Ce muzică ascultă psihopații?

În ciuda imaginii pe care o au psihopații în industria filmului, muzica clasică nu este coloana lor sonoră preferată în realitate. Iată ce muzică ascultă psihopații!

Cum poți să recunoști psihopații în funcție de ce muzică ascultă?


În filme, dacă vrei să arăți într-un cadru că un monstru are și o parte umană, se folosește un anumit tip de muzică, după cum afirmă Pascal Wallisch, profesor de psihologie la Universitatea din New York. Ca exemple relevante sunt Beethoven în “A Clockwork Orange” (Portocala mecanică) și Mozart în “The Silence of the Lambs” (Tăcerea mieilor). Wallisch și Nicole Leal, un proaspăt absolvent al Universității din New York, au dorit să afle dacă preferința pentru anumite genuri muzicale este corelată cu psihopatia, o tulburare de personalitate caracterizată de manipulare și lipsa de empatie.

Cercetătorii au dat un chestionar la mai mult de 190 de studenți din cadrul Universității, pentru a le evalua nivelul de psihopatie.
Clișeul este că psihopații sunt în închisoare, dar, de fapt, ei sunt peste tot. Studenții au ascultat cântece dintr-o gamă largă de selecții muzicale, de la cântece clasice la melodii populare și le-au evaluat pe o scară de la 1 la 7. Cele mai multe cântece erau necunoscute studenților. Wallisch și Leal au căutat corelații între preferințele pentru anumite melodii și scorurile studenților de pe scala psihopatiei. Au identificat aproximativ 20 de melodii care păreau deosebit de populare sau necunoscute, în funcție de nivelul de psihopatie al ascultătorului.
Cercetătorii au urmat ulterior o direcție opusă. Au rugat alți studenți să asculte acele cântece care aveau cele mai înalte punctaje și să să le evalueze. Reacțiile studenților la cântece au prezis într-o anumită măsură propriile scoruri pe scara psihopatiei. Printre melodiile cu cea mai înaltă corelație au fost: Lose Yourself a lui Eminem și No Diggity de la Blackstreet’s. Și melodia What Do You Mean a lui Justin Bieber a fost populară în rândul studenților cu scoruri mari pe scara psihopatiei.
La capătul celălalt s-au plasat melodia Money for Nothing de la Dire Straits, melodia country Wayward Wind și hitul My Sharona de la The Knack.

Cercetătorii au declarat că nu au găsit încă un tipar, dacă există vreunul. Inițial, a fost emisă ipoteza conform căreia persoanele care suferă de psihopatie ar putea prefera melodiile fără versuri, având în vedere că majoritatea versurilor sunt despre subiecte de care nu le pasă psihopaților, însă studiul efectuat nu a validat această presupunere.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod