Care sunt mecanismele de aparare ale subconstientului?

Experienta de viata presupune, intre altele, formarea si exersarea unor mecanisme de aparare, care tin de structura propriei personalitati si de maturitate. Utilitatea cunoasterii acestora consta...
Experienta de viata presupune, intre altele, formarea si exersarea unor mecanisme de aparare, care tin de structura propriei personalitati si de maturitate. Utilitatea cunoasterii acestora consta, in primul rand, in a le constientiza existenta si a le accepta ca atare.

Mecanismele de aparare, in sens comun, constituie "instrumente" care apar constient sau inconstient, in vederea protejarii sinelui, si cuprind masuri defensive sub diferite forme.

Acestea apar frecvent in diverse situatii stresante: de subsolicitare sau suprasolicitare fizica sau psihica, divort, decesul parintilor, decesul unuia dintre parteneri, stari reactiv-emotionale la unele evenimente traumatizante: accidente, pierderea locului de munca, deceptii amoroase, conflicte care au loc acasa sau la serviciu etc.

Iata care ar putea fi cele mai importante mecanisme de aparare ale sinelui:

1. Activismul


Se refera la inlocuirea starilor nedorite, in cazul unor conflicte sau situatii stresante, cu actiunea, care se opune reflectarii indelungate. Cu alte cuvinte, sa devii foarte activa, pentru a-ti distrage atentia de la faptele negative care te afecteaza.

Activismul, ca mecanism defensiv, este o forma de aparare psihica, menita sa indrepte atentia intr-o alta directie decat cea care ar avea o conotatie negativa, stresanta si ar putea deveni nociva psihicului, transformandu-se intr-o bariera in desfasurarea altor activitati.

Aceasta modalitate de aparare a sinelui se regaseste frecvent in viata cotidiana, de exemplu in activitatea febrila a viitoarei mame, in perioada dinaintea nasterii, sau in activitatile sportive pe care le practica unele femei cu functii de conducere, motivand ca vor sa isi pastreze silueta armonioasa (desi poate fi si acesta un motiv plauzibil).

Exemple de manifestari extreme ale activismului defensiv sunt workaholism-ul (munca in exces) si shopaholism-ul (cumparaturile in exces).

2. Afilierea


Se refera la solicitarea ajutorului si sprijinului altcuiva, atunci cand treci printr-o situatie dificila, generatoare de stres si stari neplacute.

In acest sens, exista mai multe moduri in care poti face afilierea:

  •  in mod spontan, gasind in jurul tau persoanele cele mai potrivite care te pot ajuta si asculta: parinti, prieteni, colegi;
  •  datorita apartenentei la comunitatea din care faci parte;
  •  cu ajutorul unor grupuri de sprijin, alcatuite din persoane care au trait o experienta identica.

Prin afiliere, cauti, de fapt, un refugiu, un "adapost" pentru a-ti proteja sufletul si a te apara de stari negative insuportabile.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Chita Dana pe 20 Iul 2010, 16:17
    mecanismele de aparare

    As dori sa-mi fac licenta din acest subiect dar nu stiu de ce este asa de greu sa obtin citeva instrumente de evaluare ca de exemplu; inventarul mecanismelor de aparareDIM,Indexul stilului de viata Plutcknik,Chestionarul stilului defensiv-Bond,Profilul mecanismelor de aparare -Jonson,Testul mecanismelor de aparare-Ulf Kragh,poate ma puteti ajuta cu o sugestie macar unde sa mai caut?Dana

    0
    0

  • emilia pe 27 Oct 2009, 22:37
    comentariu ptr alina...

    alina nu ai nevoie de bafta si doar sa incerci sa gasesti alta cale sau alte resurse,materiale ptr a le inlocui pe cele care le-ai incercat si nu merg...poate fi de vina modul in care alegi sa faci acel ceva sau n-ai folosit ce trebuia

    0
    0

  • Rodi pe 17 Nov 2008, 10:45
    Activismul.

    Activismul.Chiar e adevarat,cand treci prin momente foarte grele activitatea fizica este salvatoare .O ora de sala face minuni.Este verificat.Din sala iesi golit de orice sentiment.Mintea se relaxeaza,trupul se goleste si esti alt om.Nu esti fericit dar poti inta intro noua zi mai destins.

    0
    0

  • gifani pe 15 Nov 2008, 20:12
    bulina

    de ce nu am primit a 20-a bulina?

    0
    0

  • Alina pe 14 Nov 2008, 20:40
    Activismul...

    E greu sa devi activ cand un conflict la serviciu sau o despartire sau etc. Sunt de parere ca trebuie sa castigi incredere in sine sa te poti simti puternic. de obicei persoanele slabe de inger terc prin asemenea stari. Daca ai tarie de caracter nu te afecteaza astfel d epiedici sau hopuri. Bafta tuturor ..daca nu ai asa cev adin nastere sau de pe parcurs, e greu sa mai tencuiesti cate ceva... de multe ori nu se prea prinde,si daca da..nu tine mult!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod