Comunica mai bine!

Stii ca esti o persoana comunicativa, iti place sa fii considerata altfel, dar simti ca ar trebui sa imbunatatesti ceva. Nu neaparat pentru a iesi in evidenta cu acest lucru, ci mai degraba pentru a imbunatati...
Stii ca esti o persoana comunicativa, iti place sa fii considerata altfel, dar simti ca ar trebui sa imbunatatesti ceva. Nu neaparat pentru a iesi in evidenta cu acest lucru, ci mai degraba pentru a imbunatati relatia cu persoanele care interactioneaza cu tine si pentru a spori calitatea relatiei.

Sa spunem ca tu si interlocutorul tau sunteti doi actori care trebuie sa invatati cum sa comunicati mai bine, pentru ca scopurile pe care vi le propuneti impreuna sa constituie realizari si, nu in ultimul rand, sa consolideze relatia pe care doriti sa o aveti.

Nu de putine ori, indiferent din cauza cui, celalalt ar putea fi considerat mai putin comunicativ, deoarece ii poti forma, fara sa vrei, bariere de inhibitie care pot duce pana la lipsa sau anularea comunicarii.

Pentru a putea sa-ti imbunatatesti comunicarea, trebuie in primul rand sa-l accepti pe celalalt asa cum este si sa-i respecti hotararile.
Apoi, incearca sa urmezi urmatoarele recomandari, care se refera la tine:

Ce ar trebui sa faci?


1. Faciliteaza-i prin orice metoda exprimarea celuilalt: privire, atentie concentrata etc.

2. Incurajeaza-i interventiile verbale, atitudinale si afectiv-emotionale. Il poti intreba din cand in cand: "Serios?" sau iti poti exprima entuziasmul ("Extraordinar!") si asa mai departe, in functie de situatie.

3. Incearca sa ai o atitudine de ascultare activa: poti dovedi ca te intereseaza si intelegi ceea ce spune celalalt, in liniste, prin miscari de aprobare sau dezaprobare, in functie de context, exprimate prin miscarea capului sau ii poti inspira faptul ca iti si imaginezi ceea ce iti relateaza: personaje, situatii etc.

4. Reformuleaza in cuvintele tale ceea ce s-a dorit sa ti se comunice, ca semn ca ai receptionat si ai inteles continutul si contextul.

5. Afiseaza o atitudine comprehensiva, adica fa-l pe celalalt sa resimta un climat de comunicare pozitiv intre voi, non-agresiv, in felul acesta fiind stimulat sa se dezvaluie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod