Importanta unei cine linistite pentru starea de spirit

In societatea actuala, pentru foarte multi dintre noi cina reprezinta principala masa a zilei. Este si cazul tau? Nu este neaparat cel mai bun lucru pe care l-ai putea face...
In societatea actuala, pentru foarte multi dintre noi cina reprezinta principala masa a zilei. Este si cazul tau? Nu este neaparat cel mai bun lucru pe care l-ai putea face, dar daca tot ai ajuns in aceasta situatie, ar trebui sa faci tot ceea ce depinde de tine pentru a te asigura ca ai parte de o masa linistita, fara stres si fara agitatie.

Aceasta, indiferent de locul in care te afli: acasa, in bucatarie sau in fata televizorului (se stie ca nu este indicat, dar cati dintre noi tinem cu adevarat cont de acest lucru?) sau intr-un restaurant, este important sa ai parte de liniste. Atat in plan interior, cat si exterior.

"Pai de ce nu ar fi asa?", ai putea sa te intrebi, contrariata. Ei bine, s-ar parea ca lucrurile stau tocmai invers. Prea putine persoane reusesc sa se detaseze complet de stresul si tensiunile acumulate pe parcursul zilei. Culmea e ca de cele mai multe ori nici nu reusim sa ne dam seama de acest lucru, pentru ca ar insemna sa reusim sa ne detasam, macar intr-o mica masura. Iar daca la aceste surse de stres mai adaugi si eventualele discutii cu partenerul de viata (nici asta nu ar trebui sa se intample in timpul cinei, dar din moment ce in timpul zilei nu apucati sa va intalniti mai deloc...), tacamul este complet.

Probabil te gandesti ca, in definitiv, nu este nimic iesit din comun si ca li se intampla multora. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa te complaci. De exemplu, o serie de studii si cercetari realizate in strainatate au pus in evidenta faptul ca persoanele care au parte de o cina linistita dorm mult mai bine (procesul de digestie este influentat in sens pozitiv), randamentul la locul de munca este mult mai mare si, poate ca deloc intamplator, calitatea vietii sexuale este considerabil imbunatatita.

Teoretic, stii toate aceste lucruri, insa de aici si pana la a le pune in practica este un pas destul de mare. Pana la urma, este vorba despre o chestiune de autocontrol. Poate ca la inceput iti va fi greu sa abandonezi gandurile referitoare la ceea ce s-a intamplat la birou in timpul zilei, dar cu putin exercitiu vei reusi. Indiferent daca iei cina singura sau nu, este esential sa te desprinzi de probleme. Numai astfel vei putea dormi cu adevarat linistita, pentru a putea a doua zi sa o iei de la capat... Iata cateva modalitati cu ajutorul carora ai putea realiza acest lucru.

  •  Daca te uiti la televizor, da volumul mai incet. Putine lucruri sunt mai stresante pentru organism decat poluarea fonica in timp ce stai la masa. Eventualele discutii intre comeseni ar trebui purtate pe un ton scazut si se vor evita subiectele de natura sa creeze dispute. In cazul in care tii musai sa ai un fundal muzical, este bine sa optezi pentru o muzica lejera, instrumentala. Sunteti mai multi la masa? Fiecare ar putea alege cate o melodie, in functie de preferinte.

  •  Bineinteles ca nu ai chef si nu vezi niciun motiv pentru care ar trebui sa folosesti la o cina obisnuita setul de farfurii din portelan chinezesc. Nu-ti sugereaza nimeni asa ceva, dar ai putea avea un plus de grija fata de aranjamentul mesei. De exemplu, poti pune o fata de masa viu colorata, un buchet de flori, un set de pahare din sticla colorata... Sunt solutii simple si necostisitoare, dar care vor face, cu siguranta, diferenta pentru starea ta de spirit. Nu minimaliza impactul elementelor vizuale asupra psihicului.

  •  Lumina din incapere ar trebui sa nu fie foarte puternica, ci mai degraba difuza - puteti folosi si lumanarele mici, daca aveti chef. Acestea confera cinei un aspect preponderent sarbatoresc si, daca nu vreti ca acest lucru sa alunece in derizoriu, puteri recurge la lumanarele numai o data pe saptamana - cina de sambata seara, spre exemplu. N-ar fi rau sa va faceti din asta un obicei. Viata este atat de agitata, incat avem nevoie de repere...

  •  Conversatia este importanta. Toti cei prezenti la masa ar trebui sa se abtina sa vorbeasca despre problemele acumulate peste zi. Cina nu reprezinta nici pe departe momentul propice pentru a se plange fiecare de problemele avute cu sefii, colegii de scoala, traficul si alte asemenea chestiuni dezagreabile. Sunt multe aspecte despre care se poate discuta la o adica, intretinandu-se o conversatie lejera: ultimele noutati ale zilei, stirile sportive, cele mai recente aparitii cinematografice, si asa mai departe.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florentina pe 27 Iun 2008, 10:25
    DISCUTII LIBERE

    DE PREFERAT E BINE SA SE RESPECTE NISTE REGULI DE CONVIETUIRE INTRE PARTENERI DAR CATEODATA NU SE INTAMPLA ASA.,SE CREEAZA MICI DISCUTII CARE POT DEGENERA IN VORBE TAIOASE SI DURE LA ADRESA UNUIA DINTRE PARTENERI,

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod