Cum facem fata anxietatii?

Anxietatea, asa cum este prezentata in "Dictionarul de psihologie" al Ursulei Schiopu, este o "stare afectiva vaga, difuza, de neliniste, de apasare, tensiune, ingrijorare si teama nemotivata, fara obiect, care este neconfortanta din punct de vedere psihologic. Sunt dominante sentimentele intense de insecuritate, generate de teama abandonului, pedepsirii, a producerii unor accidente, a unor nenorociri si catastrofe iminente".

Elementul central al anxietatii il constituie ingrijorarile - anxiosii se concentreaza asupra gandurilor negative, consumand in acest mod o mare parte din energia disponibila. Dincolo de discomfortul produs de aceste ingrijorari, performantele acestor persoane devin cu mult sub posibilitatile reale. Anxietatea si nelinistea sunt unele din cele mai mari obstacole in calea fericirii.

Gandirea anxioasa compromite accesul la fericire, genereaza o atitudine de vigilenta incompatibila cu relaxarea si cu linistirea asociate starii de bine. In doze mici, anxietatea este utila, pentru ca ne ajuta sa ne rezolvam problemele, dar exista si persoane ce prezinta hiperanxietate. Acestea manifesta o hipervigilenta la primejdie, care se traduce printr-o supraveghere constanta a mediului inconjurator si o anticipare permanenta a pericolului, ce determina incapacitatea reala de a profita de clipa prezenta.

La anxiosi, nevoia de control exacerbat explica viziunea lor perfectionista asupra existentei. Din punctul lor de vedere, necazurile si obstacolele ar trebui sa poata fi evitate. In situatia in care acestea se produc, inseamna ca persoana respectiva nu a facut ce trebuia sau destinul este deosebit de crud, astfel ca vigilenta lor va fi dubla si nu se vor putea relaxa.

Care sunt metodele prin care puteti face fata anxietatii? Christophe Andre in "Cum sa-ti construiesti fericirea", recomanda:

1. Reflectati, in loc sa va lasati macinati de ganduri. Anxiosul are in minte un motiv de neliniste si se panicheaza, ceea ce il impiedica sa se concentreze asupra cautarii de solutii. In terapie, el este ajutat sa reflecteze mai bine asupra problemelor lui, sa actioneze si sa ia decizii.

2. Evitati sa va transformati indoielile in certitudini. Gandirea anxioasa este limitata si nu ia in considerare toate ipotezele posibile, ci pe cea mai amenintatoare, pe care o considera probabila. Psihoterapia il invata pe anxios sa ia in calcul mai multe ipoteze, atunci cand se confrunta cu incertitudini.

3. Refuzati sa vedeti o catastrofa in spatele oricarui incident.
Scenariile catastrofale ale persoanelor anxioase nu sunt percepute in mod constient, dar sunt intotdeauna duse pana la capat. Constientizarea acestui mod de functionare ne ajuta sa intelegem ca, daca ne concentram intotdeauna asupra partii rele a lucrurilor, ne amaram inutil viata.

4. Invatati sa aveti incredere. Anxietatea se trateaza prin imbunatatirea tolerantei la incertitudine si invatarea anxiosului sa nu mai vada in mod sistematic pericolul in spatele a ceva nesigur. Opusul anxietatii nu este naivitatea, ci realismul.

O importanta deosebita trebuie acordata dietei, odihnei si exercitiilor fizice. Prin imbunatatirea sanatatii fizice si cultivarea unor atitudini mentale pozitive, cei mai multi dintre noi ne vom putea ameliora starile de anxietate si vom putea reveni la o viata productiva si plina de sens.

Emotiile pozitive si stilul de viata sanatos stimuleaza productia de endorfine care hranesc, efectiv, sistemul imunitar, in timp ce emotiile negative produc vulnerabilitate la astm, artrita reumatoida si cancer.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • jeny pe 28 Mai 2008, 10:47
    pt.Andreea

    Anxietatea este "teama fara motiv", ostare de neliniste pe care o simti aparent fara un suport real. Dupa cate spui,ai avut un accd. grav de masina deci nelinistea ta are o cauza.Cand te simti anxioasa? tot timpul sau doar in mijloacele de transport sau cand iti planifici calatoriile.Daca nelinistea ta are legatura cu mijloacele de transport,atunci e de vina accidentul daca se manifesta si in alte conditii, atunci trebuie "sapat" mai adanc si ar trebui sa consulti un psiholog.Si cauta tot timpul sa gandesti pozitiv.Incepe ziua cu niste cuvinte care sa te incurajeze,pe care sa ti le spui chiar in fata oglinzii sisa ti le repeti in gand ori de cate ori simti ca te cuprinde panica.Rosteste aceleasi cuvinte de incurajare si inainte de culcare stind in pat ,relaxata.Incet dar sigur, vei vedea ca functioneaza.Sigur ca un psiholog iti va da sfaturi mai bune numai ca trebuie sa cauti bine si sa nimeresti unul cu adevarat priceput si nu interesat doar sa faca bani (o sedinta e destul de scumpa),si sa te ameteasca de la o sedinta la alta ,purtandu-te prin toate amintirile din copilarie,fara sa te ajute concret sa depasesti problemele pe care le ai .De fapt trebuie sa stie sa si faca psihoterapie nu doar sa identifice cauza ce a produs efectul.Si la capitolul psihoterapeuti,nu cred ca stam prea bine.

    0
    0

  • Dana pe 26 Mai 2008, 20:30
    Cum facem fata anxietatii?

    Esti o "Eva" singura? Daca da, gasesteti un iubit cu simtul umorului si prieteni cu care sa-ti petreci timpul intr-un mod cat m-ai placut, astfel incat sa nu m-ai ai cand sa te gandesti la rau. Ai sa vezi ca functioneaza! Lent dar sigur.

    0
    0

  • Andreea pe 26 Mai 2008, 13:03
    Cum pot inlatura anxietatea?

    Acum trei ani am avut un grav accident de masina! Am stat in coma de gradul 4, 3 luni! Mi-am revenit, foarte bine, fara nicio dificultate, dar sunt anxioasa. Ce imi recomandati? Va multumesc!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod