Ai probleme cu increderea?

Oricine isi poate imbunatati imaginea despre propria persoana si increderea in fortele proprii. Invata despre diferitele aspecte ale increderii, despre imaginea fizica a propriei persoane si despre emotii. Anumite lucruri iti pot distruge increderea in fortele proprii, dar cateva sfaturi te pot face sa previi astfel de sentimente si parerea proasta despre tine.

1. Imaginea propriei persoane


In societatea moderna, media este plina de persoane care sunt prezentate drept "idealuri". Gandeste-te ca tu esti mai mult decat imaginea fizica. Valorifica adevaratele calitati ale persoanei tale.

Barbatul "perfect" este frumos, inalt si musculos iar femeia "perfecta" este frumoasa, ferma si, evident, cat se poate de slaba - eventual cu sani disproportionat de mari. Acesti oameni "perfecti" sunt aratati ca fiind fericiti, sanatosi si iubiti. Mesajul subliminal este: "fii ca ei si vei avea tot ceea ce au si ei". Acesta creeaza presiune asupra oamenilor care aspira la aceste imagini idealiste ale corpului - ne dorim aceste lucruri si credem ca aceasta este calea pentru a le obtine. Aceasta presiune ii afecteaza pe majoritatea barbatilor si a femeilor si, in special, pe tineri. Toate studiile au demonstrat faptul ca majoritatea barbatilor doresc sa fie "musculosi" si majoritatea femeilor doresc sa fie "suple". Un numar alarmant de tineri cred ca sunt prea grasi, tin tot felul de diete si sar peste mese.

Esti mai mult decat imaginea ta

Multi oameni ignora faptul ca imaginile idealizate ale trupurilor care ne inconjoara sunt doar atat: idealizate si de neatins pentru multi dintre noi. Ceea ce inseamna ca se gasesc intr-o permanenta preocupare de atingere a unei imagini amagitoare a perfectiunii - si acest lucru nu poate conduce decat la o nemultumire cronica fata de propria imagine.
Totul sfarseste printr-o proasta parere despre sine si neincredere in propriile forte.

Ne va ajuta daca vom incerca sa gandim in perspectiva, amintindu-ne ca nu suntem singurii. Marea majoritate a oamenilor nu au si nici nu vor avea aceste trupuri perfecte, dar ce inseamna, de fapt, acest lucru? Adevarul este ca nu inseamna neaparat ca nu vom avea parte de lucrurile bune pe care le asociem cu aceste imagini. Aceasta este o moda lansata de Hollywood si trebuie sa ramana acolo.

Cel mai mare mit este legat de faptul ca nu poti fi considerat(a) atractiv(a) din punct de vedere fizic daca nu te incadrezi in aceste sabloane. Exista multe alte modalitati de a te face atragator(oare) dincolo de aceste stereotipii. Cu siguranta, nu intotdeauna se intampla ca cea mai aratoasa persoana sa ne ia iubitul(a).

Multi dintre noi prefera sa stea de vorba si sa cunoasca o persoana prietenoasa si tandra, decat o persoana atractiva doar din punct de vedere fizic. Personalitatea si comportamentul nostru au o mult mai mare importanta. Trebuie sa ne obisnuim cu ceea ce suntem si cu ceea ce vrem sa insemnam. Propria persoana ar trebui sa fie cea mai buna si cea mai sanatoasa pentru noi si trebuie sa constientizam faptul ca aceasta este persoana "perfecta" pentru noi.

Pretuieste-te pe tine insati

Analizeaza-ti propriile calitati si valorifica-le pe cele mai multe dintre ele, decat sa te blochezi in imperfectiuni. Aceasta inseamna sa ai grija ce mananci si sa faci exercitii pentru un corp sanatos, dar si sa iti pastrezi un mod de gandire sanatos. Atitudinea pe care o ai fata de propria persoana are o mare importanta. Neincrederea in propria imagine te poate face sa te porti ca si cum te-ai apara de ceva, si vei parea neprietenos(oasa) si distant(a). Si nu imaginea ta va fi cea care ii va indeparta pe oameni, ci chiar acest comportament necontrolat.


Avand incredere in propria persoana si gandindu-te la ce ai tu mai bun te va ajuta sa transmiti mai multe semnale pozitive despre ceea ce esti tu cu adevarat. Asa ca nu-ti mai risipi timpul incercand sa fii cu un pas in urma altcuiva, ci continuand sa mergi tu in fruntea altora.

2. Exprima-ti sentimentele


Nu exista nimic care sa ne defineasca mai mult decat exprimarea completa si sincera a propriilor emotii - acestea constituie cu adevarat eul nostru.
Emotiile noastre dezvaluie informatii intime si personale despre noi. Poate nu dorim ca acest lucru sa se intample mereu dar, atunci cand vrem s-o facem, descoperim ca ne este dificil sa ne exprimam liber. Cea mai mare teama a noastra este legata de efectele pe care le poate avea acest lucru - cum vor reactiona ceilalti?

Unii barbati considera ca, intr-un moment de maxima tensiune, daca isi vor exprima emotiile, nu vor mai parea atat de barbati. Ei vor fi prinsi emotional in capcana imaginii de "macho man". Aceasta pare sa dicteze faptul ca unele emotii sunt "feminine"; precum frica, anxietatea si tristetea - si acestea nu trebuie aratate decat in mica masura. Daca exprimarea propriilor sentimente ne face sa ne simtim expusi si vulnerabili, atunci, de ce am face-o? Exista doua motive puternice pentru care trebuie sa facem acest lucru: primul se refera la efectul produs asupra noastra, iar al doilea - la efectul produs asupra vietii noastre private.

Eliberarea propriilor emotii poate actiona ca o supapa de siguranta - eliberarea tensiunilor interne, precum aburii unui ceainic. Aceasta poate provoca o anume presiune de a alege intre eliberarea lor sau ascunderea tensiunilor in interiorul nostru. Intr-o relatie, daca nu ne vom exprima emotiile, acest lucru poate provoca o gresita intelegere a sentimentelor adevarate pe care le avem. Putinele emotii dezvaluite pot duce la putine sentimente.
Aceasta situatie poate stanjeni, in mod sigur, o relatie foarte buna. Ce trebuie facut? Persoanele care intampina astfel de greutati se pot ajuta de urmatorii pasi:

Clarifica problema

Dificultatea ta in exprimarea sentimentelor nu te afecteaza tot timpul. La o analiza mai atenta, vei descoperi ca doar anumite situatii si relatia cu anumite persoane iti cer acest lucru. In acest caz, trebuie sa te concentrezi numai asupra acestora. Odata clarificate aceste lucruri, poti merge mai departe.

Constientizeaza de unde ti se trag problemele

Poate ca nu ai fost dintotdeauna asa, iar problemele tale au inceput din cauza unui incident neplacut din trecutul tau. Experientele proaste pot conduce la dezvoltarea unor temeri cu privire la viitorul tau - temerile din trecut se vor repeta daca vom actiona din nou in acelasi mod. Astfel de temeri ne fac sa ne retinem emotiile. De exemplu, un om care este luat peste picior de un prieten pentru ca plange, mai mult ca sigur, acel om nu va mai plange niciodata in fata acelui prieten, de teama de a nu mai primi acelasi tratament inca o data. Acest lucru, in sine, este perfect de inteles si nu este ca un raspuns nemotivat. Dificultatea consta in faptul ca sistemul nostru de aparare va merge si mai departe decat este necesar si se va generaliza. Drept pentru care, acest om nu isi va mai dezvalui nici o emotie reala in fata prietenilor sai. Daca vei descoperi un astfel de incident in trecutul tau, actiunile tale vor fi constientizate mai mult si puse sub semnul indoielii.

Propune-ti cateva teluri

Dorinta ta de schimbare trebuie sa fie realista. Oamenii sunt diferiti unii de ceilalti, iar altii sunt mai degajati decat altii. Nu exista o cale mai buna sau mai proasta in aceasta privinta. Nu ai nici un motiv sa incerci sa fii mai meridional ca temperament, cand firea ta este mai nordica. Propune-ti ceva care sa fie apropiat de firea ta.
Aminteste-ti ca nu este necesar sa-ti dezvalui intregul arsenal de emotii, ci doar atat cat trebuie pentru a putea sa duci o viata linistita.

Apuca-te de treaba

Nu te astepta la schimbari peste noapte. Astfel de schimbari la nivelul comportamentului au nevoie de mai mult timp; ia-o incet si fa-o spre linistea ta sufleteasca, atat cat iti va fi cu putinta. De exemplu, nu incepe prin a-ti arata sentimentele la serviciu - alege o imprejurare in care sa te simti in siguranta in preajma oamenilor in care poti avea incredere. Pentru a-ti testa emotiile, trebuie sa te porti cu delicatete cu tine insuti (insati). Pune in discutie lucrurile rele care crezi ca ti se pot intampla daca iti vei arata emotiile. Argumenteaza-ti tie insuti (insati) despre ceea ce crezi ca se poate intampla - intreaba-te daca asa se intampla cu adevarat; chiar daca este sau nu asa. Cand te simti pregatit(a), incearca sa-ti schimbi comportamentul si vezi ce se poate intampla. Analizeaza situatia cu atentie si lasa-te ghidat(a) de ea. Cu timpul, mergand mai departe, te vei descoperi din ce in ce mai mult. Acest lucru te va face sa-ti depasesti temerile si te va ajuta sa progresezi.

Accepta-ti limitele

Fii realist(a) si accepta faptul ca in unele cazuri nu vei fi niciodata atat de liber(a) in exprimarea emotiilor asa cum ti-ai dori, dar schimbarea te va aduce mai aproape de realizarea scopului propus. De asemenea, nu uita faptul ca neexprimarea emotiilor nu inseamna ca nu ai sentimente. Exista multe alte modalitati de comunicare cu oamenii din jurul tau. De exemplu, ceea ce faci, ceea ce spui si ceea ce transmite corpul tau prin limbajul propriu. Daca ai dificultati in unul din cazuri, bazeaza-te pe intelegerea celorlalti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod