Stii sa comunici cu partenerul tau?

Multe persoane vin in cabinetul de psihoterapie, plangandu-se ca au probleme in cuplu, ca partenerul nu le intelege, nu le asculta si nu vrea sa se schimbe. Dar cand ii cerem partenerului...
Multe persoane vin in cabinetul de psihoterapie, plangandu-se ca au probleme in cuplu, ca partenerul nu le intelege, nu le asculta si nu vrea sa se schimbe. Dar cand ii cerem partenerului sa se schimbe, nu facem decat sa il indepartam de noi, sa ne instrainam si relatia sa se raceasca din ce in ce mai mult.

Comunicarea este un element foarte important intr-o relatie, insa exista diferente mari intre felurile in care femeile si barbatii vad relatiile intime.

Cu cat femeia incearca sa se apropie mai mult de barbat si cauta momentul oportun pentru a avea o discutie cu el in acest sens, cu atat barbatul simte mai multa nevoie de independenta si face tot posibilul pentru a amana discutia.

Cu cat femeia simte mai mult ca trebuie sa rezolve neintelegerile si sa se faca ascultata, cu atat barbatul considera ca nu este cazul sa intre intr-o disputa care il va face sa piarda controlul asupra situatiei si alege sa taca.

De asemenea, in timp ce femeia considera ca un compromis reprezinta o modalitate de a incerca sa imbunatiti situatia, barbatul respinge din start compromisul, din teama de a nu se lasa condus si a fi considerat un papa-lapte.

Si in cuplurile armonioase exista neintelegeri, dar aceste cupluri stiu cum sa rezolve neintelegerile; in caz de conflict, partenerii au sentimente negative adaptative, cum ar fi: dezamagire, enervare, preocupare. Doar cand sentimentele lor sunt foarte puternice si de necontrolat, ambii parteneri fiind furiosi, frustrati, deprimati sau anxiosi, acestea se vor reflecta si in comportamentul lor: vor tipa, se vor jigni reciproc sau se vor retrage.

Suferinta resimtita de partenerii unui cuplu in cazul in care apar conflicte are la baza urmatoarele credinte irationale:

  •  partenerul trebuie sa ma trateze corect;
  •  partenerul trebuie sa ma multumeasca;
  •  partenerul este o persoana rea pentru ca s-a purtat asa;
  •  situatia este ingrozitoare si nu pot sa o suport.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • reny21 pe 12 Apr 2009, 15:45
    nu sunt sigura!

    O batrana imi spunea candva, daca ii dai barbatului ce ii trebuie , poate sa fie si gunoiul in mijlocul casei ca nu-l observa!...asa ca...eu am experimentat chestia asta, comunicarea de dupa sex este cea mai viabila!

    0
    0

  • ana pe 11 Ian 2009, 03:38
    singuratate in doi

    dupa 22 ani casnicie si multe infidelitati ale sotului singuratatea in doi este o solutie?

    0
    0

  • VICTORIA pe 18 Nov 2008, 20:07
    NU MAI STIU CUM SA MA PORT CU EL

    CIND NU AI AVUT NICI O RELATIE ,MAI BINE ZIS CHIAR NICI O RELATIE SI DEJA AI 19 ANI ATUNCI ESTI GATA SA ACCEPTI ORCE BARBAT IN VIATA TA,INDIFERENT DE VIRSTA ,BANI, ETC. EL SE FOLOSESTE DE ACEEA CA TU N-AI NICI O EXPERIENTA INTR-O RELATIE. NICI NU-TI RASPUNDE LA TELEFON, SAU POATE SA MA SUNE ATUNCI CIND DORESTE EL. CE SA FAC??? DATIMI UN SFAT ,SUFAR CU ADEVARAT

    0
    0

  • _smedescu pe 10 Nov 2008, 12:17
    cum sa fac?

    Cind ai peste 30 ani de munca, locuiesti intr-un oras mic si vrei cu tot sufletul sa ai linga tine un partener, pe care nu ai reusit sa-l gasesti pina acum. Cum trebuie sa procedezi? Bugetul nu-mi permite sa calatoresc, sa particip la petreceri mondene, etc, ca sa gasesc prs. de care am nevoie.I-mi dati un sfat?

    0
    0

  • anita pe 28 Oct 2008, 15:03
    totul se invatza

    interesant , in felul acesta amandoi invatza sa comunice si sa aiba o relatie frumoasa. cateva chestiuni (sa zic asa)din ce ati scris voi aici le aplic si eu si relatia merge f bine, in continuare comunicarea este f importanta in cuplu! dar trebuie sa stii cum si cand

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod