12 semnale surprinzătoare ale depresiei

Faci cumpărături în exces și petreci mult prea mult timp pe Internet? Deși nu par, acestea pot să fie semnale ale depresiei.
Pe lângă binecunoscutele  semnale (insomnie, lipsă de energie, tristețe prelungită, neglijarea îndatoririlor zilnice sau a partenerului), mai există o serie de alte semnale care, deși nu par, pot să indice faptul că suferi de o formă de depresie.


1. Dorința nestăvilită de a face cumpărături

Faci cumpărături în exces? Rămâi adesea fără bani din această cauză? Pentru unii dintre oamenii care suferă de depresie, acesta este unul dintre simptomele cel mai ușor de observat. Considerată ca o formă de distracție sau de a-ți spori încrederea în tine, „terapia consumeristă” este un remediu iluzoriu, pentru că nu tratatează cauzele care au determinat apariția depresiei. Totodată, trebuie să ții cont că aceste accese de a face cumpărături necontrolate pot semnala și existența unei afecțiuni la fel de gravă, tulburarea bipolară.

2. Consumul de alcool în exces

Aproape o treime dintre persoanele suferinde de depresie fac abuz de alcool. Dacă simți nevoia să bei pentru a îndura mai ușor anxietatea și depresia, s-ar putea să fii una dintre acele persoane. Deși, aparent, băutura poate lăsa impresia unei eliberări, alcoolul induce și adâncește starea de depresie, iar excesul de alcool va înrăutăți și va spori frecvența episoadelor de depresie.

3. Golurile de memorie

Depresia poate să fie una dintre cauzele pentru care simți că ai mintea încețoșată sau că ai episoade de care nu-ți aduci aminte. Studiile au scos în evidență faptul că depresia prelungită sau stresul pot conduce la creșterea nivelului de cortizol din organism.
Acest lucru afectează acea parte a creierului care este responsabilă pentru procesele de învățare și înregistrare a informațiilor. Pierderile de memorie asociate depresiei sunt mai grave în cazul persoanelor în vârstă. Vestea bună este că, tratând depresia, poți trata și problemele legate de memorie.

4. Utilizarea excesivă a Internetului

Preferi interacțiunea virtuală în locul celei reale? Petreci foarte mult timp pe Internet? Acesta poate să fie un semn de depresie. Studiile au scos în evidență legătura dintre utilizarea exagerată a Internetului și episoadele severe de depresie. Oamenii care stau prea mult pe Internet obișnuiesc să-și petreacă timpul pe site-uri cu materiale pornografice, cu jocuri sau în cadrul unor comunități virtuale. 

5. Mâncatul în exces și obezitatea

Un studiu realizat de Universitatea din Alabama în anul 2010 a arătat că tinerii care sufereau de depresie aveau tendința să acumuleze kilograme în plus în zona taliei – ceea ce reprezintă un risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. Alte studii au făcut legătura între depresie și mâncatul excesiv, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a doua. Tratând depresia vei trata și aceste probleme.

6. Furatul din magazine

Aproape o treime dintre hoții de buzunare suferă de depresie. Pentru unii oameni care se simt lipsiți de putere și importanță din cauza depresiei, furtul din buzunare sau din magazine le creează un sentiment de putere.
Poate anula pe moment sentimentul de „inutilitate” cauzat de depresie. Pentru cei care fură pentru că sunt deprimați, aceste sentimente sunt mult mai importante decât obiectul furtului în sine.

7. Durerile de spate

Suferi de o durere de spate care nu se ameliorează? Studiile au arătat că depresia poate constitui un factor de risc pentru durerile cronice de spate. Un studiu a scos în evidență faptul că 42% dintre persoanele care suferă de dureri cronice de spate s-au confruntat cu episoade de depresie, înainte de debutul durerii. Și totuși, depresia poate rămâne multă vreme ignorată și nediagnosticată, pentru că oamenii nu o asociază cu durerile de spate. Și reciproca este adevărată: durerile cronice de spate pot cauza depresie.

8. Comportament sexual neadecvat

În mod obișnuit, depresia este mai degrabă asociată cu o pierdere a libido-ului decât cu o creștere a apetitului sexual. Însă, unii oameni fac sex pentru a reduce starea de depresie sau de stres. Infidelitatea, sexul ocazional, obsesiile sexuale și comportamentul ofensator pot fi semne de depresie. De asemenea, pot fi semnele unor probleme legate de controlul impulsurilor sau un semnal de tulburare bipolară. Și pot avea efecte negative serioase asupra sănătății și vieții personale.

9. Emoțiile exagerate

De obicei, oamenii care suferă de depresie evită să-și arate sau să-și exprime emoțiile. Însă, unii oameni o fac și chiar în exces.
Aceștia devin foarte ușor iritabili și arțăgoși. În felul acesta, ei își exprimă sentimentele de tristețe, deznădejde, îngrijorare sau frică. Unii sunt cuprinși de un sentiment de inutilitate sau de vină excesivă sau neîntemeiată. Iar manifestarea constă într-o schimbare bruscă și radicală de comportament. Dacă o persoană care este de obicei rezervată devine brusc deosebit de emoțională, este posibil ca depresia să fie cauza acestei manifestări.

10. Pariatul la jocuri de noroc

Pariurile te pot face să te simți energizat și revigorat. Dar, dacă o faci mai mult decât în scop recreațional, este posibil să suferi de depresie sau de o dependență de pariuri. Pariorii înveterați sunt mai predispuși riscului de a dezvolta depresii sau probleme legate de consumul de alcool în exces. Mulți spun că sunt neliniștiți și deprimați înainte de a începe să parieze. Indiferent de câștigul pe care l-ar aduce, pariatul nu va aduce marea recompensă – eliberarea de depresie.

11. Fumatul excesiv

Nu reușești să te lași de fumat? Depresia dublează riscul de a fi deprimat. Fumatul excesiv – mai mult de un pachet pe zi – și aprinsul țigării la 5 minute de la trezire sunt obiceiuri comune printre fumătorii care sunt deprimați. Deși le este mult mai greu să renunțe la fumat, ei pot reuși.
Programele pentru renunțare la fumat folosesc tehnici similare cu cele utilizate pentru tratarea depresiei, așa cum sunt terapia cognitiv-comportamentală sau medicamentele antidepresive.

12. Ținuta neglijentă

Ce legătură există între depresie și fixarea centurii de siguranță atunci când ești la volan? Neglijarea bruscă a obiceiurilor elementare de îngrijire corporală și personale poate să fie un semn de depresie. Semnalele pot fi foarte minore, cum ar fi spălatul pe dinți sau neefectuarea analizelor medicale periodice, sau care să nu atragă atenția. Dar dacă vei căuta ajutor pentru tratarea depresiei vei reîncepe să ai grijă de tine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod