Cand oboseala devine boala

Oboseala este o stare care se instaleaza in organism intr-un moment in care resursele, fizice sau pshice, sunt suprafolosite si ca atare organismul se protejeaza, nemairaspunzand prompt la stimuli.
Oboseala fizica se "vede" prin faptul ca reactiile sunt incetinite, miscarile cer efort mai mare pentru a fi executate, apare senzatia de somnolenta si de slabiciune in corp. Creierul se mobilizeaza mai greu pentru a produce aceleasi reactii, atentia scade in mod semnificativ, pot aparea chiar probleme de memorie, apatie sau nervozitate, iritabilitate.

Fiecare a trecut printr-un astfel de episod, mai ales in perioade in care trebuie sa faci fata la multe lucruri, trebuie sa rezolvi si sa intervii in acelasi timp, sau trebuie sa depui un efort fizic solicitant. De cele mai multe ori, un film bun, niste muzica si un somn bun, mai ales daca e langa tine cineva care iti intelege starea, fac minuni.
Ce se intampla insa cand aceasta epuizare devine un mod de viata si zi de zi simptomele nu se rezolva pur si simplu prin odihna?


Cand oboseala devine o stare o stare permananta...

Sindromul de oboseala cronica se instaleaza dupa 6 luni de oboseala sau epuizare care interfereaza semnificativ cu calitatea vietii persoanei. Cauza aparitiei sindromului de oboseala cronica nu este clara. Simptomele sunt intarite de cauze de mediu (stresant, suprasolicitant) cu probleme fizice (de la gripe, raceli, pana la boli ale sistemului imunitar sau endocrin) si cauze psihologice (vulnerabilitate, depresie). Depresia poate fi si o cauza, dar si un efect al oboselii cronice.


Daca simti ca privind in urma, ai simtit in cea mai mare parte a timpului o stare de oboseala, tine cont de faptul ca:

1. Oboseala este reala. Chiar dupa perioade de lipsa de activitate, oboseala este persistenta si invalidanta. Acest lucru este greu de inteles, mai ales atunci cand starea de epuizare este resimtita dupa o perioada lunga de aparenta odihna. De aceea, pentru cei care au aceste simptome, este uneori greu sa comunice cu familia si sa ajunga impreuna la concluzia ca este nevoie de mai mult decat niste odihna.

2. Sunt perioade bune si perioade rele. Pot exista perioade in care, aparent fara explicatie, sa te simti bine, dupa care starea de oboseala se reinstaleaza.

3.
Somnul nu este unul odihnitor.

4. Poate aparea hipotensiunea ortostatica (scaderea tensiunii atunci cand ne ridicam in picioare), care de cele mai multe ori este interpretata ca o stare de moleseala, slabiciune sau chiar de lesin.


Sindromul de oboseala cronica este dificil de diagnosticat

Sindromul de oboseala cronica este destul de dificil de diagnosticat si tratamentele variaza semnificativ. Cu cat respectul fata de propria persoana apare din timp si senzatia de oboseala este luata in serios din timp, cu atat speranta revenirii la starea de bine este mai mare.


Sfaturile utile

  • Ritm de viata construit dupa ritualuri. Aceeasi ora de culcare, obiceiuri stabile de viata, munca si timp impreuna cu cei dragi intaresc un sentiment de siguranta si de apartenenta care ajuta relaxarea organismului, dandu-i astfel voie sa se odihneasca;

  • Evitarea substantelor excitante, indiferent daca e vorba de alcool, cafea, chiar ciocolata;

  • Crearea unui ritm de munca in raport cu disponibilitatile, chiar daca acesta implica perioade cu un program redus.
    Aici suportul familiei si disponibilitatea ei de a intelege devin extrem de importante.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramo pe 17 Oct 2008, 13:55
    La fel

    La fel ma simt si eu de vreo doi ani... ma simt foarte epuizata fizic... poate si psihic... chiar usor depresiva desi nu fac efort prea mult sau obosesc foarte repede. Am citit articolele despre oboseala ma regasesc in multe dintre ele, dar nu stiu cauza exacta a oboselii mele...

    0
    0

  • Filo pe 16 Oct 2008, 05:11
    Cer ajutor

    Oboseala a ajuns, pentru mine, o boala greu de tratat. As spune epuizare definitiva. Ma odihnesc dar inutil. Obosesc foarte repede si din fapte mici facute. Are vreo legatura si cu alimentatia si ce alimente ar trebui sa mananc?

    0
    0

  • diaconescu florentina pe 13 Apr 2008, 21:29
    Salut

    Mi se par destul de importante informatiile dumneavoastra, mi-as dori sa stiu mai multe lucruri despre, tratamentul nevrozei prin psihanaliza... ma pute-ti ajuta?

    0
    0

  • Magda pe 4 Mar 2008, 19:59
    Ce ar mai folosi ?

    Intr-adevar bune dar insuficiente. Ceva vitamine, ceaiuri, siropuri nu ar ajuta ?

    0
    0

  • claudia pe 4 Mar 2008, 17:59
    Apelati la sfatul unui specialist

    Unele programe de nutritie, reorganizare stil de viata, management emotional trebuie elaborate dupa ce exista un diagnostic clar. Putem vorbi de unicitatea fiecarui sfat sau tratament. Recomand in cele mai multe cazuri o vizita la psihoterapeut. Acolo putem schimba efectele drumului pe care am pornit sau dezvolta o mai buna maniera de a trata lucrurile de care ne lovim zilnic toti dintre noi. Daca continui sa faci ceea ce faci, vei continua sa primesti ceea ce primesti. - John M. Capozzi

    0
    0

  • virginia pe 4 Mar 2008, 08:00
    Prea putine remedii

    Remediile propuse posibil sa fie si bune, dar sunt stiute si deja sunt destul de invechite. Sunt sigura ca mai sunt si altele mult mai eficiente. Am incercat deja sfaturile de mai sus si nu am avut un rezultat de care sa fiu multumita.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod