"Dar eu credeam ca..." sau necesitatea unui contract in cuplu

Conversatiile cu persoanele care vin la consiliere de cuplu incep aproape intodeauna cu expresia "Dar credeam ca...". Pe vremuri exista un tipar bine stabilit in privinta felului in care un barbat facea curte sau o cerere in casatorie. Oamenii stiau exact cum sa se comporte. Astazi, insa, am cazut in extrema cealalta: nimeni nu e sigur de rolul sau ori al celuilalt. Adesea ne lipsesc pana si cuvintele care sa exprime ceea ce simtim.

Contractul in cuplu incepe sa fie conceput cam din momentul in care cei doi se cunosc. Aflam curand in ce masura isi respecta partenerul nostru promisiunile, stabilim cine plateste, decidem cat timp vom petrece impreuna.

Daca reusim sa ne intelegem in privinta lucrurilor marunte, capatam incredere si daruirea noastra va deveni mai durabila sau mai profunda. In cele din urma vom fi nevoiti sa luam decizii in privinta banilor, loialitatii, responsabilitatilor fata de copii si asa mai departe.

Chiar daca nu sunt discutate deschis aceste aspecte ale vietii de cuplu, contractul in cuplu exista si se bazeaza pe diverse tipuri de presupuneri ascunse. Multe din neintelegerile si problemele care apar in cuplu au la baza perceptiile eronate pe care cei doi parteneri le au despre relatia lor si felul in care fiecare isi asuma responsabilitatile in cuplu.



E esential sa stii ce inseamna relatia pentru partener si daca ea inseamna acelasi lucru pentru tine. E important ca ambii parteneri sa inteleaga ce se petrece atat in privinta lucrurilor simple, precum banii si gatitul, cat si in privinta celor mai serioase, precum fidelitatea sau asumarea responsabilitatii contraceptiei.

Puteti afla cat mai multe despre felul in care partenerul vede relatia voastra incercand urmatorul scenariu: propuneti-va ca de doua ori pe saptamana sa alegeti sa vorbiti, timp de o jumatatate de ora, despre lucruri pe care unul sau celalalt dintre parteneri le considera importante pentru cuplu.
E important ca temele de discutie in cadrul acestui joc sa fie propuse de ambii parteneri.

Aveti mai jos o lista despre asemenea subiecte:

  •  Simti ca poti sa-mi spui orice ai vrea?
  •  Care crezi ca sunt cele mai importante lucruri in relatia noastra?
  •  Sugereaza doua schimbari pozitive pe care le-am putea face in viata noastra amoroasa.
  •  Crezi ca viata profesionala este in in echilibru cu cea de cuplu?
  •  Spune-mi trei lucruri care ti se par importante pentru relatia noastra de cuplu in urmatoarele sase luni.


Un contract este ceva personal si adaptabil, care raspunde nevoilor, personalitatilor, varstei si circumstantelor schimbatoare ale unui anumit cuplu.

E important sa intelegem ca nu e deloc gresit sa acceptam reguli si sa avem asteptari in privinta celuilalt. Singura greseala pe care o putem face este sa nu ne exprimam deschis dorintele. Obligatia fiecaruia fata de partener are doua componente:

1. sa fie absolut sincer(a) in privinta nevoilor si asteptarilor sale;
2. sa-si ia doar acele angajamente pe care intentioneaza sa le tina.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod