Cand partenerul neglijeaza relatia

"Nu mai este ceea ce a fost" ... De cate ori nu ti s-a intamplat sa auzi aceasta "plangere" in jurul tau sau sa o simti chiar pe pielea ta? E firesc sa te intrebi din ce motive se poate instala aceasta lipsa de interes a partenerului si ce solutii ai la indemana.
In ultimul timp ai constatat o schimbare la partenerul tau de viata. Il simti distant si nu mai are grija de tine cum o facea altadata. Aceasta lipsa de interes poate fi cauzata de numerosi factori - de la stresul resimtit la munca, un hobby care-i suscita interesul, o dependeta care-i ocupa tot timpul, o afectiune pana la un deces in familie sau interesul manifestat pentru altcineva. Inainte de a lua taurul de coarne incearca sa-l intelegi si sa-l intrebi despre ceea ce se intampla intre voi pentru ca este o problema care va implica pe amandoi.

"A vorbi despre o lipsa de interes din partea partenerului inseamna a vorbi despre o problema de cuplu. Relatia dintre cei doi, legatura lor de cuplu este intr-un impas. Acest lucru poate sa aiba foarte multe cauze concrete, dar generic ne referim la distragerea interesului spre altceva sau altcineva. Asta poate insemna o alta femeie, jobul, o pasiune sau o dependenta, o boala somatica sau psihica, o stare de doliu sau o preocupare intensa pentru altceva", ne spune psihologul Anca Pietraru.


Nu pune raul inainte!

Incearca sa-ti pastrezi calmul si sa comunici eficient cu el pentru a descoperi ceea ce-l framanta. Daca te enervezi si te indepartezi de el nu vei rezolva nimic si vei inrautati mai mult lucrurile. De ce sa nu te inarmezi cu rabdarea necesara pentru a iesi din impasul in care a intrat relatia voastra si a ajuta cu adevarat situatia. Potrivit specialistului nostru pentru a reusi acest lucru trebuie sa ai disponibilitatea de a-l privi in sensul larg si sa-ti doresti cu adevarat sa descoperi ce este cu el si cu relatia voastra.

Nu este indicat sa construiesti scenarii pesimiste inainte sa cunosti cauza exacta a lipsei de interes pe care o simti din partea lui. De aceea, psihologul Anca Pietraru te sfatuieste sa ai "multa rabdare si toleranta la frustrare, multa iubire pentru el si o minte deschisa care nu pune in fata raul sau diferite prejudecati".


Daca legatura de cuplu exista, el stie ca te neglijeaza

Intr-o relatie de cuplu in care ambii parteneri tin cont de nevoile celuilalt si se respecta reciproc e imposibil ca el sa nu-si dea seama ca te simti neglijata. Depinde la ce se refera acest "a neglija", de felul in care il simti tu: in relatia sexuala, in comunicarea lui cu tine sau in aspectul social ("nu am mai iesit in oras", "nu-mi aduce flori", "nu-mi propune nimic nou"). Solutia salvatoare s-a dovedit a fi de fiecare data comunicarea eficienta dintre parteneri.

Psihologul Anca Pietraru considera ca "discutia despre acest subiect depinde mult de nivelul de comunicare intre voi. Sunt parteneri care pot exprima in cuvinte sentimentele si trairile lor, care le pot asculta pe ale celuilalt. In alte cupluri, acest lucru nu e posibil pentru ca unul dintre ei se simte jignit, se supara, devine agresiv. Daca vorbim despre aceasta situatie, cel mai probabil ca incapacitatea de comunicare a dus la problema prezenta. Partenerii nu au putut exprima la momentul potrivit propriile frustrari, nu au putut cere partenerului ce-si doresc, ci au asteptat ca el sa ghiceasca, sa-si dea seama, ceea ce nu s-a intamplat si de aici o imensa frustrare".

Din experienta specialistului nostru, aproape toate problemele, prezentate ca acute sunt de regula foarte vechi, dar indelung mascate.


Sinceritatea ajuta, daca o suportam

"De obicei, sinceritatea ajuta mult cu conditia ca partenerii sa o poata suporta. Uneori doare foarte tare, dar clarifica in acelasi timp. Iar in unele cazuri vindeca suferinte vechi, incertitudini, indoieli", adauga specialistul nostru. Daca acceptati amandoi faptul ca sunteti in impas, interesandu-va cu adevarat de ceea ce se intampla in cuplul vostru si vorbind in permanenta despre diversele probleme intampinate, o mare parte din treaba este rezolvata. Pot sa fie lucruri simple si aparent banale carora nu le-ati acordat atentia cuvenita, specialistul nostru intarind ideea ca "de multe ori, aflam de la celalat lucruri foarte simple, dar ignorate mult timp. Acest lucru produce o mare eliberare si aduce multa incredere si iubire pentru celalalt care a putut aborda aceasta situatie, a putut asculta suferinta".


Si barbatii se plang ca sunt neglijati

Au o alta abordare a problemei, se plang sub o alta forma si cu alte cuvinte decat femeile. In functie de mentalitatea fiecarui barbat, motivele se pot diversifica: de la lucruri banale precum mancarea sau calcatul camasilor pana la frustrarea acumulata in situatia in care femeia refuza actul sexual. "Uneori se refugiaza in comportamente de inlocuire, hobby-uri, pasiuni, prietenii, bautura. Alteori cauta o alta femeie, de fapt o alta relatie in care nu se simt neglijati", concluzioneaza psihologul Anca Pietraru.


Misterul trebuie sa existe

Contrar parerilor ca un cuplu trebuie sa se cunoasca foarte bine si sa impartaseasca cele mai mici secrete, cunoscuta terapeuta Esther Perel cu experienta de peste 20 de ani in terapia de cuplu si familie atrage atentia asupra importantei de a exista misterul, necunoscutul si imprevizibilul intr-un cuplu. "Partenerii trebuie sa stie ca e bine sa pastreze cate ceva doar pentru ei si sa nu se teama ca aceste mici secrete vor afecta in vreun fel apropierea dintre ei. Pentru a ne mentine elanul erotic, trebuie ca partenerul sa aiba mereu ceva nou de descoperit", explica terapeuta Esther Perel in cartea sa "Inteligenta erotica. Reconcilierea vietii erotice cu viata de familie".


La inceputurile relatiei ...

Psihoterapeuta Viorica Dragomir este de parere ca atunci cand doi oameni se seduc reciproc, ei nu se inteleg. Acest lucru se intampla la inceputul relatiei si se supune legii "totul sau nimic", fiind un joc care poate fi reluat la nesfarsit fara sa ceara implicare, explica specialistul. De aceea, adevarata piatra de incercare este atunci cand cuplurile reusesc sa treaca intr-o noua faza a relatiei lor, acest prag fiind trecut doar de partenerii care reusesc sa comunice empatic unul cu celalalt. "Empatia permite intelegerea emotiilor si a punctelor de vedere ale celuilalt, da acces la intimitatea lui, confera sentimentul unei impartasiri. Partenerii care au curaj sa aprofundeze comunicarea empatica petrec impreuna cu celalalt momente minunate de intimitate reciproca, intr-un climat placut de incredere", adauga psihoterapeuta.


Care sunt secretele unei relatii fericite?

In functie de vointa fiecaruia, voi doi "carmuiti" relatia si o ghidati pe drumul cel bun. Psihoterapeuta Lena Rusti ne ofera cateva sfaturi esentiale pentru o relatie fericita de care puteti sa tineti cont pe parcursul vietii:

  • fiecare trebuie sa incerce sa-l vada pe celalalt asa cum este si sa-l inteleaga;
  • conflictele trebuie comunicate atunci cand apar, nu lasate sa se adune;
  • discutiile trebuie purtate in termeni de solutii pe termen lung;
  • toleranta este esentiala atunci cand este cazul;
  • simtul umorului si spiritul ludic trebuie pastrate oricand;
  • indiferent de agitatia si stresul de la munca, nu trebuie sa uiti de partener/a si sa-l/o surprinzi;
  • petreceti impreuna nu neaparat timp mult, ci timp de calitate;
  • nu trebuie sa te relaxezi prea mult in cuplu. Este important sa nu uiti ca o relatie implica munca zi de zi.

Stiati ca ...

32,43% dintre romance considera fidelitatea ca si conditie absolut necesara in cuplu. In urma unui studiu realizat la noi, femeile au pus fidelitatea pe primul loc in topul calitatilor indispensabile la un barbat. Au urmat: inteligenta (29,73%), umorul (20,72%), generozitatea (8,01%), dinamismul (5,4%) si galanteria (4,5%).
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ina pe 27 Feb 2009, 00:02
    am gresit

    Eu gresesc mereu in cuplu. Vreau sa ma implic mai mult dar parca mi-e frica. Nu am avut nici o relatie mai lunga de 8-9 luni. Acum sunt la varsta cand altele au deja copii, dar tot nu am curaj sa iau taurul de coarne. Prietenul meu e foarte bun, dar eu il stresez mereu cu tot felul de intrebari copilaresti. Vreau sa ma schimb, dar fara sa-mi pierd identitatea. Cum sa fac?

    0
    0

  • cam asa... pe 25 Feb 2009, 21:58

    Vazand postarea anterioara m-am gandit ca cineva mi-a citit gandurile. Dar am impresia ca foarte multi dintre barbatii din cuplurile in care relatia sexuala nu merge prea bine se enerveaza atunci cand partenera incearca sa puna in discutie problema respectiva. Sunt prea mandri ca sa isi recunoasca partea lor de vina??!?

    0
    0

  • dany pe 25 Feb 2009, 09:44
    neglijenta in relatia sexuala

    este adevarat tot ce spuneti intre mine si sotul meu este totul bine dar este o neglijenta din partea lui in relatia sexuala,lucru pe care nu pot sa-l discut cu el ca se enerveaza.de aceea nu pot sa aflu adevaratul motiv pentru care si-a pierdut interesul fata de mine.eu as vrea mult sa comunic cu el dar parca niciodata nu gasesc momentul potrivit

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod