Cum sa scapi de timiditate

Este o realitate faptul ca timiditatea reprezinta o bariera psihologica in relationarea interpersonala. Parca ceva te opreste sa te exprimi, sa arati ceea ce esti si sa comunici...

Este o realitate faptul ca timiditatea reprezinta o bariera psihologica in relationarea interpersonala. Parca ceva te opreste sa te exprimi, sa arati ceea ce esti si sa comunici ceea ce doresti.


De fapt, este o caracteristica ce determina o alaturare intre ceea ce esti si ceea ce nu poti arata ca esti, deoarece reusita de a te prezenta si reprezenta in fata celorlalti, clar, in deplinatatea calitatilor tale (calitati pe care stii ca le ai si pe care le-ai cultivat) este nesatisfacatoare.

Te dezavantajeaza faptul ca esti timida si nu reusesti sa convingi prin exprimarea a ceea ce esti si potentialul pe care il ai?

Primul pas si cel mai important pe care trebuie sa-l parcurgi reprezinta o conditie a reusitei tale: sa-ti doresti din tot sufletul depasirea timiditatii, daca ai ajuns la concluzia ca aceasta te caracterizeaza. Numai in acest fel vei fi pregatita sa urmezi sfaturile de mai jos.

Cum sa scapi de timiditate: observa limbajul corpului tau

1. Studiaza-ti limbajul corpului, de la privirea ocolita la felul de a te aseza pe marginea scaunului, vocea prea inalta sau prea joasa, tacerea tensionata, mimica si gestica impietrite sau teatrale, pe care cei din jur nu prea "le gusta".

Incearca sa privesti firesc, in ochi, persoanele din fata ta, deoarece acest lucru transmite sinceritate, incredere si, de ce nu, simpatie. Pozitia spatelui tau nu trebuie sa fie decat dreapta si impunatoare, deoarece exprima siguranta si stima de sine. Daca este nevoie sa dai mana cu un partener de afaceri, strangerea de mana nu trebuie sa fie defensiva (moale sau doar schitata), dar nici ofensiva (puternica). Exerseaza cum ar trebui sa procedezi, acasa, cu persoane apropiate tie, care pot si sunt dispuse sa-ti sustina eforturile depuse pentru depasirea timiditatii.

Cum sa scapi de timiditate: comunicarea verbala

2. Studiaza-ti modul de a comunica verbal, evitand conversatia lacunara, laconica si mai ales tacerea, care este blocajul cel mai frecvent. Incearca sa redai tacerii o incarcatura emotionala, deoarece si aceasta poate fi un mod de comunicare: stimulativa pentru ceilalti printr-o mare putere de a asculta; incruntata, tensionata, agresiva, inhibanta sau autoinhibanta; ironica, dezaprobatoare, dispretuitoare, cu un rol defensiv sau meditativa, filosofica. Renunta la tacerea golita de prea mult sens sau la cea care abunda de sensuri, la tacerea brusca sau prelungita.

Cum sa scapi de timiditate: teama de oameni 


3. Abandoneaza-ti felul de a fi singuratic, placerea singuratatii sau teama de oameni. Teama pe care o resimti in mod subconstient este de fapt teama de teama, mai mult imaginara. Incearca sa fii mai indrazneata, sa cauti compania celorlalti, incearca sa-i cunosti si sa-i intelegi. Dezvolta comportamente sociale armonioase si eficiente interpersonal. Gandeste-te ca toti trebuie sa interactionam intr-un fel sau altul, voit sau nu. Lumea este formata din noi toti!

 

Comentariile 101-127 din 127

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexa pe 6 Aug 2010, 18:55
    tacuta.

    Deci presupun ca 'tacerea' e problema mea,nu 'timiditatea'.De asemenea cred ca aceasta teama a mea de a cunoaste persoane noi vine de la teama ca iar o sa tac malc sau cam asa ceva..nu e usor sa ma analizez :))

    4
    3

  • alexa pe 6 Aug 2010, 18:51
    timida si nu prea

    Eu nu prea sunt timida,eram,dar am observat ca am o placere pentru singuratate.Cum scria si in articol,uneori am o teama de teama (ca oamenii nu m-ar intelege).De asemenea,cand cunosc persoane noi (mai multe in acelasi timp),parca sunt muta.Trebuie sa ma gandesc vreo 10 min pt o propozitie care rupe tacerea.Daca cunosc o persoana sau 2 nu am probleme,dar mai multi de-odata.Dar nu sunt timida 100%..

    6
    4

  • cla pe 8 Iul 2010, 01:58
    secretul

    Pentru a scapa de timiditate trbuie sa constientizam ca, in fiecare dintre noi exista un "tigru",un supravietuitor,un om puternic...daca va descoperiti "tigrul"din voi,il puteti elibera ...tigru nu insemna violenta,sau tupeu necontrolat...ci increderea in voi.Relatia cu voi insiva, sa va iubiti,sa va valorizati,acolo este cheia tigrului :) si eu am fost timida...iar atunci cand mai am momente in care imi reapare in anumite circumstante nu fac decat sa imi reamintesc ca undeva in mine este o putere..

    10
    3

  • florin pe 28 Iun 2010, 23:37
    timid

    nu resesc sa comunic cu ce-i din jurul meu..... nu pot sa privesc nici o persoana in ochii..... sunt asa de timid ca cand incer sa vb cu ce-i din jurul meu cred ca vb fara inteles si ma simt foarte prost..... totii ce care ma cunos am-i zice sa vb....:((((( vreau sa comunic sa pot privi o persoana in ochii cand vb cu ia..... ajutatimaaa va rog..... ori ce sfat e bine venit :((((((

    5
    3

  • D pe 17 Iun 2010, 10:23
    N'o sa inteleg niciodata !

    Am incercat sa fac ceea ce spune articolul dar,nuu ! Cred ca e ceva in neregula cu mine:o.

    7
    2

  • no name pe 8 Iun 2010, 17:55
    un prim pas!

    cred ca deja am facut un prim pas in depasirea acestei "probleme",doar prin simplul fapt ca vorbim despre asta.Si sincer acum dupa ce am citit aceste commuri ma simpt mai bine ,pentru ca stiu ca nu sunt singura si pentru ca poate in acelasi timp ,aceiasi zi, aceaiasi ora, acelasi minut ,aceiasi secunda,alte miloane sau miliarde de timizi vorbesc odata cu mine sau sunt in situatii penibile.ceea ce ne arata ca nu suntem singurii carora li se intampla aceste lucruri,

    3
    1

  • marius pe 6 Iun 2010, 18:18
    timid?? daaa....

    e ok articolul !!sper sa ma ajute ,sa ne ajute pe cei cu o asa zis problema...k pana la urma totul se rezuma la...modul nostru de a gestiona unele situatii...ms bafta tuturor

    9
    2

  • matryke/marian pe 3 Iun 2010, 18:53
    tiMidiTateA aSta/teAma de ESEC

    salutare...am gasit si eu din intamplare acest site si am citit posturile voastre *(si sfaturl psihologului) si chiar am ramas surprins sa vad ca si altii au aceeasi problema ca si mine...in mare TIMIDITATEA *(in diferite forme)...de la teama de a privi in ochi *fata in fata* o persoana de sex opus...pana la teama de a interactiona cu cei din jur,timid si poate ajungand chiar sa iti fie teama sa nu fii contrat ironic...Am si eu aceleasi mari probleme ca si marea majoritate dintre voi.......*(daca cineva stie cumva cum se poate sa "scap" de asta va rog sa dati un add sa vorbim...*(pe mess nu sunt chiar asa...ma pot ascumde in spatele idetimiditatii)) id: borcea_marian2008.....MULTUMESC! SUCCES TUTUROR!!

    5
    4

  • maria pe 25 Mai 2010, 12:49
    teama

    in urma cu 4ani mi-am inselat iubitu cu cineva cunoscut lui si de at.traiesc cu teama ori de kte ori mergem aksa(suntem in italia)k acea pers.sa nu ma parasca.stiu k nu m-ar ierta niciod.il iubesc f.mult si nu vreau sa il pierd.peste jum.an avem nunta,si iar ne intoarcem aksa.ajutatima,simt k inebunesc.stiu kam gresit dar nu se va mai repeta niciodata.

    4
    1

  • Lisa pe 19 Mai 2010, 21:40
    Psiholog?

    Buna ziua. Vreau sa adresez o intrebare doamnei psiholog Carmen Ionescu, de la care sper din tot sufletul sa primesc un raspuns. Este o intrebare relativ ciudata. Am 20 de ani si in toamna vreau sa urmez Facultatea de Psihologie, iubesc acest domeniu, citesc tot ce prind cu placere si ma gandesc cu nerabdare la practica din facultate. Acum intervine problema, sunt timida. Intotdeauna am fost. Vreau ca prin intermediul facultatii sa ajung sa ma cunosc mai bine, si sa incep sa ma ajut. Vreau sa scap de timiditate. Credeti ca este posibil asa ceva? Ati mai intalnit psihologi timizi? Am vreo sansa in aceasta profesie. Repet ca imi doresc foarte mult asta pentru mine. E prima data cand cer un sfat in aceasta privinta. Pana acum am zis ca daca ma ambitionez, nici o timiditate nu-mi va sta in cale.In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat !

    11
    0

  • cristi pe 29 Apr 2010, 00:25
    e greu

    am si io o problema.Dak vb ku o fata in de aproape nu pot sa ma uit in ochii ei,mie teama sau tot din cauza timiditatii este?

    3
    0

  • ANA pe 13 Apr 2010, 15:15
    propuneti ca in ziua de maine sa fii cel \cea mai plina de viata

    priveste in jur,,, nu trai in fantezii si minciuni,,, de ce ne-a dat Dumneazeu o gura si o limba ?? e pacat sa nu le folosim, Gandestete ca toti te vor iubi daca esti tu insati....E adevarat k acasa cu familia vorbesti deschis si te simti in largul tau dar can e vb sa iesi din casa te inchui?ASA AM FOST SI EU esti unic ARATATI CARACTERUL SI VORBESTE IN LUNG SI LAT din experienta mea si eu am fost timida E ORIBIL VA INTELEG cand esti cu colegii sau colega .colegul ,,, deci PUR SI SIMPLU ITI DESCHIZI PANARAMA ASTA DE GURA :)) POVESTESEI CE AI VISTA NOAPTEA :d CE FILM AI VAZUT DECI , DAI DRUMU LA GURAA SI AI SA VEZI CE :FERICITT :D VEI FI ce mi-ar place sa intre cineva cu mine in vorba si sa imi povesteasca orice :D ACELA AI PUTEA FI TU hai fi vorbaret toti te vor iubi . :D eu am 14 ani si va spun O SG VIATA AVETI MY FRIENDS

    4
    0

  • andreea pe 1 Apr 2010, 12:02
    din cauza timiditatii nu scap de singuratate

    am ajuns asa din cauza unei relatii de 3 ani si ca urmare persoana respectiva ma facut sa ma inchid prea mult in mine sa numai am incredere in mine si sa simt k numai pot sa comunic cu cei din jur mai ales cu persoanele de sex opus mie frica sa ies cu un baiat de teama k nu va fii multumit de mn simt k numai stiu sa port nici o conversatie cu un baiat si sufar enorm si ma inchid in mn si cateodata nus inteleasa de nimeni am ajuns sa fiu in lumea mea numai eu si cu mn ajutati-ma va rog sa pot trece peste toate astea sami recapat increderea si scap de chinul acesta

    2
    1

  • Ovidiu pe 24 Mar 2010, 19:59
    La fel

    Si eu am cam aceleasi probleme...in special cu fetele..ma pierd cand intru in discutie cu o fata..nush ce sa zic.N-am mai avut o relatie cu o fata de 4-5 ani(am avut una singura in cls a 6-a)...Nu cred ca sunt genul de persoana care sa fiu refuzat de o fata dar nu am curajul si nu stiu cum sa incep o relatie

    3
    0

  • mda pe 13 Mar 2010, 20:45
    :))

    ce-ar fi sa ne intalnim toti timizii :D =))..iti dai seama ce tare ar fii .. crek n-are scoate nici 1 un cuvant.. :))

    10
    1

  • anonima.....:(( pe 9 Feb 2010, 10:24
    Vreau sa scap de timiditatttte...un sfat va roooggg:X::((:((:((

    buna, si eu am aceasta problema cu timiditatea......si nu pot sa vb cu nimeni la scl.......si uneori imi vine sa plang....pt-ca nu pot comenta la adresa celor care ma jignesc din cauza timiditatii...:(( si am impresia ca nimeni nu ma intelege de fapt chiar nimeni nu ma intelege:((:(( chiar si acum cand scriu ....imi curg lacrimi....nu mai suport delok:(((( poate un sfat cum sa mai scap de aceasta problema m-ar ajuta....si imi este teama sa vb cu cei de la scl......:((

    6
    0

  • loredana pe 30 Ian 2010, 18:32
    timiditatea asta...

    sh eu sunt timida,mai ales k persoanele pe care nu le cunosc de ceva timp.Dar am observat ca timiditatea nu duce la nimic bun,si trebuie sa scap de ea.Inca nu am reusit dar sper sa reusesc.Si,Marian cel care ai scris mai sus ,am aceeasi problema ca si tine.Nu pot relationa k persoanele de sex opus,iar tipii cu care am fost erau ff tupesti.Daca vrei sa vorbim online si vezi mesajul meu da un semn aici,ok?astept

    2
    1

  • elvira pe 12 Dec 2009, 22:29
    timiditatea s-a agravat

    am fost timidi dintotdeauna, dar parca in ultimul timp sunt mai timida si mai lipsita de incredere. Ce as putea sa fac sa scap de aceasta stare?

    4
    1

  • Monica pe 1 Dec 2009, 14:57
    timida

    cred ca si eu am aceiasi problema si mi-as dori foarte tare sa scap de ea !:(:(

    2
    1

  • aliona pe 9 Nov 2009, 16:46
    timida

    Eu sunt timida, insa voi urma aceste sfaturi si voi incerca sa depasesc aceasta stare, numai ca atunci cind ma sfiez rosesc....

    1
    0

  • ela pe 20 Iun 2009, 23:46
    Nu eram timida..oamenii m-au facut sa fiu asa

    Adevaru adevarat e ca eu nu am fost mereu o timida..chiar din contra,eram increzatoare si optimista,dar rautatea si invidia celor din jur au reusit sa faca din mine un om prea timid..nu sunt o fire slaba,deci am incredere ca voi reusi sa imi recapat increderea in mine si sa imi pese cat mai putin de ceilalti.pentru ca pana la urma aceasta este calea cea mai apropiata pentru a scapa de timiditate:indiferenta!

    1
    1

  • Marian pe 4 Apr 2009, 19:31
    timiditate

    e foarte corect ce spune psihologul prin sfaturile de mai sus dar din pacate la mine nu prea merge ...disper,ma cunosc prea bine de asta sunt sigur si fata de ceilalti baieti sunt vazut bine,respectat chiar ,persoana de la care multi asteapta multe dar cu toate astea cand e sa vorbesc sau sa ma intalnesc cu o fata nu stiu cum sa reactionez la vorbe si la gesturi so aproape orice as face sau as zic e mi se pare PENIBIL si plus mi se usuca buzele de nici nu pot vorbi bine ...vreau si eu ceva sfaturi sau ceva de genu asta

    2
    0

  • cory86 pe 3 Sep 2008, 20:21
    oki tot ce zice aici

    eu sunt timida dar si netimida atunci cand trebuie,ma cam da de gol fata k ma inrosesc:))))

    3
    0

  • inocenta23 pe 25 Aug 2008, 13:29
    sunt timida

    eu sunt o persoana cam timida............

    1
    1

  • anonima pe 9 Aug 2008, 22:55
    off!!

    pt a scapa de timiditate trb daor sa FI SIGUR PE UH sa mai ai unele momente in kare sa gandesti uh singur intrun lok retars sa te cunosti bine si sa iesi de akolo puternika si gt de a te adapta TREBUIE SA IEI CONTACT CU MAI MOLTE PERSOANE sa cunosti oameni noi sa vb sa nu iti fie teama

    0
    2

  • lemnariu viorel pe 29 Iun 2008, 00:35
    sunt prea timid

    cum sa scap de timiditate

    1
    0

  • Diana pe 21 Iun 2008, 23:18
    Imi place

    Super articol, uneori nu stiu ce sa fac pentru a scapa de timiditate.. Se pare ca totul e mult mai simplu, nu?

    2
    2
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod