Cum ne vindecam de suferinta?

Toata lumea sufera. In vreme de razboi sau de calamitati, toti sufera impreuna. Totusi, suferinta este intotdeauna individuala. O simtim in interior, ca pe o rana. O rana invizibila insa, pe care nu o putem arata nimanui.

Suferinta poate fi definita ca durere ce face viata sa para fara sens. Animalele sufera si ele, unele fiind chiar capabile sa-si planga puii, daca unul dintre ei moare. Dar oamenii sunt supusi unei dureri interioare acute, complexe, care cuprinde frica, vinovatie, rusine, mahnire, furie si deznadejde.

Suferinta incepe cand nevoile noastre cele mai profunde nu sunt indeplinite. Aceste nevoi sunt: nevoia de siguranta, nevoia de a apartine cuiva, nevoia de a fi recunoscut de ceilalti, nevoia de a insemna ceva pentru cineva, nevoia de a te exprima liber pe tine insuti si, nu in ultimul rand, nevoia de iubire.

In inocenta lor, copiii spun deschis ce nevoi au - insa, odata ce devenim adulti, invatam sa ne mascam emotiile. Totusi, nimic nu usureaza suferinta mai bine decat comunicarea cu o alta persoana, care ne intelege. Fiecare dintre noi se manifesta cu timiditate atunci cand trebuie sa comunice cu ceilalti. Nu este usor sa strapungi zidurile construite de noi pentru a ne izola, proteja, dar orice gest, orice simtim ca este bine sa facem reprezinta un pas spre vindecare.

Vindecarea necesita curaj - la baza suferintei stau mania, frica si tristetea. Emotiile blocate vor sa-si croiasca drum spre iesire. De cele mai multe ori insa ele sunt oprite, declansand o stare de amorteala. Aceasta stare de amorteala este rezistenta, iar cand o persoana alege aceasta cale, lumea ei interioara se comprima. Intrucat nici unul dintre noi nu poate spune ca s-a eliberat complet de traumele trecutului, psihoterapeutii descopera rezervoare imense de durere la oameni care aveau impresia ca singura lor problema era insomnia, sau incapacitatea de a pastra o relatie. Problema amortelii este mult mai importanta decat realizam noi.

Constiinta comprimata rapeste in multe moduri libertatea. Este ca o menghina invizibila care restrange reactia emotionala, reducand la minim forta vitala. Desi suna abstract, constiinta comprimata provoaca o gama larga de probleme dintre care mentionam indiferenta - cand te fortezi sa nu simti nu poti fi sensibil fata de altii. Oamenii indiferenti par distanti si izolati. Ei lasa impresia ca nu le pasa de sentimentele nimanui, in realitate nu sunt capabili sa o faca. Sunt focalizati total pe rezolvarea constienta sau subconstienta a propriei lor suferinte.

Drumul spre vindecare nu este nici scurt, nici usor. Important este sa vrei! Pentru a porni la drum este nevoie de incredere. Unde poti gasi aceasta incredere? In tine insuti, dar cum acest lucru nu este intotdeauna accesibil, ai nevoie de ajutor. Suntem dispusi sa eliberam cele mai intime si mai ascunse frici atunci cand avem un sentiment de incredere, cand ne simtim in siguranta.

Ciclul negarilor si al suferintei trebuie intrerupt. In locul convingerilor negative care au ingrosat peretii inchisorii in care te afli incepe sa absorba acele convingeri care subtiaza zidurile. Aceasta se cheama atitudine vindecatoare.

Fii rabdator si bland cu tine insuti. Parcurgerea intregului labirint al nelinistii sau depresiei ar putea sa dureze ani de zile, insa daca esti hotarat, vindecarea dureaza mult mai putin decat ti-a fost necesar pentru a a-ti crea ranile.Dupa ce ti-ai construit un spatiu pentru a avea incredere in tine, acum ai nevoie de altcineva in care sa ai incredere. Vindecarea nu este o lucrare solitara. Cauta pe cineva care este tolerant si isi accepta propriile defecte, care este un bun ascultator si nu-si impune altora judecatile proprii, care este disponibil din punct de vedere emotional. Oare exista o asemenea persoana in vietile noastre?

Poti face doua lucruri in aceasta privinta. In primul rand poti cauta un ajutor profesionist in persoana unui terapeut calificat, care te face sa te relaxezi si sa avansezi cu viteza care ti se potriveste. In al doilea rand, exista o lege spirituala conform careia atunci cand esti pregatit, indrumarea va veni. Bazeaza-te pe oamenii care sunt acum in viata ta; priveste-ti in fata energiile intunecate, cat de cinstit poti; respecta-ti propriile limite, cat si pe cele ale tuturor celor din jurul tau.

Pe masura ce indepartezi fiecare foaie de ceapa Forta care te poate conduce pe calea vindecarii de suferinta va aparea aproape miraculos, chiar in momentul cand este necesar.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gabriela pe 9 Aug 2013, 13:42
    nu ma pot lasa de el

    e mai mic cu 8 ani el 32 eu 40==el umbla dupa mine eu fugeam ==cand a reusit ma parasit ==am suferit enorm ,sufar si acum si nu ma pot lasa de el. e singuru barbat din viata mea care ma facut sa ma simpt femeie.are vicii urate bea si e afemeiat,cu toate astea tot il plac.am un defect la picior

    0
    0

  • Sincariu pe 16 Nov 2011, 02:53
    inhibitie.

    Partenerul meu are 55 de kg iar eu 85 as avea si eu o rugaminte.Cam ce poziti de dragoste ni sar potrivi,astept raspuns sau commenturi.

    2
    0

  • 2ny pe 21 Apr 2008, 21:40
    e greu...

    e greu sa invingem suferinta, e greu sa suferim mai ales din dragoste, despartiri, lipsa unor prieteni cu care sa comunicam... dar nimeni nu ne poate ajuta. solutia e sa ne luam singuri in miini shi sa incercam sa depasim momentele de groaza. sa incercam sa zimbim mai des si fericirea va veni intr-o buna zi de la sine...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod