Dezvolta-ti stima de sine

Stima de sine se refera la felul in care ne vedem si daca ne place sau nu ceea ce vedem in propria persoana. O stima de sine pozitiva ne permite sa actionam eficient si sa facem fata...
Stima de sine se refera la felul in care ne vedem si daca ne place sau nu ceea ce vedem in propria persoana. O stima de sine pozitiva ne permite sa actionam eficient si sa facem fata dificultatilor vietii, in timp ce stima de sine negativa provoaca diverse perturbari in viata noastra de zi cu zi.

Stima de sine inseamna a avea incredere in sine, a fi sigura de sine, a fi multumita de sine si cuprinde trei elemente: increderea in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine.

Iubirea de sine presupune sa te iubesti asa cum esti, in ciuda eventualelor defecte si limite, a esecurilor si infrangerilor; este o iubire neconditionata, care nu depinde de performantele tale - esti demna de iubire si respect, pentru ca existi.
Iubirea de sine te ajuta sa te restabilesti dupa un esec, te fereste de indoiala si te apara de disperare.

In mare parte, iubirea de sine depinde de dragostea pe care am avut-o de la familia noastra atunci cand eram copii si carentele sale la acest nivel sunt dificil de compensat. Multe persoane care nu au avut parte de suficienta iubire in copilarie pot suferi in perioada adulta de tulburari de personalitate, avand o maniera de a fi care ii impinge spre conflict sau esec.

Conceptia despre sine se refera la parerea pe care o avem despre noi, la evaluarea calitatilor si defectelor noastre, la convingerea noastra privind propriul potential si prorpiile limite.
Aceasta conceptie se formeaza tot in timpul copilariei, in functie de asteptarile pe care le au parintii de la noi (de exemplu: o mama lipsita de resurse financiare isi indruma fiica sa-si gaseasca un sot bogat).

Increderea in sine inseamna a fi capabila sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatii importante din viata. Increderea isi are radacinile in educatia pe care am primit-o in familie si la scoala - o persoana fara incredere in sine se simte inhibata chiar si in situatii obisnuite de zi cu zi (de exemplu, sa vorbeasca la telefon).

Exista o relatie de interdependenta intre aceste componente ale stimei de sine: iubirea de sine duce la o conceptie pozitiva despre sine, care la randul sau influenteaza favorabil increderea in sine.

Francois Lelord si Cristophe Andre ("Cum sa te iubesti pe tine") ne ofera cateva strategii care ajuta la dezvoltarea stimei de sine:

  •  transforma-ti plangerile in obiective: gandeste pozitiv si utilizeaza termenii "mi-ar placea sa fac" in loc de "n-am chef de nimic";
  •  alege obiective adaptate realitatii, care pot fi atinse;
  •  imparte-ti obiectivele in etape intermediare; o distanta prea mare pana la indeplinirea obiectivului final te va descuraja;
  •  apeleaza la psihoterapie daca observi ca nu mai evoluezi si simti frecvent emotii negative: nemultumire, frustrare, tristete, inhibitii, esecuri care se repeta.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • treisferturi pe 16 Sep 2008, 15:33
    stima de sine

    Cred k o stima buna de sine e importanta in fiecare situatie si se poate dezvolta si dak nu o ai din familie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod