Când e în regulă să minți și când nu - 4 scenarii

Secretele sau minciunile au de obicei efecte negative, însă în anumite situații pot fi necesare. Află când e în regulă să minți și când este esențial să spui totul deschis.
Unele secrete pot avea un impact negativ atât asupra sănătății tale, cât și a celor dragi. Din acest motiv este important să te gândești bine la ce spui, cum spui și mai ales momentul pe care îl alegi pentru o discuție. În unele cazuri trebuie neapărat să fii sinceră, dar se poate întâmpla să nu poți face acest lucru deoarece nu vrei să-i faci să sufere pe cei din jurul tău.

 
Iată când e în regulă să minți și când trebuie să  spui lucrurile așa cum sunt:

 
1. În relația cu părinții

Cu toții știm că viața trece repede, însă această afirmație capătă o nouă semnificație atunci când te gândești că părinții nu vor fi mereu alături de tine. De aceea este bine să le spui cât mai des că sprijinul lor înseamnă foarte mult pentru tine și că ții la ei. 
„Din păcate, nu poți ști niciodată când veți discuta pentru ultima oară, așa că este bine să eviți discuțiile negative sau certurile pentru a nu avea multe regrete mai târziu”, explică dr.
Rosemary Carlton, de la Universitatea din Montréal.
Astfel, când vine vorba despre secrete față de părinți lucrurile nu sunt foarte clare. Potrivit dr. Carlton, înainte de a începe o discuție cu ei, trebuie să te gândești dacă este vorba despre o schimbare majoră și ce impact va avea informația asupra lor. Ia în considerare și problemele lor de sănătate și vârsta, care poate nu îți permit să vorbești la fel de deschis precum ți-ai dori. Dacă vrei să le spui ceva care va produce tensiuni sau distanță între voi, gândește-te dacă este ceea ce îți dorești cu adevărat.

 
2. În relația cu prietenii

În general prietenii sunt lângă tine pentru a vorbi despre orice și nu trebuie să te gândești de două ori atunci când te frământă ceva. Le spui ce ai pe suflet și împreună încercați să vă gândiți la ce este de făcut.
Dar ce faci dacă ți se pare că relația în care este prietena ta cea mai bună îi face mai mult rău decât bine? Îi spui ceva sau eviți subiectul pentru a nu-ți pune în pericol prietenia?
„În astfel de cazuri este indicat să nu minți, dar nici să deschizi subiectul în mod agresiv. Începe prin a-i spune că vrei să vorbiți despre un subiect dificil, dar că, indiferent ce decizie va lua după ce îi spui totul, vei fi mereu alături de ea ca prietenă”, recomandă dr. Carlton.
Chiar dacă ai o părere diferită, va trebui să accepți decizia prietenei tale după ce îi dai toate informațiile. De asemenea, încearcă să îi spui totul în mod neutru, fără să dai vina pe cineva. Limitează-te la prezentarea faptelor pentru a-i da răgazul necesar să înțeleagă semnificația informației. În caz contrar ar putea să o respingă complet ca pe o acuzație nefondată.

 
3. În relația cu medicul tău

Există multe lucruri pe care poate ai prefera să le eviți în discuțiile din timpul controlului medical. Dar este esențial să fii deschisă când vorbești cu medicul pentru a preveni riscul de boli sau infecții. 
În cazul unui consult nu e în regulă să minți în nicio situație. Nu trebuie să îți faci griji că te va judeca sau va interpreta în mod negativ ceea ce îi spui.
Obiectivul fiecărui medic este să protejeze sănătatea pacientului, așa că nu este nicio problemă dacă îi spui tot ce te neliniștește. Uneori simptomele vagi pot prevesti probleme serioase de sănătate, deci nu lăsa teama sau timiditatea să te împiedice să discuți despre tot ceea ce ți se întâmplă.

 
4. În relația cu antrenorul personal

Antrenorul tău nu este tocmai persoana indicată pentru a vorbi despre orice, cu excepția cazului în care sunteți și prieteni. Deși nu este nevoie să îi dai toate detaliile despre ceea ce ți se întâmpllă, ar trebui să-i spui când te simți obosită sau stresată din cauza problemelor de la serviciu. Chiar și o simplă durere de cap ar trebui semnalată pentru ca antrenorul tău să poată adapta tipul de exerciții și intensitatea antrenamentului. În acest fel vei obține rezultatele dorite și vei reduce riscul de accidentări.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod