Depresiv sau pur si simplu nefericit?

Depresia este o afectiune care in timp influenteaza gandirea, afectivitatea, comportamentul si confortul fizic. In multiplele sale variante, aceasta se intalneste la 20% dintre femei, 10% dintre barbati, si 5% dintre adolescentii din intreaga lume, si poate debuta la orice varsta, inclusiv in timpul copilariei. Insa, apare cu precadere la persoanele de varsta a doua si la cele varstnice.
Declansarea afectiunii este determinata de mai multi factori etiologici, cum ar fi: factorii genetici (istoric familial posibil pozitiv), alte afectiuni medicale (de exemplu, o infectie virala), anumite medicamente, modificari hormonale (premenstruale sau postpartum), droguri, alcoolul si alte tulburari psihice. De asemenea, acesta boala este declansata si de anumite conditii de viata, cum ar fi stresul extrem sau un necaz deosebit.

Exista persoane la care depresia apare chiar in conditii optime de viata. Desi cauzele precise ale depresiei majore nu sunt inca bine cunoscute, cercetatorii considera ca boala ar avea ca substrat o perturbare la nivelul neurotransmitatorilor cerebrali (substante chimice care moduleaza dispozitia).


Depresie sau nefericire?

Ultimele cercetari facute in acest domeniu avertizeaza ca de cele mai multe ori persoanele nefericite sunt diagnosticate de medici ca fiind depresive. Astfel, acestea sunt supuse unor tratamente cu medicamente, care nu ajuta in niciun fel. Psihiatrii spun ca diagnosticarea nefericirii drept depresie a inceput in secolul XXI, din cauza unor strategii de marketing inteligent. Astfel, potrivit specialistilor unul din cinci adulti este diagnosticat, macar o data in viata, ca suferind de depresie. Acest lucru costa extrem de mult, deoarece persoanele in cauza cheltuie milioane sau poate miliarde pe medicatie, iar productivitatea acestora scade considerabil.


Intr-un studiu efectuat pe un esantion de 242 profesori, 4 din 5 au intrunit criteriile de diagnosticare intr-una dintre categoriile: depresie minora, depresie sub-clinica sau depresie majora. Simptomele includ stari ca pierderea apetitului pentru mancare timp de 2 saptamani, tulburari ale somnului, scaderea libidoului si oboseala. De asemenea, expertii sunt de parare ca orice om are aceste tulburari cel putin odata in viata, si ca "este normal sa fii trist si uneori nefericit, dar s-a ajuns intr-un moment in care starile normale sunt diagnosticate drept depresie sau tratate ca boli".

Pe de alta parte, profesorul Ian Hickle de la Unviersitatea din Sydney a declarat ca diagnosticarea acestor stari drept depresie, si tratarea pacientilor in consecinta a dus la scaderea sinuciderilor, si la cresterea productivitatii muncii celor afectati de boala. In plus, medicul a explicat ca stigmatul pe care il purtau cei diagnosticati drept depresivi a disparut, iar termeni ca "stresat" si "cadere nervoasa" au fost abandonati.


Cum se manifesta depresia?

O persoana sufera de depresie daca prezinta o parte din simptomele de mai jos aproape zilnic, timp de cel putin 2 saptamani:

  • lipsa interesului fata de activitati sau lucruri pe care le aprecia pozitiv, inclusiv viata sexuala;
  • lentoare sau agitatie cu incapacitatea de relaxare;
  • modificari de apetit cu crestere sau scadere in greutate;
  • aparitia unei stari de spirit pesimiste dominata de ganduri legate de moarte sau sinucidere;
  • tentative de sinucidere in antecedente;
  • aparitia dificultatilor legate de concentrare, gandire, memorare sau luarea de decizii;
  • oboseala accentuata permanenta, care conduce la insomnii.

Daca o persoana prezinta cel putin 5 dintre aceste simptome, timp de cel putin 2 saptamani, este posibil ca ea sa sufere de depresie majora si trebuie sa consulte medicul in vederea stabilirii unui diagnostic.
Insa, daca starile de mai sus sunt trecatoare sau daca se manifiesta frecvent, dar pentru o scurta perioada de timp, persoanele respective pot fi numite cel mult, nefericite si nu au nevoie de tratament pe baza de medicamente.

Depresia seamana mult cu starea de proasta dispozitie si de nefericire, insa, in cazul depresiei, simptomele se pot agrava in timp si pot dura luni si ani de zile. Pacientul se gandeste numai la nenorociri, la catastrofe, la pierderea unei persoane iubite, pierderea locului de munca si a relatiei cu o anumita persoana. Treptat, bolnavul se simte tot mai singur, plictisit, neajutorat, indurerat, foarte trist si coplesit de problemele cu care se confrunta.


Tratamente antidepresive naturiste

Experiente indelungate au depistat numeroase preparate antidepresive naturale, insa dintre acestea cea mai mare eficienta a dovedit-o sunatoarea sau pojarnita. Se recomanda consumul a 2-3 ceaiuri pe zi, inainte de mesele principale, dintre care unul inainte de culcare. Ceaiul poate fi inlocuit cu tinctura de sunatoare (cate 4-10 picaturi de 5 ori pe zi), intr-o cura de lunga durata, sau cu ulei de sunatoare (cate 1 lingurita de 2-3 ori pe zi).

De asemenea, antidepresive utile sunt si uleiurile eterice, luate separat sau in amestecuri din lavanda, busuioc, salvie, trandafir, iasomie, ghimbir si maghiran sau se prepara un macerat din miere de albine cu fructe de catina alba, polen sau propolis.
Totodata, se poate urma o cura cu fructe de abligeana si catina sau cu suc proaspat de telina, spanac si orz verde.

Pentru uz extern sunt eficace compresele pe frunte, ceafa si coloana vertebrala cu tinctura de sunatoare, masaje cu ulei de rozmarin sau tinctura de valeriana si silnic, sau inhalatii cu uleiuri aromatice si apa de roze si lavanda. Mai mult, sunt recomandate si baile generale si de sezut cu coada calului si cimbrisor (200 g amestec la 5 litri apa, care se fierb 1 minut, se infuzeaza acoperit 15 minute), de 3 ori pe saptamana.


Tratamentul antidepresiv trebuie combinat cu un regim alimentar

Este recomandat ca atunci cand urmezi un tratament antidepresiv, fie pe baza de medicamente, fie pe cale naturala, acesta sa fie corelat cu un regim alimentar. Astfel, aparitia primelor simptome depresive ar putea fi corelata cu fluctuatiile glicemiei din sange, ceea ce impune un consum imediat de zahar (la persoanele nediabetice) sau fructe dulci. Este cunoscut ca zaharul este combustibilul esential al creierului, fiind indispensabil tuturor functiilor cognitive si pentru mentinerea bunei dispozitii. Dupa alimentarea cu zahar, creierul incepe sa secrete serotina, o substanta organica considerata ca "hormon al fericirii", un mesager al starii de bine. Dintre toate produsele zaharoase, ciocolata este produsul de baza in producerea serotinei, mai ales la tinerii cu depresii.
Pentru ca efectele sa fie mai pronuntate, alaturi de sfecla rosie trebuie sa se consume peste oceanic (somon, ton, cod), asociere care are rolul de a restabili echilibrul emotional.

Dintre legume, pe langa sfecla rosie sunt benefice morcovul, telina, spanacul, salata verde, patrunjelul, varza, ceapa si usturoiul, care au efecte tonice si stimulatoare. Iar, dintre fructe nu trebuie sa lipseasca de pe masa caisele, merele, ciresele, visinele, strugurii si coacazele.
 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cami pe 7 Iul 2013, 18:40
    depresia se trateaza

    sufar de depresie de multi ani iar de un an de zile iau sertralina .rezultatul este foarte bun . maajutat sa depasesc tristetea care nu malasa sa vad frumusetea si bucuriile vietii

    0
    0

  • Stefan dorina pe 18 Dec 2012, 02:40
    depresia mea.

    am citit tot despre depresie dar pana akuma nu am stiut ca si eu sufar asa grav de asta,sunt ingrozita,defapt eu am mai avut momente de suicid si in trecut,ultima afost aseara chiar i.mi doream sa mor pt ca efectiv nu mai i.mi vad rostu cel mai bun prieten ma ignora sant dependenta de el ..si el ma ia mereu in ras cand i.i spun ca ma sinucid iar asta ma enerveaza maxim ma provoaca.Nu am som si nu mai stiu de mn..

    0
    0

  • IOANA pe 5 Oct 2012, 11:27
    DEPRESIE

    EU CRED CA LIPSA DE RUGACIUNE SI INDEPARTAREA DE DUMNEZEU DUCE LA DEPRESIE.DACA TE ROGI LA DUMNEZEU SI TE DUCI LA BISERICA REGULAT GASESTI LINISTEA DE CARE AI NEVOIE.IN CAZUL DEPRESIEI CRED CA FOARTE MULT CONTEAZA SA NU FIM SINGURI.VA DORESC MULTA SANATATE SI AVETI CREDINTA IN D ZEU.

    1
    3

  • Ana pe 9 Iul 2012, 15:44
    Depresia

    Si eu am suferit din dragoste si stiu cum e...parca s-ar sfarsi lumea, dar sa stii ... cu putin ajutor vei realiza ca in viata exista si alte lucruri frumoase care te fac fericita. Poti intra pe www.depresiv.ro si acolo o sa gasesti mult info utile si o lista cu psihiatrii din Bucuresti. Eu n-as putea sa-ti recomand unul pentru ca pana la urma la mine n-a mai fost necesar. Succes!

    2
    0

  • Miculinaa pe 30 Mai 2012, 16:31
    Solicitati ajutorul unui psiholog!

    Pentru a trece mai usor si mai repede peste perioadele depresive va recomand sa solicitat ajutorul unui psiholog. Acum, puteti vorbi cu psihologul de la dvs. de acasa, din fata calculatorlui, prin intermediul platformei de comunicare topexperti.ro. Intrati, testati si verificati si sigur veti gasi sprijinul de care aveti nevoie. Va multumesc.

    0
    0

  • elvira pe 4 Nov 2011, 22:43
    DEPRESIE

    La Cluj Napoca,la Spitalul de Ergoterapie str.Decebal,este un spital de psihiatrie. Cautati-l pe d-nul Profesor Birt Poate sa va scoata din aceste stari Sanatate si numai bine

    2
    0

  • gabriela pe 31 Ian 2011, 02:00
    ma simt un nimeni

    dispun si eu de acele stari care s-au enumerat mai sus..si totul a aparut din cauza faptului ca sufar foarte tare din dragoste..imi iubesc foarte mult prietenul insa el nu-mi acorda atentia pe care eu mi-o doresc si din aceasta cauza consider ca am ajuns la depresie..nu pot sa traiesc fara el..nu mai am pofta de mancare,am insomnie..viata mi se pare un cosmar.as vrea sa-l uit si nu reusesc..daca as incerca sa fiu cu altul as avea mustrari de constiinta,m-as gandi ca l-am inselat chiar daca eu nu mai am o relatie cu el...vreau sa fiu numai a lui,sa nu mai intre nimeni in viata mea indiferent daca mai suntem impreuna sau nu..plang atat de mult simt ca innebunesc,nu mai rezist,as face orice pentru el desi stiu k nu merita.ii este greu sa-mi indeplineasca dorintele,desi imi spune ca ma iubeste.uneori in timpul in care nu ne vedem ii spun sa vorbim mai mult la telefon,am nevoie sa vorbeasca cu mine,ii simt lipsa..si se simte stresat.pai ce iubire este asta?ajutati-ma va rog cu un sfat daca se poate.

    11
    0

  • of.. pe 25 Dec 2010, 13:40
    of..

    Am 15 ani ! Sunt la liceu am suferit un atac de panica . Nu am stiut cum sa abordez problema , nu am dormit toata noaptea, nu mi sa mai intamplat asa ceva.Cu toate ca imi trecuse in 20-30 minute, dupa acest timp m-am speriat ingrozitor cu gandul (daca voi ramane mereu asa ,daca nu o sa ma mai fac bine etc..) Inima imi bate cu putere in unele momente ale zilei. Nu imi mai face placere sa citesc o revista LEVEL , eram mort dupa ele , nu imi mai face placere sa ma joc pe PC am 5-6 jocuri instalate imi placea foarte mult sa ma relaxez jucanduma un joc cu pac-pac :D , eram al 3-lea la contest skateboarding Brasov , iubeam sa ma dau cu placa , sa fac sport , orice sport , sunt berbec , deci foarte energic , in fiecare zi faceam cate 10 minute de sport (nici chestia asta nu imi mai place) . Profesoara de romana mi-a spus cand i-am dus un referat (Tu ai talent de scriitor ,ori ai copiat de pe internet) , drept sa spun imi place sa imi redau trairea in cuvinte . Sufar de o depresie de cand cu atacul meu de panica.Mi-am facut toate analizele la sange si faringian , toate elementele chimice din corpul meu sunt normale . Si rezultatul cardiolog este bun !, la psiholog nu am mers pentru ca este Craciun.Parinti mei incearca sa ma ajute dar totul depinde de mine.(Ajung foarte repede dintr-o stare vesela la una de tristete si de nervozitate ) Nu inteleg ce se intampla cu mine ! incep deja sa am probleme cu memoria numai in prima saptamana de vacanta ! . Ce ma fac la scoala ca sunt doar clasa a a 9-a . Nu mai reusesc sa ma concentrez. Daca poate cineva sa imi dea o idee , rusu_ovi94

    4
    0

  • leonard pe 8 Iun 2010, 22:46
    cred ca sufar de asa ceva

    eu traesc ac simtome de vreo 4 luni si imi este din ce in ce mai greu am luat si ceaiuri antistres si medicamente dar degeaba din ce in ce mai den imi vine in minte ideea de suicid desii ii detest pe cei care fac asta dar cred ca la un moment dat jungi in stare sa o faci nu stiu ce sa mai fac o sa incerc si sfaturile dv. sper sa ma ajute alfel.................

    8
    0

  • dana pe 17 Mai 2010, 19:58
    si eu am suferit de aceasta boala

    am avut toate simtomele de mai sus si am luat un tratament antidepresiv.Dar ce pot sa fac atunci cand cineva de langa mine sufera de acelas lucru dar nu vrea sa vorbeasca cu nimeni?Ce pot sa fac sa poata avea incredere in mine?Eu cred ca are probleme cu parintii lui, iar ieri mi-a zis *am inceput sa ma gandesc din ce in ce la ce e mai rau*.

    3
    0

  • pentru la fel si eu pe 9 Iun 2009, 14:48

    exact asa-s si eu nu mi-o lua in nume de rau dar da-mi id sa vorbim poate ne putem ajuta

    0
    0

  • cretzy pe 7 Apr 2009, 11:58
    la fel si eu

    mi se potriveste,dupa multe dezamagiri in dragoste si mai ales cu "prieteni" n mai am pofta de nimic,tata a murit de ziua mea de nastere si bunik in ziua in care m-am botezat.incerc sa gasesc puterea de a trai si de a merge mai departe in mine pt k nu mai am incredere in nimeni

    0
    0

  • Camelia pe 27 Feb 2009, 08:54
    asa este

    Tot ce s-a scris in articol traiesc si eu. De mai bine de un an. Cand citesc imi vine sa rad.Cand sunt cu mine, singura, imi vine sa plang. Oameni buni, depresia este o afectiune psihica! Mie imi era rusine sa recunosc asta pana acum. Am descoperit insa ca daca accepti asta, este mult mai usor, simti ca ceva sau cineva iti da putere sa faci ceva pentru tine.Sa cauti motive sa mergi mai departe. Sa iti vina puterea de a-i rade in fata si de a o infrunta. Nu stiu, poate da rezultate, eu una incerc, experimentez...Va doresc la toti putere si incredere in voi. De fapt asta e adevarata cauza, pierderea increderii in tine.

    0
    1

  • alina pe 18 Dec 2008, 22:42
    Se rezolva dar iti trebuie ajutor

    Articolul este foarte bun, sper sa am vointa necesara sa incerc unele remedii, prefer cele naturiste. Chiar am nevoie sa ies din starea asta pt mine o problema grava o consider cea de concentrare, imi pierd interesul in ceea ce ar trebui sa fac si am probleme cu memoria.

    1
    0

  • Annie pe 16 Dec 2008, 22:43

    Toate simptomene enumerate mai sus le am in fiecare zi si au trecut mai bine de 2 luni... si nici calmantele nu ma mai ajuta...:-j

    3
    1

  • ihaela pe 3 Iun 2008, 21:42
    aaaaaaaa

    Eu sunt in depresie nu ma inteleg bn cu colegi cu mama cu tatat am ajuns sa ma urask................

    1
    1

  • potaita pe 23 Mar 2008, 22:52
    Ai dreptate

    Nu mai poti avea incredere in nimeni, pt k te poate trada persoana in care ai cea mai mare incredere asa cum mi s-a intamplat mie.

    0
    1

  • GINA pe 17 Mar 2008, 14:37
    VOINTA MULTA

    SE POATE VREAU SA CRED DAR S-A INTIMPLAT CEVA CU OAMENII

    1
    0

  • Adrian pe 11 Mar 2008, 16:58
    Depresia ne-o inducem singuri !

    In emisfera stanga se stocheaza supararile, inconstient acestea afecteaza echilibrul neurotransmitatorilor iar prin feedback pozitiv se ajunge la depresii majore. Vointa, sexul, rugaciunea, meditatia sunt in emisfera dreapta. Medicamentele, plantele calmeaza si activeaza emisfera dreapta ce nu poate fi afectata de depresii, dar poate fi folosita la inductii aberante negativiste (satanism, calatorii astrale, etc) ce pot rupe omul de lumea reala si-l poate distruge. Cea mai buna este o medicamentatie adecvata (cat mai putin dozata..., doctorii exagereaza), psihoterapie competenta. Aici fiecare cu norocul lui si cum stie sa caute. Gandirea pozitiva, respiratia abdominala (Qi-Gong), rugaciunea fac minuni !

    1
    0

  • lidia pe 8 Feb 2008, 19:20
    Depresia

    Cu incredere deplina in ceaiuri de sunatoare si gandire pozitiva rugaciune se poate iesi foarte usor.

    5
    0

  • rusu dumitru pe 25 Ian 2008, 11:30
    Se poate iesi din aceasta boala crunta

    Asta vreau saa stiu daca pot iesi din aceasta boala?

    2
    1

  • rusu dumitru pe 25 Ian 2008, 11:27
    Am ajuns la capatul puterilor

    Traiesc de mai bine de un an in acest paradox si mai bine spus calvar, am acelasi ganduri, aceeasi oboseala si probleme in gandire nu comunic cu lumea si nici cu cei din famile imi este foarte greu sa mi gasesc cuvintele, am urmat un tratament medicamentos timp de un an si efectele se vad adica am ajuns acum si bolnav fizic... da asta-i raspunsul la medicamente, sunt iesit cu totul la ce se intimpla in jur si ma rog tot timpul ca intr-o zi voi iesi din acesta depresie avansata, pentru cei care au aceasta boala sa nu se gandeasca niciodata la sinucidere pentru ca viata e frumoasa si chiar daca avem acesta probleme egal sa ne bucuram ca traim si ca nu am murit.

    0
    0

  • florian pe 8 Oct 2007, 14:19
    depresia anxioasa

    eu cred ca aici sunt mult mai multi factori decat ati enumerat dvs.eu sufar de aceasta afectiune de mai bine de 7 ani si am urmat cu fel de fel de medicamente antidepresive care nu m-au ajutat cu nimic.la un momendat te resemnezi si trebuie sa crezi ca boala face parte din tine ba chiar trebuie sa te confunzi cu ea.de fapt trbuie spus aici ca nu ramai decat cu obsesia acestei boli.

    0
    0

  • eden33 pe 11 Sep 2007, 19:43
    vreau sa stiu

    pierderea memoriei citeva secunde ma simt intro lume paralela nu pot dormi am inpresia ca toata lumea are ceva cu mine e o depresie sau inebunesc daca vorbesc ma simt bine dar am o durere groaznica in cap

    1
    0

  • Logofatu dana pe 11 Sep 2007, 12:51
    depresia

    Articolul este nemaipomenit, am sa il listez si sa il dau fiicei mele mari care se confrunta cu o astfel de problema.

    2
    0

  • flori. pe 23 Aug 2007, 16:57
    depresia.

    cred ca majoritatea trecem prin stari depresive.important,cred eu,este sa ne dam seama singuri de situatie si sa incercam a nu dispera,a gandi pozitiv la situatia creata,si cu atat mai mult sa nu apelam la calmante fara consult medical.si eu am avut parte de asa ceva,si cu putinul calm care-l mai am am reusit sa trec cu bine si fara urmari.

    0
    0

  • kludeea pe 23 Aug 2007, 13:28
    super articol

    Foarte interesant articolul, dar stiti cum este practica ne omoara.Si eu sufar de depresie, cred ca de vreo 7 luni si nu reusesc deloc sa scap.Slabesc pe zi ce trece si plang pana numai am lacrimi.M-a ajutat intr-o prima faza, extraveralul, apoi xanax, iar acum nimic.

    0
    0

  • FANICA POLOJAN pe 22 Aug 2007, 10:35
    MULTUMIRI

    CHIAR AVEAM NEVOIE DE ASTFEL DE ARTICOL EXCELENT

    1
    0

  • dulca maria pe 21 Aug 2007, 09:24
    despre depresie

    In cazul meu este o depresie,cu numeroase tentative de suicid,dar toate acestea au un nume:sotul meu.El stie ca nu mai suport anumite lucruri si le face intentionat pentru a ma necaji.Cand i-am povestit unui specialist tot ce mi se intampla mi-a spus ca este sadic.Eu ce sa mai fac?Am o varsta,nu mai am pe nimeni iar cu banii stau prost.El traieste de ani buni cu scopul de a ma vedea pe mine scoasa din minti.L-am intrebat ce castiga daca are dreptate si sunt nebuna?Rade.

    1
    1

  • aura pe 21 Aug 2007, 08:52
    o sa incerc sfaturile dvs...

    In mare parte cred ca acest articol contine sfaturi potrivite pt tratarea depresiei. Oricum o sa le incerc... Multumesc... incercati sa scrieti ceva articole si despre fobia sociala, agorafobie... sau despre o alta prob care ma macina pe mine si anume transpiratia excesiva mai ales in zona fetei..

    1
    0

  • elenapop pe 21 Aug 2007, 05:48
    cred...

    evita depresia si starea de nefericire gandeste-te si apropiete de dumnezeu, incearca sa nu te izolezi si sa ai mereu aproape persoane cu care poti vorbi deschis despre orice in caz contrar du-te la psiholog desigur ca poate sa te ajute, ai incredere cineva in lumea asta te iubeste, cauta motive in adancul tau pt care merita sa lupti si sa nu te lasi macinat de problemele fictive.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod