Cand un cuplu sta zi de zi impreuna, partenerilor le scade apetitul sexual?

Cand doua persoane incep sa traiasca impreuna, viata lor de pana atunci se schimba. Permanenta vietuire impreuna, rutina, dobandirea anumitor obiceiuri, poate conduce la erodarea dorintei celor doi parteneri.Sentimentele aparute la inceputul unei relatii pot dura, in cazul unor cupluri, toata viata sau, din contra, pot scadea odata cu trecerea timpului, pana cand ating un nivel insuficient ca sa intretina o legatura satisfacatoare intre parteneri.

Pe masura ce trece timpul, in loc ca relatia sa fie intretinuta, este lasata sa decada. Cei doi parteneri ajung sa cunoasca foarte bine trecutul, gandurile, reactiile, sentimentele, gusturile etc. In absenta necunoscutului, a imprevizibilului, asteptarile dispar si o data cu ele si comportamentele de seductie. Astfel, ceea ce odata anima relatia celor doi parteneri dispare, iar relatia devine plictisitoare.

Magia descoperirii celuilalt nu mai prezinta interes, obisnuinta atenuand intensitatea sentimentelor si dorintelor, mereu aceeasi persoana, mereu acelasi corp aflat la indemana zi si noapte � ce poate fi mai rau pentru dragoste si sex.

Este normal ca sentimentele pe care le nutrim pentru persoana de langa noi sa fluctueze in timp. Rutina si certitudinea genereaza plictis si dizolva placerea. Viata de zi cu zi, evenimentele cotidiene � intretinerea, bucataria, cumparaturile, taxe, impozite, certuri - nu fac decat sa ii aduca pe indragostiti cu picioarele pe pamant. Toate acestea mananca timp si energie, nemailasand loc pentru dragoste.

Pe langa acestea se mai adauga (de parca nu era de ajuns), fara nici o retinere, o serie de elemente care tin de metabolismul propriului corp: aparatul respirator sforaie, ba scoate tot felul de bolboroseli, aparatul digestiv ragaie, miresmele pielii etc., fac ca trupul sa devina respingator. Noaptea vine si ea cu o serie de elemente mai putin placute, cum ar fi miscarile necontrolate ale membrelor, tipetele si chicotelile provocate de visuri ori cosmaruri, emisiile de gaze etc.

Ce sa mai vorbim despre efectul pe care il are coabitarea asupra desensibilizarii la atingere. Mentinerea contactultui permanent cu trupul celuilalt ne face sa fim mai putin sensibili, emotia de a simti alaturi corpul partenerei/ului dispare.

Scaderea interesului pentru propriul corp si neglijarea aspectului exterior atrage dupa sine o reducere a semnalelor de natura sexuala, a sex-appeal-ului. Defilarea prin casa in toata goliciunea trupului sub privirile partenerului, devenit neutru, face ca indiferenta sa creasca si interesul explorarii si descoperii corpului sa se evapore.

Cand toate aceste elemente intra in ordinea obisnuitului, putem considera ca relatia a devenit fada si risca sa se deterioreze considerabil, chiar sa se epuizeze.

In anumite situatii, atat barbatul cat si femeia intra in rolul de "tati" sau "mami", ceea ce determina aparitia anumitor consecinte in relatia de cuplu. Intrand in rolul de "mama" pentru barbatul ei, femeia devine mamoasa: rasfata, ofera tot ce are nevoie, este prevazatoare, protectoare, iesind in intampinarea tuturor dorintelor "copilasului", pardon barbatului. Daca initial barbatul poate fi incantat pentru ca este cocolosit ca un copilas, in timp, femeia se poate dovedi sufocanta, autonomia barbatului dispare, facandu-l sa se simta ca un pusti. In consecinta, incepe sa o doreasca tot mai putin, initiativa de a face dragoste este din ce in ce mai rara, si uneori, pentru a-si dovedi ca mai este barbat, se poate angaja in relatii extraconjugale.

In acelasi timp, se poate intampla ca barbatul sa ii ceara partenerei sa isi asume rolul de "mama". Femeia poate fi incantata inital sa aibe grija de barbatul-copil dar, in curand, se va satura sa faca pe mama pentru partenerul de la care se asteapta pana la urma sa fie activ, pasional, responsabil. Nu e de mirare daca intr-o buna zi femeia va pleca in cautarea barbatului visat.

Acelasi lucru se poate spune si despre cazul in care barbatul isi asuma rolul de tata al partenerei sale. Femeia intra in rolul de "fetita" preferand sa fie protejata, dirijata, initiata. Pasivitatea femeii il va face in cele din urma pe barbat sa caute o partenera sigura pe ea, independenta.

Daca la inceputul relatiei totul parea interesant, misterios si incitant la persoana de langa noi, acum, cand deja s-a cunoscut cam tot ce era de cunoscut si cand disponibilitatea trupului atat ziua cat si noaptea face sa se stinga treptat dorinta, ce mai ramane de facut?

Este normal ca la un moment dat, in functie de stare, unul din parteneri sa aiba mai multa nevoie de a fi iubit, de a proteja sau de a fi protejat. E bine sa fim atenti si constienti pentru a nu intra definitiv intr-un singur rol, si sa reactionam in vederea refluidizarii jocului de roluri. Daca activitatile zilnice va ocupa foarte mult timp, este important sa va prevedeti si timp pentru dragoste. Cateva ceasuri de comunicare intima pot sa va apropie mai mult de intelegerea partenerei/ului, intr-un mod mai profund.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod