A cere iertare

Pe masura ce trecem prin viata, putem lasa ca in relatiile noastre sa se acumuleze "reziduuri" – nemultumiri neexprimate, cuvinte dureroase, acuzatii, resentimente.

Probabil foarte putini oameni au intentia deliberata de a-i rani pe ceilalti. Atunci cand ii ranim pe ceilalalti, ei au nevoie sa auda ca ne exprimam parerea de rau, chiar si atunci cand sunt capabili de a trece cu vederea incidentul respectiv. Pentru ca atunci cand "rana" apare, increderea este sfaramata.

Actiunea in sine de a cere iertare presupune concentrarea asupra celui care a fost ranit si nu asupra celui care a savarsit greseala.
In procesul de a cere iertare au loc doua forme de schimbare: schimbarea verbala si schimbarea comportamentala. Prin schimbarea verbala se constientizeaza greseala si se exprima parerea de rau. Schimbarea comportamentala devine parte integranta a stilului de viata al unei persoane, atunci cand aceasta nu va mai reveni la comportamentul anterior.

Alice Wheaton propune in cartea "Iertare si compasiune" cativa pasi pentru a-ti cere iertare:

Numiti-va si asumati-va greseala


Asumati-va in intregime responsabilitatea pentru greseala comisa. Atata timp cat il considerati pe celalalt sau circumstantele in care s-a petrecut intamplarea, ca fiind raspunzatoare pentru fapta dumneavoastra, lumea exterioara va controleaza.


Exprimati-va empatia


Puneti-va in locul celeilalte persoane. Aceasta ii va da acesteia certitudinea ca sunteti constient de faptul ca reprezentati sursa durerii sale. Va puteti intreba: "Ce as simti eu sau ce as gandi, daca mi s-ar intampla acest lucru ?"

Faceti rapid o promisiune


Este mai bine sa spuneti: "Voi face tot ce imi sta in putinta sa nu te mai jignesc". Este foarte important sa identificati si sa "curatati" intentiile, pentru a corecta greselile.

"Cum ma pot revansa fata de tine?"


Persoana respectiva, fie a inceput sa va ierte, fie v-a iertat deja in intregime. Raspundeti la iertarea ei prin a o intreba cu sinceritate: "cum ma pot revansa fata de tine?".
Daca iertarea a inceput, raspunsul obisnuit ar fi "e in ordine, stai linistit. Nu trebuie sa faci nimic". Chiar daca raspunsul este asa, trebuie sa faceti doua lucruri. Primul este sa nu repetati actiunea ofensatoare, iar al doilea, sa faceti un gest frumos.

Deschideti "Cutia Pandorei"


Reconstruirea relatiei este in progres, au trecut cateva saptamani si este vremea sa redeschideti subiectul si sa vedeti daca lucrurile merg bine. Trebuie sa faceti un efort constient pentru ca veti construi o relatie pe baza a ceea ce aveti in comun si nu pe baza unei erori.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • noemi pe 15 Oct 2014, 20:05
    vreau sa imi cer iartare

    buna, stiu ca nu sa mai scris aici de multa vreme dar totusi sper din tot sufletul sa primesc un raspuns. Tot primem mesaje de la un necunoscut si a aflat iubitul meu greseala a fost ca nu i'am spus si lui si credeti'ma ca imi pare nespus de rau ca iam ascuns asta, va rpg spunetimi ce sa fac, nu vreau sa ne despartim...va implor sa'mi raspunda cineva.

    0
    0

  • diana pe 26 Aug 2010, 09:24
    vreau sa imi cer iertare de la iubitul meu

    de inceput vreau sa spun ca suntem de 10 ani impreuna avem o relatie reusita dar cateodata el mai exagereaza cu bautura iar eu ma supar din acest motiv.A iesit de la servici si s-a oprit direct la bar si nu a mai ajuns acasa decat la ora 21 iar eu m-am suparat iar de aici a iesit o cearta enormacu jigniri din ambele parti am nevoie de un sfat nu vreau sa se termine totul varrog ajutatimatermine

    0
    0

  • jean pe 5 Nov 2008, 01:02
    iertare

    ce trebuie sa fac ca sa pot ierta si sa-mi castig prieteni?vreau un ajutor.

    0
    0

  • ank pe 6 Apr 2008, 17:36
    totusi

    nu dramatiza.dak nu te iarta pt atata lucru ea e de vina nu tu.nu e ult femeie dp lume stiu k suna k un cliseu amarat dar asa e!nu se termina lumea cu o femeie..sunt fata si zic asta.u ca baiat ar trebui s fii mai hard.bafta

    0
    0

  • cipri pe 15 Mar 2008, 02:08
    vreau sami cer iertare de la prietena mea

    am facut o greseala si imi pare nespus de rau de ce am facut.deci sper ca imi veti da un raspun in noaptea asta ca neaparat vreau sa stiu ce sa fac.am fost cu ea in oras la o bere si cu instructorul ei de la sc de soferi(sanu inyelegeti gresit,are carnet de soferi,dar face ore suplimentare)si am baut eu 2 beri si putin mam ametit.am paltit eu totul iar cand am iesit din restaurant am mai luat o bere si neam dus sa papam ceva.si am luat sticla cu mine si asta a suparato foarte rau.datimi un sfat cum sa fac sa ma imoac cu ea.stiu ca nu asta ar fi trebuit sa scriu dar va rog ajutatima.sunt disperat,stau numai de 3 sapt cu ea.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod