De ce vreau ca el sa se schimbe?

Exista perioade cand partenerii fiecarui cuplu simt ca traiesc unul pentru celalalt si prin celalalt. Este perioade in care cei doi au atentia indreptata fiecare catre celalalt si se vad pe sine doar prin ochii persoanei iubite. Gasesc resurse de a se schimba doar pentru a capta atentia, afectiunea si respectul persoanei iubite.

Studiile spun ca aceasta receptivitate si atentie sporita doar pentru prieten sau iubit este intalnita frecvent in perioada cand cei doi sunt indragostiti si apoi in perioada in care cei doi parteneri doresc sa intareasca fundamentul relatiei lor. Cei doi doresc sa faca totul impreuna: sa locuiasca impreuna, sa manance impreuna, sa doarma impreuna.



Dar frecvent unul din parteneri are sentimentul ca daruieste prea mult in relatie si atunci crede ca partenerul are datoria de fi un altul, de a-si schimba comportamentul. Alteori ne intoarcem atentia de la celalalt si credem ca relatia a devenit mai importanta decat interesele celor doi parteneri. Dorim doar sa pastram ideea de relatie, cu toate grijile, preocuparile si ritualurile care au prioritate in fata nevoilor si dorintelor fiecarei persoane.

Dorintele neexprimate si neimplinite ajung o energie care ne ghideaza in relatia cu partenerul, crezand ca este intr-adevar dragoste daca ii spunem ce mult ne-am dori ca el sa implineasca lucrurile pe care noi nu avem curajul sa le realizam.
Este asa numita relatie "provenita din nevoi" (J.Salome). Se nasc multi "daca":

  • "Daca ar vorbi..."

  • "Daca ar fi mai intelegator..."

  • "Daca as intelege mai bine ce vrea..."

Femeile care doresc in mod deosebit ca partenerul sa se schimbe pentru ele, traiesc iluzia ca o anumita persoana, o anumita situatie sau o anumita relatie "va sterge lipsurile din mine". Cand vad in celalalt un raspuns la nevoile mele, se creeaza o legatura, o apropiere. Regretele de multe ori altereaza relatia cu celalalt. Cate femei nu le reproseaza partenerului: "Am renuntat la visurile mele pentru a fi cu tine.
Si acum tu nu poti sa faci asta pentru mine".

De cele mai multe ori, femeile care duc o batalie personala din a obtine din partea persoanei iubite o schimbare importanta in comportamentul sau (de a scapa de dependenta sau de a fi mai putin violent) sunt persoane care se intreba "Cat de mult are nevoie de mine?". Ele cauta asemenea relatii incarcate de neliniste, teama si suferinta, vazand intr-o relatie neimplinita o provocare.

Dupa ce partenerul realizeaza acea schimbare (fie a renuntat la alcool, fie reuseste sa aiba un loc de munca stabil), femeia care pana atunci a facut totul pentru asta, devine brusc dezinteresata de relatie.
Schimbarile in cuplu pot fi benefice atunci cand impreuna apreciem ca stim sa avem fiecare grija de nevoile noastre, fara a-l face pe partener sa se simta fie neglijat, fie foarte responsabil pentru celalalt, si totodata acceptam sa descoperim impreuna bucuria efortului de a fi impreuna.

Daca la inceputul relatiei privim unul catre celalalt, vine momentul in care, cand relatia se implineste, privim amandoi in aceeasi directie, simtim din plin sprijinul celui pe care il iubim.

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Serban Ileana pe 22 Aug 2011, 00:39
    Lipsa de comunicare.

    Vreau sa vorbesc cu un psiholog.Sotul meu e plecat in Afganistan.Chiar in aceasta seara am vb cu el iar.....si mi-a spus ca ma comport ca o fata de 18 ani.......ca gandesc asa.....El zice ca vrea sa ma aduca pe drumul cel bun.....adica sa ma comport ca o femeie de 30........cum sunt.......mi-a spus ca barbatii cauta si femei destepte........si a sublinat ......destepte..........nu numai bune la pat ca mine..........Ce sa fac?Nu stiu.........Simt ca nu ne mai intelegem uneori...........spunandu-mi chestiile acestea ma indeparteaza foarte mult de el.......si nu stiu daca isi da seama.....i-am si spus ca il iubesc mai mult ca la inceput si se vede cu ochiul liber........el nu prea e genul sa-mi faca declaratii.....cu toate ca m-as bucura........avem si 2 copii impreuna.........2 bujori miunati........pe ca ni-i i-au dat Bunul Dumnezeu........Mi-a spus in seara asta ca vorbim numai baliverne......daca incerc sa discut cu el ceva mai serios..........adica cum ca nu ne mai intelegem si ii spun ca vreau sa discutam.............el imi spune:iar incepi cu bazaconii?nu sta sa discutam...........si iar ma indeparteaza de el.........asa incet-incet eu cred ca la un moment dat iubirea si dragostea ce i le port se vor consuma........si nu cred ca se mai poate face nimic pt casnicia noastra.......V-am spus doar un mic fragment din tot ceea ce se intampla cu noi.........Am simtit la un moment dat ca ma inseala.........sau ca m-a inselat........mi-a zis ca nu o va face niciodata.........dar nu stiu ce sa mai cred.......va spun din suflet ca am momente cand simt ca ma doare sufletul si am o durere mare in piept............simt ca nu mai rezist la un moment dat...........Va rog mult sa imi raspundeti si dati-mi niste sfaturi ce as putea sa fac sa nu mai am probleme in casnicie si sa nu ma mai indoiesc de iubirea lui.............Cu multa stima si respect..........Ileana Serban...........

    0
    0

  • ioana pe 6 Oct 2010, 22:44
    despre casnicie

    buna seara ,asi dori sa va intreb de ce sunt certuri foarte dese intro casnicie cand se consuma bautura alcolica prea multa? imi puteti sa-mi da-ti un raspuns?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod