!

    De-a lungul timpului am avut multe prietene bune[bff] dar nu la toate le-am spus problemele mele! Acum am o prietena care mi se pare cam falsa! Cand ii cu mine e bine,cand ii cu altcineva si mai bine! Nu spun ca am facut o gresala apropiindu-ma de ea"Tu iti alegi prieteni!". Ca sa ii dau o lectie ,dupa ce m-a dezamagit,m-am mutat cu o alta fata ii banca ,care a fost si ea la randul ei o bff' de-al meu.

    1
    0

  • deea pe 13 Oct 2008, 18:27
    hmmmm

    cum `spune alina:prietenu adeavarat este unul singur dar nu stiu daca mai sunt prieteni adevarati...spun asta pt ca eu am avut 2 prietene care leam considerat bune si pe la spate ma barfeau.nu spun ca eu sunt o prietena exceptionala dar eu niciodata nu mias trada prietena si ias desvalui secretele care mi lea spus asa cum au facut fostele mele prietene.de atunci nu mai am prietene ci doar amici nimic mai mult.un sfat va dau fetelor:aveti incredere doar in voi si niciodata sa nu incredintati nici un secret oricat de miz ar fi el nimanui.pooop

    2
    0

  • alina pe 26 Sep 2008, 09:49
    da

    Cred ca o prietenie este indispensabila cel putin in viata mea...este f important sa fie cineva acolo mereu cand ai nevoie sa vb cu cineva, sa-ti spui oful si multe alte lucruri care poate pentru altii nu au nici o importanta. Eu am un iubit cu care sunt imrpeuan de aproape 4 ani si ne intelegem bine pot vb cu el cam despre orice dar nu este acelasi lucru sa faci asta cu o fata care te cunoaste poate mai bine decat restul lumii. Nu am nevoie de multi prieteni nici nu am multi i pot numara pe degetele de la o mana dar e important sa-ti fie aproape atunci cand ai nevoie si la urma urmei cred ca prietenul adevarat este unul singur...

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod