Cum să spui "nu" politicos

Atunci când rogi pe cineva să te ajute, e greu să auzi "nu". Acest răspuns poate să ne rănească orgoliul. Începem să ne întrebăm dacă celeilalte persoane îi pasă de noi și ne simțim jenați că ne-am arătat vulnerabilitatea cerând ajutorul.
Iar pentru că știm cât de mult poate răni pe cineva un refuz, putem cădea în capcana de a accepta rugămințile celorlalți mereu, doar pentru a evita să le rănim sentimentele. Însă iată cum poți să spui "nu" politicos!

Învață cum să spui "nu" politicos, fără a jigni pe cineva


Să presupunem că ai o zi încărcată la birou. Cineva bate la ușă - este un coleg care are nevoie de ajutor pentru a termina un raport urgent. Te întreabă dacă îl poți ajuta. Nu prea ai timp, ai multe lucruri pe care trebuie să le faci, dar știi cum este să ai nevoie de ajutor și să nu-l primești.
Așa că îi spui colegului că îl ajuți. Însă de ce este atât de greu să spui "nu"?

Chiar și cele mai independente persoane au o dorință naturală de a accepta. Totul este corelat cu instinctul de supraviețuire. La începutul istoriei noastre evolutive, era important ca toți cei din grup să aibă sprijinul celorlalți. Prin urmare, acest obicei a ajutat supraviețuirea individuală și a grupului. Poate că ai o viață independentă, dar acest vechi instict încă este prezent.
În plus, este vorba și despre statutul social și apartenență. Dezvoltăm atașamente și încercăm să câștigăm dragostea altor persoane ajutându-le. Iar atunci când refuzi, cealaltă persoană se simte prost.

Ce poți face în astfel de situații? Nu vrei să refuzi, deoarece nu vrei să calci în picioare sentimentele celeilalte persoane. Din fericire, există o soluție destul de simplă. Atunci când cineva îți cere ajutorul, întreabă cum poți ajuta! Acest răspuns este mai puțin dur.
Nu amenință orgoliul nimănui și îi forțează pe cei care au nevoie de tine să precizeze exact ce își doresc. Dacă aceștia nu sunt dispuși să detalieze, este ușor să refuzi.

Atunci când întrebi cum poți să ajuți în loc de a refuza direct, reușești să protejezi orgoliul celeilalte persoane și respecți nevoia de apartenență, respect, popularitate și dragoste. Nu este o respingere. Va fi interpretată ca o întrebare și ca o încercare de a solicita feedfack. Când întrebi cum poți ajuta, o încurajezi pe cealaltă persoană să îți specifice de ce ajutor are nevoie.
Chiar dacă nu este încă sigură, atunci când o întrebi, o vei forța să se gândească la pașii ce trebuie întreprinși pentru a îndeplini o sarcină. Așa că vei afla dacă are o nevoie reală sau doar caută pe altcineva pentru a-și îndeplini sarcinile banale.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod