Absolvirea unei facultăți este asociată cu un risc scăzut de Alzheimer

Boala Alzheimer rămâne o afecțiune complexă fără tratament, dar cercetătorii încearcă să facă un pas înainte când vine vorba de înțelegerea modului în care anumiți factori de risc sunt vinovați pentru evoluția bolii. Iată ce corelație există între absolvirea unei facultăți și Alzheimer!

Care este legătura dintre absolvirea unei facultăți și boala Alzheimer?


Într-un nou studiu publicat în British Medical Journal, o echipă internațională de cercetători a analizat 24 de factori de risc și modul în care aceștia sunt corelați cu boala. Rezultatele arată că petrecerea timpului în cadrul învățământului superior este asociată cu un risc redus de dezvoltare a bolii Alzheimer. De fapt, fiecare an petrecut învățând reduce riscul cu aproximativ 11%.

Studiul a folosit datele de la 17.008 de pacienți cu Alzheimer, cu un eșantion de control de 37.154 de persoane.
Echipa de specialiști a folosit un proces denumit randomizare mendeliană pentru a corela factorii de risc cu un risc mai mare sau mai mic de a dezvolta boala. 

Cu toate acestea, abordarea folosită nu a oferit o explicație concludentă cu privire la motivul pentru care absolvirea unei facultăți ar putea proteja oamenii de această boală. Echipa sugerează că persoanele cu o facultate terminată ar putea avea o rezervă cognitivă crescută, o cale a creierului de a folosi căi alternative pentru a accesa informații.
Acest lucru ar putea ajuta la combaterea efectului fizic pe care îl are Alzheimer asupra creierului.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că realizările educaționale sunt, de obicei, asociate cu un statut socio-economic mai ridicat și locuri de muncă ce ar putea implica o expunere mai redusă la riscuri profesionale. Utilizarea medicamentelor, depresia și stresul cronic ar putea, de asemenea, să joace un rol important.

Datele au arătat că există asocieri sugestive cu un deficit de vitamina D, consumul de alcool, consumul de cafea și numărul de țigări fumate într-o zi.
Dar nici unul dintre acești factori nu a fost corelat direct cu Alzheimer și s-a constatat că toți au o influență mai mică asupra dezvoltării bolii decât educația superioară.

Informațiile genetice legate de indicele de masă corporală, colesterol, tensiune arterială și alți factori cardiometabolici nu par să joace un rol în dezvoltarea afecțiunii. Cel puțin nu conform acestei analize. Cercetători spun că rezultatele ar putea avea limitări din cauza înțelegerii actuale a geneticii.
Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență și afectează peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod